Linkuri accesibilitate

Şevciuk şi Leancă faţă în faţă. Se va îndepărta şi mai mult Tiraspolul de Chişinău?


Iurie Leancă şi Evgheni Şevciuk la Tiraspol
Iurie Leancă şi Evgheni Şevciuk la Tiraspol

Administraţia transnistreană crede că Moscova ar avea acum suficiente motive să recunoască independenţa Transnistriei.

La Tiraspol a avut loc o întrevedere între premierul Moldovei Iurie Leancă şi liderul regiunii separatist transnistrene Evgheni Şevciuk. A fost prima întâlnire faţă în faţă a celor doi politicieni şi ea survine înaintea unei noi runde a negocierilor în formatul 5+2, care va avea loc la Bruxelles, pe 2 octombrie. Într-un interviu cu postul nostru de radio, şefa diplomației Chișinăului, doamna Natalia Gherman, a spus ca la Bruxelles, Chișinăul va încerca din nou să deschidă subiectul politic cu reprezentații Tiraspolului, adică să înceapă negocierile legate de statutul regiunii separatiste în cadrul Moldovei, un subiect pe care Tiraspolul refuză să îl discute. În ajun, la Moscova, potrivit site-ului transnistrean Novîi Reghion, negociatoarea Tiraspolului în problema transnistreană Nina Ştanski a declarat că semnarea de către R. Moldova a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană va bloca producătorii din stânga Nistrului. În opinia ei, „salvarea” lor ar veni exclusiv de la exportul spre piaţa din Est şi integrarea in Uniunea Euroasiatică. „Acum este momentul ca Moscova să recunoască, practic, statutul regiunii transnistrene ca unul conform cu dreptul internaţional”, a spus Stanski la Moscova. Relatează Radu Benea:

Întrevederea de astăzi a fost organizată de preşedinţia Ucrainei în Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Kievul încercând, în acest an şi până acum fără succes, să reia dialogul la nivelul primelor persoane dintre Chişinău şi administraţia nerecunoscută din Tiraspol, dialog întrerupt cu mai bine de un an în urmă.

Întâlnirea nu a avut o agendă stabilită din timp şi a durat de aproape două ori mai mult decât acea singură oră rezervată iniţial.

Înainte să se retragă pentru discuţii, cei doi au semnat în faţa presei un document adiţional care a prelungit, până la sfârşitul anului 2014 protocolul privind reluarea deplină a traficului feroviar prin regiunea transnistreană, despre care Evgheni Şevciuk a spus că este în avantajul agenţilor economici de pe ambele maluri ale Nistrului.

Din declaraţiile făcute la un briefing, în finalul întrevederii, se poate înţelege că temele principale de discuţii au fost acelea care trezesc acum cea mai mare îngrijorare a Tiraspolului. Este vorba despre intenţia Chişinăului de a institui un control al migraţiei la Nistru, pentru a corespunde cerinţelor Bruxellesului pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Se pare că premierul Iurie Leancă nu a reuşit să-l convingă pe Evgheni Şevciuk că înregistrarea cetăţenilor străini la intrarea în Moldova prin segmentul transnistrean nu-i va afecta pe locuitorii regiunii transnistrene, mulţi dintre care deţin paşaport rusesc sau ucrainean.

Un alt subiect a fost summitul Parteneriatului de la Vilnius şi aşteptata semnare, într-un viitor apropiat, a acordului de liberalizare a comerţului între Moldova şi Uniunea Europeană. Liderul transnistrean a reconfirmat că Tiraspolul nu vrea să facă parte din acest aranjament şi că vectorul său strategic este uniunea euroasiatică. Liberalizarea comerţului Moldovei cu Uniunea Europeană, a spus, Şevciuk, va afecta serios exporturile transnistrene, iar primul ministru Iurie Leancă a admis, potrivit relatărilor de presă, că acordurile europene ale Moldovei ar putea îndepărta Tiraspolul de Chişinău.

Încă de săptămâna trecută, primul ministru Iurie Leancă declara că şi-ar dori să discute la Tiraspol cu Evgheni Şevciuk mai multe probleme, începând cu tensiunile din Zona de securitate şi modalităţile prin care ar putea fi prevenite, după s-a exprimat premierul, „orice posibile provocări şi acţiuni unilaterale”. Printre alte subiecte el a numit „libertatea circulaţiei pentru locuitori, unităţile de transport şi mărfuri, cooperarea dintre instituţiile de menţinere a ordinii publice şi combaterii criminalităţii”, situaţia şcolilor cu predare în grafie latină şi controlul fluxului migraţional. Iurie Leancă a mai spus că va încerca să-l convingă pe Evgheni Şevciuk că a venit timpul să se treacă, în sfârşit, de la chestiuni sociale şi economice, la discutarea problemelor politice şi de securitate sau, cel puţin, să fie creionată o perspectivă clară a unui dialog privind statutul juridic al regiunii transnistrene, dialog pe care Tiraspolul refuză, cu îndârjire, să îl reia.

Nina Ştanski
Nina Ştanski
​De altfel, în ajunul întrevederii de la Tiraspol, şefa diplomaţiei în administraţia separatistă, Nina Ştanski, a lansat o adevărată avalanşă de acuzaţii la adresa Uniunii Europene. Ştanski a făcut declaraţiile la Moscova, într-o conferinţă ştiinţifică pe tema integrării euroasiatice a regiunii transnistrene.

Ea a spus că prevederile acordului privind liberalizarea comerţului între Moldova şi Uniunea Europeană sunt absolut inacceptabile pentru Transnistria, iar actualul regim de preferinţe comerciale, de care beneficiază şi întreprinderile din stânga Nistrului, ar fi fost, potrivit lui Ştanski, citez, „o operaţiune plănuită minuţios pentru a rupe economia Transnistriei de piaţa de desfacere din Rusia şi CSI şi pentru a forţa întreprinderile transnistrene să se înregistreze la Chişinău”.

Ministrul de externe în administraţia separatistă a mai spus că Uniunea Europeană ar pregăti ceea ce ea a numit drept o nouă blocadă împotriva Transnistriei şi că Bruxellesul ar urmări chiar să ruineze, într-un mod subversiv, economia regiunii. Potrivit lui Nina Ştanski, liberalizarea comerţului între Moldova şi Uniunea Europeană va afecta două treimi din exporturile transnistrene. În aceste condiţii, a spus Ştanski, supravieţuirea regiunii transnistrene ar fi strâns legată de integrarea acesteia în spaţiul vamal şi economic răsăritean, iar Moscova ar avea acum suficiente motive şi argumente să recunoască independenţa statală a Transnistriei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG