Linkuri accesibilitate

Vasile Bumacov: Am avut un dialog foarte constructiv cu dl Onişcenko


Ministrul agriculturii despre rezultatele negocierilor de la Moscova, într-un interviu cu Valentina Ursu



Europa Liberă: Ideea era că dialogul ar putea să verse lumină asupra realităţii în ceea ce priveşte instituirea embargoului rus pentru vinurile moldoveneşti. S-a vărsat lumină, după ce aţi discutat cu şeful Rospotrebnadzorului, domnul Onişcenko?

Vasile Bumacov: „Noi am avut un dialog foarte constructiv, am trecut în revistă colaborarea noastră din ultimii trei ani de zile. Am discutat toate problemele. Am convenit să întreprindem câţiva paşi clari ca să revenim din nou la colaborarea pe care am avut-o.”

Europa Liberă: Aceşti paşi care ar fi?

Vasile Bumacov: „Este un plan de acţiuni pe care ar trebui să-l realizăm repejor, un schimb de echipe de experţi, după care vom avea din nou o discuţie şi atunci se va lua decizia.”

Europa Liberă: Cât timp ar mai putea dura embargoul?

Vasile Bumacov: „Depinde cât de repede putem să avansăm în îndeplinire agendei pe care am stabilit-o.”

Europa Liberă: Să înţelegem că loturile de vin care au fost returnate nu pot fi puse pe piaţă, spre comercializare?

Vasile Bumacov: „Noi nu vorbim de acele loturi, acelea nu ne interesează. Noi vorbim de perspectivă, ce avem de făcut în viitor. De aceea va trebui să realizăm agenda şi cu cât mai repede vom face acest lucru, cu atât va fi mai bine.”

Europa Liberă: Este adevărat că totuşi trebuie de insistat asupra calităţii?

Vasile Bumacov: „Calitatea întotdeauna trebuie să fie în vizor, întotdeauna trebuie să insistăm asupra calităţii. Numai să nu uităm de faptul că şi calitatea este în dependenţă de preţ. Să vedem în ce spectru vom discuta.”

Europa Liberă: Despre inofensitatea vinurilor moldoveneşti putem vorbi astăzi?

Vasile Bumacov: „Noi discutăm nu atât de calitate, cât de inofensivitate. Vom prezenta toate măsurile întreprinse de noi şi pe care le vom întreprinde care vor garanta inofensivitatea.”

Europa Liberă: Domnule ministru, dar, în această declaraţie pe care a făcut-o chiar preşedintele Federaţiei Ruse, domnul Putin, ce a vrut să spună dumnealui concret? Că vinurile moldoveneşti totuşi trebuie aruncate în şanţ la Roma sau la Paris?

Vasile Bumacov: „Cred că nu e bine un ministru să comenteze ceea ce spune preşedintele. Fiecare la nivelul lui. Nu comentez aceste declaraţii. Vom încerca să mişcăm carul din loc, cât mai repede.”
XS
SM
MD
LG