Linkuri accesibilitate

Este posibil ca viitoarea Comisie Europeană să nu mai fie controlată de stânga (Adevărul)


Scindarea sinucigașă a dreptei aflate în opoziție.



Victoria in alegeri a crestin democratilor germani condusi de Angela Merkel va fi plina de consecinte pentru politicile Uniunii Europene, arata Ovidiu nahoi intr-un articol din „Adevărul”. El semnaleaza paradoxul ca politica de austeritate pe care Germania a dus-o in interior, dar a si impus-o prin fermitate la nivel european nu a dus la o victorie a stangii in Germania.

Cum se apropie alegerile pentru parlamentul european, rezultatul obtinut de Merkel trebuie pus in legatura cu scaderea severa de popularitate a socialistului francez Francois Hollande, dar si cu forma slaba in care se gaseste Partidul Laburist din marea Britanie. In aceste conditii, este posibil ca viitoarea Comisie Europeana sa nu mai fie controlata de stanga.

”Degeaba câştigi clar – să spunem – în Letonia, Malta şi Cipru, dar nu te impui în Germania, Marea Britanie sau Franţa”, scrie Ovidiu Nahoi.

Pe acelasi subiect, Paul Ciocoiu scrie in „Evenimentul zilei” despre o victorie a pragmatismului impotriva ideologiei. In al doilea mandat de cancelar, Angela Merkel a adoptat destule masuri mai degraba de stanga decat tipice pentru dreapta crestin democrata: a hotarat incheierea programului nuclear dupa tragedia de la Fukushima, a pledat pentru introducerea unui salariu minim, a vorbit despre cresterea chiriilor, egalitatea intre sexe si altele.

Daca viitoarea coalitie care va guverna la Berlin va fi cu social-democratii, e de asteptat ca fermitatea reformista a Angelei Merkel sa se tempereze in cel de-al treilea mandat de cancelar, scrie Paul Ciocoiu.

In România, confruntarea intre stanga aflata la guvernare si dreapta din opozitie nu da semne de inversare a rolurilor, in ciuda faptului ca zeci de mii de oameni se afla in fiecare zi in strada manifestand impotriva proiectului Rosia Montana, dar si impotriva actualei clase politice. Inca indistinct, considera comentatorii.

Andrei Luca Popescu se intreaba in Gandul.info daca manifestantii vor reusi sa schimbe cu adevarat ceva. Raspunsul jurnalistului este ca nu, cel putin deocamdata. Nu va fi nimic mai mult decat o mimare a schimbarii, asa cum fac acum parlamentarii care se deplaseaza la Rosia Montana sa vada cu ochii lor despre ce e vorba in acest dosar atat de controversat.

In „Adevărul”, Gavril Dejeu observa si el lipsa de coerenta a intentiilor celor care manifesteaza la Bucuresti si in alte cateva orase. Dar cel mai ingrijorator lucru i se pare scindarea sinucigasa a dreptei aflate in opozitie. Nu mai putin de cinci partide vor intra in alegeri si ptobabil ca vor avea tot atata liste de candidati.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Monica Macovei, europarlamentar din partea Partidului democrat Libral, de opozitie, vorbeste despre guvernul din umbra pe care l-au desemnat pedelistii. Macovei ocupa in acest cabinet de rezerva postul de ministru al justitiei.

”Trebuie sa ferim justitia de Ponta, care se amesteca in dosare, avem exemplu frauda de la Bacalaureat, frauda la referendum, declaratii inainte de sentinte definitive. De asemenea, trebuie sa ferim Directia Nationala Anticoruptie si Ahgentia Nationala de Integritate de Antonescu si de Dragnea. Antonescu spunea ca nu e la putere cat timp DNA si ANI functioneaza”, a spus Macovei pentru Ziare.com.
XS
SM
MD
LG