Linkuri accesibilitate

Mihail Saakașvili a spus la Națiunile Unite că Moscova ar dori să refacă granițele vechiului său imperiu


Ultimul discurs la ONU al actualului președinte georgian.




Ambasadorul rus la ONU, Vitaly Ciurkin a spus despre discursul liderului georgian că ar fi o „adunătură de idei delirante, nu pur și simplu anti-ruse, ci rusofobe și anti-ortodoxe”.

„Din fericire pentru poporul georgian, le-a mai spus ambasadorul jurnaliștilor ruși, se apropie sfârșitul carierei politice a acestei persoane, a cărei sănătate mentală are nevoie de un examen profesionist”.

Ciurkin a vorbit la sediul ONU la New-York, miercuri, după ce a părăsit împreună cu întreaga delegație rusă sala Adunării Generale în semn de protest față de discursul lui Mihail Saakașvili.

Președintele Georgiei a acuzat Rusia că ar dori să refacă granițele vechiului său imperiu și să împiedice apropierea fostelor republici sovietice de Uniunea Europeană.

„Chiar în clipa în care vorbesc, țările Est Europene care aspiră să se alăture familiei Europene a națiunilor democratice libere se confruntă cu presiuni constante și amenințări. Armenia a fost strâmtorată și forțată să semneze acordul Uniunii Vamale care nu este în interesul ei și nici al regiunii noastre, Moldova este supusă blocadei, Ucraina este atacată constant, Azerbaidjanul se confruntă cu o presiune extraordinară, iar Georgia este ocupată. De ce?”, a întrebat Saakașvili și a continuat:

De ce? Pentru că un vechi imperiu încearcă să-și refacă granițele de altădată. Granițe nici nu-i cuvântul potrivit, odată ce acest imperiu – fie Imperiul Rus, fie Uniunea Sovietică, Federația Rusă sau Uniunea Eurasiatică – n-a avut vreodată granițe. A avut numai margini”.

Discursul președintelui georgian, al cărui mandat prezidențial se încheie în luna noiembrie, a înfuriat ambasadorul rus la ONU. Dar oficiul lui Saakașvili nu a răspuns acuzațiilor aduse de ambasador.

Tensiunile Georgiei cu Rusia au atins punctul culminant în timpul scurtului război georgiano-rus din 2008 și rămân ridicate.

Guvernul georgian condus de rivalul lui Saakashvili, premierul Bidzina Ivanishvili dorește să refacă relațiile cu Rusia, în primul rând cele economice, dar spune că relațiile diplomatice nu pot fi restabilite câtă vreme Moscova recunoaște independența republicilor separatiste georgiene Osetia de Sud și Abhazia.

În ciuda multor divergențe între Saakașvili și Ivanișvili, ambii pledează pentru apropierea Georgiei de Uniunea Europeană și NATO. Georgia speră să parafeze acordul de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, pe 29 noiembrie.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG