Linkuri accesibilitate

Noua sesiune parlamentară între „revoluția de catifea” a PCRM și semnele de întrebare legate de BEM și aeroportul Chișinău


Sesiune începută cu proteste comuniste.

Începe o nouă sesiune parlamentară: pe agenda deputaţilor se află legi care constituie priorităţi ale asocierii cu UE, dar şi o reformă demult aşteptată - cea a procuraturii.

Sesiunea începe pe fundalul a două probleme majore la care ar trebui să le dea un răspuns corpul de deputaţi: aşa-zisa „revoluţie de catifea” pe care a anunţat-o opoziţia comunistă şi prin care se ţinteşte în demisia guvernului şi organizarea alegerilor anticipate şi tensiunile, deja din sânul coaliţiei de guvernare, legate de pierderea, în această vară, a controlului statului în Banca de Economii şi concesionarea Aeroportul Internaţional.

Deputaţii majorităţii parlamentare veniţi la prima şedinţă au fost întâmpinaţi joi de câteva sute de simpatizanţi ai comuniştilor care protestau în faţa sediului parlamentului cerând alegeri anticipate.

Iată cum a explicat liderul comunist, Vladimir Voronin, de la tribuna parlamentului demersul grupului său parlamentar:

„În această vacanţă s-au produs mai multe furturi. De la popor s-a furat Banca de Economii şi Aeroportul. Cum nu v-aţi ascunde după valori europene şi reforme, vă ocupaţi de fapt cu un singur lucru - furaţi.”

Iată replicile şefului liberal-demcoraţilor din parlament, Valeriu Streleţ, şi, respectiv, a şefului grupului democrat, Dumitru Diacov:

„Începe o sesiune crucială pentru procesele de europenizare a Republicii Moldova. Avem un plan de reforme pentru a le oferi o viaţă mai bună cetăţenilor. Iar opoziţia încearcă să destabilizeze situaţia pentru a deturna iarăşi Moldova de la accederea în lumea civilizată.”

“Stimaţi prieteni, sunt chestiuni în care niciodată nu vom fi de acord, dar sunt chestiuni care trebuie să ne unească. În această sesiune creăm premise pentru a deveni o ţară serioasă. Să ne realizăm angajamentele pe care ni le-am asumat şi să ne mişcăm înainte.”

Indignaţi de cele două tranzacţii cu activele statului s-au declarat şi liberalii reformatori desprinşi din partidul condus de Mihai Ghimpu, care, deşi fac parte din coaliţia de guvernare, spun că guvernul a luat cele două decizii în interesul unor companii private, şi nicidecum al cetăţenilor.

„Noi împărtăşim doctrina liberală şi sprijinim deetatizarea companiilor de stat. Dar am contestat şi contestăm modul în care s-au efectuat aceste tranzacţii, pentru că ele au fost ghidate nu de interesul cetăţenilor, ci numai de cele ale companiilor respective,” a spus în luarea sa de cuvânt de la început de sesiune deputatul Ion Hadârcă.

Nu este limpede ce urmare va avea subiectul în parlament. Audierile cerute astăzi de opoziţie - a premierului, ministrului economiei şi celui al finanţelor - au fost respinse de majoritate. În acelaşi timp, pe agenda Curţii Constituţionale se află o sesizare depusă de liberalii reformatori, prin care această componentă mică a coaliţiei majoritare solicită magistraţilor să vadă dacă avea un guvern interimar împuternicirile necesare să decidă concesionarea aeroportului în iunie current.

Parlamentul ar trebui să mai decidă până în noiembrie cum va asigura mecanisme suficiente pentru controlul fluxului migraţional dinspre zona transnistreană. Este o prioritate înainte de summitul de la Vilnius, când Moldova speră să poată parafa acordul de asociere şi cel de liber schimb cu UE.

Printre alte priorităţi ale sesiunii curente e şi o reformă aşteptată de mai multă vreme - cea a procuraturii. Nu se ştie însă cât de determinată este majoritatea să reformeze cu adevărat această structură ce continuă să funcţioneze, aşa cum recunosc partidele de la guvernare, după tipare sovietice. O reformă anterioară, a Centrului Anticorupţie, a fost calificată de observatori drept un eşec, motiv din care şi această intenţie este tratată acum cu multă neîncredere.
Previous Next

XS
SM
MD
LG