Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Guvernul Leancă la 100 de zile


Directorul Agenţiei de presă IPN, Valeriu Vasilică, e de părere că angajamentele luate de către premierul Leancă pentru primele 100 de zile de guvernare au fost mult prea ambițioase pentru realităţile din Moldova:

Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică
„Nu ştiu de unde puteau fi făcute atât de multe locuri de muncă. Dar impresia generală este una bună, pentru că nu lasă loc de ceartă, nu lasă loc de ofensă. Este un alt model de comunicare a puterii cu ea însăşi şi a puterii cu mine, cu populaţia, cu reprezentant al populaţiei. S-au spus lucrurile civilizat, s-au spus cu un fel de scuze în sensul în care nu s-a reuşit crearea locurilor de muncă şi lupta cu corupţia. Este adevărat că pe acel unic segment, unde lucrurile şi aşa mergeau binișor, care este integrarea europeană, s-a făcut mai mult pentru că domnul prim-ministru a fost anterior în rol de executor al acestui curs european, acum este în rol de cel care comandă cursul. Mie mi-a lăsat impresie bună şi nu m-a supărat dacă lucrurile nu au mers aşa cum au fost promise.”

Moderatoarea emisiunii „Politica” de la TV7, Natalia Morari, crede şi ea că ţintele economice şi cele anticorupţie ale premierului Leancă au fost nerealiste, iar guvernul nu a dat dovadă de supraputeri şi nu a produs miracole:

„Din cele trei priorităţi: crearea locurilor de muncă, lupta cu corupţia şi apropierea de UE, cred că cele mai multe acţiuni s-au făcut la ultimul capitol. Într-adevăr, ne apropiem de Vilnius. Aproape totul ce trebuia să facă Moldova a fost realizat. La acest capitol am putea pune o notă de 8 sau chiar 9 guvernului Leancă.

Natalia Morari
Natalia Morari
La capitolul lupta cu corupţia nu aş putea aduce prea multe laude Guvernului. Pentru că atunci când domnul Leancă în raportul domniei sale vorbeşte despre introducerea plăţilor online sau despre taxarea celor doi judecători, despre care am auzit în ultima perioadă, aceasta nu înseamnă adevărata luptă cu corupţia. În aceste 100 de zile ar fi fost bine să vedem măcar un mesaj serios din partea guvernării că se va lupta cu marea corupţie. Nu am văzut rapoarte sau dosare finalizate de CNI sau CNA. Până acum nu ştim soarta dosarelor pornite la începutul anului în toiul scandalului Pădurea Domnească. Nu ştim ce face procuratura Generală, nu ştim ce face SIS în privinţa combaterii corupţiei. Acestea ar fi trebuit făcute în această perioadă. Şi atunci când domnul Leancă a fost întrebat, ieri, la emisiunea „Politica”, despre acest lucru nu prea am auzit răspunsuri satisfăcătoare.

Ceea ce ţine de crearea locurilor de muncă, într-adevăr, au fost create câteva mii, în primul rând în agricultură şi în domeniul reparării drumurilor. Dar este o parte negativă a acestui proces. Atunci când se vorbeşte despre crearea locurilor de muncă, Guvernul un pic trişează. Trebuie să înţelegem cu toţii că este vorba despre locuri de muncă temporare. În momentul în care proiectele de reabilitare a drumurilor vor fi finalizate sau în toamnă agricultorii vor culege toată roada, aceşti oameni vor rămâne fără muncă. Ce le vom propune în schimb? Răspuns la această întrebare nu avem.”

După părerea jurnalistei, deciziile de concesionare a Aeroportului de la Chişinău şi de împuținare a acţiunilor statului la Banca de Economii au dat peste cap trendul pozitiv cu care Guvernul Leancă a pornit la drum:

„Dacă foarte mulţi experţi spuneau că Guvernul Leancă a început foarte bine, - aducând o linişte şi armonie în viaţa politică moldovenească după jumătate de an de scandaluri politice la care am asistat cu toţii, - atunci nu putem spune acelaşi lucru despre finalul acestei perioade de 100 de zile. Ne-au întristat ştirile venite de la Banca de Economii, de la Aeroportul Chişinău - mă refer la concesionare. Toate aceste evenimente care au avut loc în ultimele săptămâni ne fac să nu credem în a doua prioritate a guvernului – lupta cu corupţia. Chiar dacă ni se spune că totul s-a făcut legal şi nu există semne de întrebare, toată lumea rămâne cu un gust amar şi cu un sentiment că nu ni s-a spus totul până la capăt.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG