Linkuri accesibilitate

Gazoductul Iaşi-Ungheni în profil politic


Purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Energie şi-a exprimat speranţa că lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni vor începe curând.


Vicepremierul pentru economie, Valeriu Lazăr spune că afirmaţiile despre întârzierea lucrărilor la gazoductul Iași – Ungheni ar fi speculații. Lazăr este citat de agenția Moldpres spunând că antreprenorul respectă calendarul. Viteza lucrărilor a fost pusă la îndoială de europalamentara română Elena Băsescu, după ce tatăl ei, președintele român Traian Băsescu a vizitat săptămâna trecută șantierul de pe malul drept al Prutului, unde trebuie să aibă loc cea mai mare parte a lucrărilor. Cei doi sunt rivalii premierului român Victor Ponta, care promitea finalizarea construcției până în luna decembrie. Indiferent cine are dreptate, a dispărut atmosfera festivă de la inaugurarea șantierului de ziua independenței Republicii Moldova, la 27 august. Relatează Valentina Ursu:


Costul este de aproape 26 de milioane de euro, iar un sfert din sumă va veni din fonduri europene nerambursabile. Mai e nevoie de o jumătate de an, dacă nu vor interveni piedici şi, mai ales, va sparge monopolul „Gazprom” asupra Republicii Moldova. Acestea sunt datele politice ale gazoductului Iaşi-Ungheni a cărui construcţie a fost inaugurată, cu mult fast, de Ziua Independenţei, la 27 august. Iată ce spunea atunci premierul de la Bucureşti, Victor Ponta:

„Pentru gazoduct banii sunt. Firma, care a câştigat, are încredere că primeşte banii. Eu am încredere că ei termină în decembrie, cum au zis. Deci, din fericire, gazoductul pare asigurată sută la sută finanţarea”.

Iar comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a fost invitatul de onoare la inaugurarea lucrărilor acestui gazoduct:

„Acest proiect urmează să fie finalizat până la finele acestui an, ca să răspund la întrebarea când va curge gazul prin ţeavă, în 2014.”

Victor Ponta, Iurie Leancă şi Guenther Oettinger dau startul lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni
Victor Ponta, Iurie Leancă şi Guenther Oettinger dau startul lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni
Este un pas concret prin care Republica Moldova se leagă de Europa, diversificându-şi sursele energetice, preciza la ceremonia de inaugurare premierul moldovean Iurie Leancă:

„Odată cu darea în exploatare a gazoductului Ungheni-Iaşi, planificată pentru anul viitor, vom avea o cale adiţională de import a gazelor naturale.”

Şeful Direcţiei Generale Eficienţă şi Securitate Energetică din cadrul Ministerului Economiei, Vadim Ceban, dă asigurări că firma ce a câştigat licitaţia va realiza la timp lucrările de construcţia a conductei Iaşi-Ungheni:

„Nu e problema de pus gazoductul, dar partea cea mai importantă e staţia de măsurare a gazelor care necesită inclusiv comanda utilajelor la fabrici.”

Europa Liberă: Şi gazul când va ajunge în ţeavă?

Vadim Ceban: „Aici trebuie să recunoaştem un lucru: la etapa dată, acest lucru este posibil, dar în cantităţi destul de mici pentru a asigura cu gaze raioanele din vecinătate, de exemplu, raionul Făleşti, Ungheni. Dacă vorbim de perspectiva şi aici trebuie să vorbim pe termen mediu şi lung, e vorba despre o perioadă îndelungată. Pentru că, în primul rând, partea română trebuie să dezvolte pe teritoriul său inclusiv gazoductele interne. Acolo trebuie să fie construită o staţie de comprimare a gazelor, iar pe teritoriul nostru noi trebuie să ducem gazoductul până la Chişinău, cel mai mare consumator şi prin Chişinău, respectiv, în toată ţara.”

Europa Liberă: Şi această infrastructură prin care gazul va ajunge de la Ungheni la Chişinău când va fi gata?

Vadim Ceban: „Noi depunem eforturi să fie construit în termenii proximi, nu pot să vă spun concret la ce dată. Acuma are loc studiul de fezabilitate, efectuat de către instituţiile financiare internaţionale, cum este şi BERD-ul. Acest lucru va dura. E vorba despre o distanţă destul de mare, 120 km. Nu e aşa de simplu de construit aşa un gazoduct până la Chişinău.”

Europa Liberă: Prin ţeava gazoductului Iaşi-Ungheni va curge tot gaz rusesc?

Vadim Ceban: „Dacă partea română va avea gaz disponibil către anii 2018-2019, cum ei promit, din cercetarea şi explorarea gazelor pe platoul Mării Negre, atunci e posibil să avem inclusiv gaz românesc. Pe piaţa gazelor Uniunii Europene, acolo deja nu este ţara de origine, de unde vine acest gaz. Sunt traderii, sunt cumpărători, sunt producători care vând pe piaţă şi, dacă apare gaz, inclusiv care fluxul vine din Federaţia Rusă sau vine din Austria, vine din Croaţia, vine din Serbia, Bulgaria, nu are importanţă, gazul îşi schimbă proprietatea acolo. E greu de spus va fi gaz rusesc sau gaz românesc, sau austriac.”

Ieri purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Energie şi-a exprimat speranţa că lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni vor începe curând.
Previous Next

XS
SM
MD
LG