Linkuri accesibilitate

Guvernul moldovean va organiza o vizită „5+2” la un punct de control migraţional de pe Nistru


Guvernul moldovean va organiza o vizită a reprezentaţilor părţilor participante la negocierile „5+2” la un punct de control migraţional de pe Nistru. Potrivit agenţiei IPN, scopul este prezentarea modului în care funcţionează aceste puncte, pentru a demonstra că nu este vorba despre o frontieră pe Nistru.

Controlul fluxului de străini care trec de pe malul stâng pe malul drept al Nistrului este una din măsurile administrative pe care Republica Moldova trebuie să le ia pentru a obţine regimul liberalizat de acordare a vizelor în Uniunea Europeană.

Premierul Iurie Leancă a spus, după întrevederea cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, că la vizita care va fi organizată în cîteva zile este invitată şi presa transnistreană.

Săptămâna trecută, aflată la Washington, ministrul de externe Natalia Gherman declara Europi Libere că locuitorii de pe malul stâng al Nistrului se vor putea bucura de acelaşi statut liberalizat, atâta timp cât vor avea paşapoarte biometrice moldoveneşti. În acest moment, a estimat dna Gherman, peste 50 la sută din locuitorii de pe malul stâng al Nistrului au astfel de paşapoarte.

Pe de altă parte, tot într-un interviu cu Europa Liberă, vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov preciza că se prevede „…separarea clară a cetăţenilor străini în două categorii: cei care vin din afara teritoriului Republicii Moldova (…) şi locuitorii cu pașapoarte străine din stânga Nistrului”.

Toate procedurile de înregistrare se referă numai la cetățenii străini din afara teritoriului moldovenesc, a declarat Carpov în interviul cu Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG