Linkuri accesibilitate

Opoziția comunistă de la Chișinău cere demisia guvernului Leancă și alegeri anticipate


Artur Reşetnicov: „Procuratura a devenit coparticipant la furtul proprietăţii de stat.”



PCRM a dat startul suitei de proteste din aşa-zisa revoluţie de catifea. Câteva zeci de comunişti au pichetat astăzi sediul Procuraturii Generale la Chişinău. Ei au cerut demisia Guvernului Leancă şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Comuniştii au anunţat că vor continua protestele şi mâine. La o conferinţă de presă, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că formaţiunea sa se va alătura protestelor organizate de PCRM, dar cu anumite condiţii. Un alt partid de stânga, cel Social-Democrat, care acum un an a participat alături de comuniştii la protestele antiguvernamentale, deocamdată are rezerve dacă va susţine şi de această dată acţiunile opoziţiei comuniste. Detalii are Alla Ceapai.


Protestatarii şi-au dat întâlnire la sediul Procuraturii Generale subliniind astfel că guvernarea ar fi adunat suficiente delicte ca să fie nu doar demisă, dar trimisă imediat pe banca acuzaţilor. Ei au revendicat iniţierea neîntârziată a unei anchete privind deciziile de concesionare a Aeroportului Chişinău şi de reducere a acţiunilor statului la Banca de Economii. Deputatul comunist Artur Reşetnicov:

„Deşi această instituţie se numeşte Procuratura este departe de a fi aşa. A devenit un cuib ai unor şobolani. Cu tăcerea cărora se fură proprietatea statului. Noi, comuniştii, ne-am adresat de nenumărate ori Procuraturii ca să investigheze cum în luna august guvernarea, peste noapte, a prădat Banca de Economii. cu regret vedem că nu este nici o reacţie, ceea ce ne face să credem că Procuratura a devenit coparticipant la furtul proprietăţii de stat.”

Activiştii comunişti au mai cerut demisia cabinetului de miniştri în frunte cu premierul Iurie Leancă şi declanşarea alegerilor anticipate. Premierul a răspuns prin purtătoarea de cuvânt, Liliana Viţu, în felul următor: " Iurie Leancă îndeamnă opoziţia comunistă să protesteze paşnic", a declarat pentru Europa Liberă purtătoarea de cuvânt a premierului:

„Prim ministrul Iurie Leancă observă o coincidenţă între venirea toamnei şi setea, şi nevoia comuniştilor de a organiza vreo revoluţie de vreun fel. Prim ministru Iurie Leancă îndeamnă opoziţia să nu depăşească cadrul legal, să organizeze manifestaţiile în cadrul legal, aşa cum prevede legea, şi să asigure caracterul paşnic al acestor manifestaţii. Totodată, prim ministrul Iurie Leancă subliniază nevoia de a consolida societatea prin orice acţiune şi nu a o dezbina.”

Referindu-se la apelul PCRM ca partidele din opoziţie să li se alăture, liderul Partidului Socialiştilor Igor Dodon a condiţionat implicarea formaţiunii pe care o conduce. Dodon le-a cerut foştilor săi colegi să-şi declare trecerea în opoziţie în cele 20 de raioane pe care le conduc şi să susţină iniţiativa socialiştilor de a-l demite pe primarul de Chişinău.

„Eu sunt ferm convins că dacă comuniştii vor accepta aceste propuneri, nu doar noi, socialiştii, dar şi alte forţe de stânga, se vor alătura acţiunilor ce vor duce la demisia ruşinoasă a acestei guvernări.”

În replica deputatul comunist Artur Reşetnicov a declinat trocul propus de socialişti:

„La protestele noastre poate să se alăture orice doritor şi fără a pune astfel de condiţii. Este amuzantă această declaraţie şi nu poate fi comentată.”

Şi social democraţii, în frunte cu Victor Şelin, nu se grăbesc să susţină protestele antiguvernamentale organizate de comunişti, aşa cum au făcut-o acum un an. Ieri liderul social-democrat a publicat şi el, pe Facebook, o listă de condiţii, revendicând între altele anularea sistemului parlamentar în favoarea unei puteri reale a poporului.

Solicitat de Europa Liberă, secretarul partidului, Sergiu Coropceanu, a spus că social democraţii nu vor protesta împreună cu comuniştii dacă scopul acestor proteste este doar de a face imagine PCRM-ului:

„Suntem gata să susţinem toate protestele şi să consolidăm eforturile doar că aceste proteste nu trebuie să aibă ca mesaj doar că comuniştii sunt mai buni decât cei de la guvernare. Chiar astăzi am pregătit o adresare către PCRM prin care le solicităm că odată ce mergem către cetăţenii Republicii Moldova solicitând susţinerea acestora în acţiunile de protest e să unim societatea, să o consolidăm pentru acţiunile de protest, atunci cetăţenii ar trebui să cunoască foarte clar ce urmează după înlăturarea de la putere a coaliţiei pro-europene. Trebuie să-i spunem societăţii cum vom schimba sistemul politic, economic, social, astfel ca să le putem garanta îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în realitate şi nu în declaraţii.”

În urmă cu un an comuniştii au boicotat şedinţele parlamentului timp de aproape jumătate de an organizând proteste stradale cu susţinerea opoziţiei extraparlamentare. Comuniştii şi-au reluat protestele antiguvernamentale în luna martie a acestui an. Acestea însă au fost încetate în scurt timp, când comuniştii negociau în plină criză politică cu partidele din actuala guvernare. Mâine comuniştii au anunţat un nou protest la sediul companiei publice Teleradio Moldova pentru a cere lichidarea a ceea ce ei numesc monopolului în presă şi stoparea denigrării celui mai important partid de opoziţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG