Linkuri accesibilitate

Ce legături ar putea exista între gruparea teroristă Al Șabab și Statele Unite?


Centrul comercial Westgate din Nairobi ,September 23, 2013
Centrul comercial Westgate din Nairobi ,September 23, 2013

Corespondența zilei de la Washington.



Relatari de presa spun ca americani ar fi fost implicati in atentatul terorist care a ucis 62 de persoane intr-un mall din Kenya. Ce legături ar putea exista între gruparea teroristă Al Șabab și Statele Unite? E intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.



Gruparea terorista din Somalia, Al Șabab, care se face vinovata de atentat a atras atentia FBI-ului de curind datorita campaniei de recrutare a unor adolescenti americani, de origine somaleza in comunitati de pe tot cuprinsul Statelor Unite.

Un astfel de video, care a fost postat pe UTube, in August arata trei persoane din Minneapolis, de origine somaleza care descriu fericirea de a calatori in Somalia si lupta alaturi de Al Șabab. Productia video este de buna calitate. Videoul este intitulat „Calea catre paradis: Din orasele gemene (Minneapolis si St Paul) catre tarimul a doua migratii” si descrie calatoriile celor trei persoane.

Unul dintre ei Al-Amriki - pe numele adevarat Troy Kastigar - aseamana experientele prin care a trecut cu un parc de distractii:

“Daca ati stii cit de bine ne distram aici—e un adevarat Disneyland”. El continua “Trebuie sa veniti aici si sa va alaturati noua”. In acelasi video este descrisa situatia grea a celor care traiesc intr-un cartier din Minneapolis denumit Micul Mogadishu.

“Grupari teroriste ca Al Șabab stiu cum sa-i targheteze pe cei vulnerabili”, este de parere Jennifer Cooke, de la Centrul pentru studii strategice si internationale.

Apelurile cer ca cei vizati sa se alature luptei pentru dreptate si o cauza mai mare decit fiecare dintre noi. Un recent raport scoate in evidenta ca numarul delictelor violente comise in Statele Unite de bande someleze s-a inmultit.

La o recenta audiere in Congres, deputatul de Virginia Frank Wolf l-a intrebat pe directorul FBI-ului daca se teme ca aceste bande ar putea fi un mediu de radicalizare interna si ca o consecinta pot trimite recruti in strainatate.

La acea audiere directorul FBI a recunocut ca in 2007 si 2008, americani de origine somaleza s-au deplasat in Somalia pentru a se alatura miscarii Al Șabab.

Recent administratia Obama a salutat deprecierea capacitatilor organizatiei teroriste respective. Miscarea jihaidista nu este populara in Somalia si a pierdut teren in fata fortelor Uniunii Africane, care au primit sprijin din partea Statelor Unite.

Cooke spune ca atacul terorist, intr-un mall, nu dovedeste intarirea organizatiei teroriste, ci mai curind disperarea de a ramine relevanta.
XS
SM
MD
LG