Linkuri accesibilitate

Angela Merkel și Uniunea Creștin-Democrată au cîștigat alegerile generale din Germania


Dar dacă liberalii și partidul eurosceptic nu intră în parlament, Angela Merkel ar putea avea majoritatea


Potrivit primelor prognoze și rezultatlor parțiale, Uniunea Creștin-Democrată, împreună cu partidul asociat din Bavaria, Uniunea Creștin-Socială au ajuns la aproape 43 la sută din voturi. Un cîștig de 8 la sută.

A doua forță în viitorul parlament este Partidul Social-Democrat cu aproape 26 la suta, urmat de Verzi și Partidul Stângii (din care face parte și partidul urmaș al comuniștilor din Germania de est) fiecare cu căte 8 la sută.

Prima surpriză a alegerilor de duminică este că Partidul Liberal ar putea sa nu intre în parlament, pentru prima oară în istoria sa, fiind acum, cu numai 4,6 la sută din voturi, sub baremul bara de 5 la sută necesar.

A doua surpriză vine tot din grupul partidelor mici: este posibil ca partidul anti-euro și în general eurosceptic Acțiunea pentru Germania (AfD) – partid nou creat – să intre parlament, pentru că sondajele la ieșirea de la urne sugerează că ar putea obține la 4,8 la sută.

Concomitent au avut loc alegeri locale într-unul din cele mai mari landuri germane, Hessen, cîștigate tot de Uniunea Crestin Democrată, dar iar fără partenerii liberali. Si din nou, social democratii se clasează pe locul doi.

Verzii, care și-au inceput cariera parlamentara în Hessen în anii 80, au obținut 10 la sută, un rezultat dezamăgitor, ca acela la nivel național.

Rezultatele finale sunt așteptate în cursul noptii, cînd vor fi redistribuite, după o nouă regulă, și așa-numitele mandate suplimentare.

Votul germanilor pare sa aibă un mesaj clar: o nouă mare coaliție. Dar dacă liberalii și partidul eurosceptic nu intră în parlament, Angela Merkel ar putea avea majoritatea.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG