Linkuri accesibilitate

Pe ultima sută de metri spre la summitul de la Vilnius


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Până la summit-ul de la Vilnius şi imediat după acest summit este important ca autorităţile moldovene să demonstreze că sunt parteneri credibili.”

În recenta sa vizită în Statele Unite, şefa diplomației Chișinăului Natalia Gherman a vorbit despre decizia clară şi fermă a ţării sale de a se alătura Uniunii Europene şi democrației de tip occidental şi a solicitat din partea gazdelor ei mai multe investiții americane, un angajament mai ferm de sprijin din partea Washingtonului în efortul de reformă şi de modernizare a Moldovei. Vasile Botnaru a stat de vorba cu analistul politic de la Chişinău Igor Boţan despre această vizită şi semnalele pe care le-a transmis:

Igor Boţan: „Republica Moldova este pe ultima sută de metri, înainte de parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În acest proces, Republica Moldova a avut un suport puternic din partea Statelor Unite ale Americii. Ne amintim de 11 martie 2011, când vicepreşedintele american a fost aici, la Chişinău, şi a promis un suport substanţial pentru Republica Moldova. Trebuie să menţionăm că ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, doamna Natalia Gherman, a fost principalul negociator cu Uniunea Europeană în acest proces. Şi tocmai acum este momentul când Republica Moldova vrea să îşi reconfirme suportul anunţat de Statele Unite ale Americii. Din acest punct de vedere, cred că această vizită a fost una foarte importantă, necesară şi soldată cu anumite lucruri pozitive. Cel puţin, din comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe, am văzut că a fost atins întreg spectrul de relaţii bilaterale cu Statele Unite ale Americii: suportul politic, suportul financiar şi gama de relaţii bilaterale.”

Europa Liberă: Dar nu s-a semnat nimic.

Igor Boţan: „Nu s-a semnat nimic, însă au fost puse accente foarte importante. După mine, principalul mesaj care a venit din partea partenerilor a fost acela că această cooperare bilaterală nu poate avea un sens unic. Trebuie şi Republica Moldova să întreprindă ceva, în special, în domeniul economic şi în posibilitatea pentru ca business-ul american să poată totuşi pătrunde în Republica Moldova, în condiţii normale. Acest lucru este foarte important, mai ales, în domeniul energetic, lucru despre care s-a vorbit şi anterior, dar există şi aspecte delicate, la care s-a referit Joe Biden, în 2011, legate de probleme cum ar fi cea a traficului de fiinţe umane şi a mai apărut o problemă nouă, cea a cazului Magniţki care este foarte importantă pentru Statele Unite şi aici am văzut mesaje mai puţin explicite. Însă, în interviul pentru Europa Liberă, doamna ministru a menţionat că Republica Moldova investighează cazul şi va trebui să informeze atât opinia din Republica Moldova, cât şi partenerii americani despre cazul respectiv.”

Europa Liberă: Din „întâmplare”, în schema cu Magniţiki, figurează Banca de Economii.

Igor Boţan: „Din „întâmplare”, e adevărat, din mare „întâmplare’.”

Europa Liberă: Timiditatea cu care se cercetează acest caz este legată cumva de această întâmplare?

Igor Boţan: „Cred că această timiditate are aspecte ascunse. Banca trebuie salvată, pe de o parte. Pe de altă parte, scandalurile care încă nu au fost aplanate pot fi un impediment. Dar sperăm foarte mult că această insistenţă sau, dacă putem spune, interes din partea Statelor Unite vor permite elucidarea acestui caz şi scoaterea în evidenţă a eventualei implicări a conducerii Băncii în asigurarea acestui flux ilicit din Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: De ce insist asupra acestui episod? Pentru că Natalia Gherman, Chişinăul, în general, încearcă să rămână în graţiile americanilor tocmai acum, când există schimbul de replici şi de durităţi chiar între Obama şi Putin. Faimosul articol în „Pravda”, replica pe care i-a dat-o la Valdai Putin nu sunt benefice pentru cineva care este forţat să aleagă între aceste două puteri. Cum se descurcă Chişinăul?

Igor Boţan: „Eu cred că Chişinăul trebuie să facă efortul şi să scoată în evidenţă lucrurile neclare care au existat. Dar, dacă vă referiţi la politica promovată prin retorici, este un lucru important, dar un lucru şi mai important este operarea cu fapte reale şi Chişinăul poate să producă şi să scoată în evidenţă unele investigaţii care ar răspunde la întrebări foarte clare legate de acest caz. Şi acest lucru va fi cel mai important lucru pe care îl poate face Republica Moldova, în această situaţie.”

Europa Liberă: În Germania, Angela Merkel a câştigat alegerile, dar v-a trebui să facă compromisuri. Schimbă situaţia pentru Chişinău acest lucru?

Igor Boţan: „Cred că este important că Angela Merkel rămâne. Angela Merkel, de asemenea, a vizitat Republica Moldova, un an după Joe Biden. Şi acest lucru este important să-l menţionăm. A anunţat atunci suport pentru Republica Moldova, în apropierea de Uniunea Europeană. Din acest punct de vedere, pentru Republica Moldova este foarte, foarte important că la Berlin rămâne aceiaşi forţă politică. Deocamdată nu se ştie care va fi configuraţia finală a puterii. Dar putem spune că poziţiile Angelei Merkel s-au întărit.”

Europa Liberă: Contează doar să nu-şi schimbe părerea despre ce se întâmplă la Chişinău.

Igor Boţan: „Cred că doamna Merkel este foarte bine informată despre ceea ce se întâmplă la Chişinău, dar, până la summit-ul de la Vilnius, şi imediat după acest summit, este important ca autorităţile moldovene să demonstreze că sunt parteneri credibili şi pot depăşi acele disfuncţionalităţi care au apărut în politica internă de la Chişinău.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG