Linkuri accesibilitate

Senatorul american John McCain: Vladimir Putin vrea să restabilească prestigiul și puterea imperiului rus


Senatorul republican a acordat un interviu Europei Libere/Libertatea.




Într-un interviu in exclusivitate cu serviciul rusesc al Europei Libere/Libertatea, influentul senator republican american John McCain a vorbit despre esenţa regimului preşedintelui Vladimir Putin din Rusia si despre faptul ca Statele Unite trebuie sa inteleaga motivele pentru care liderul de la Kremlin actioneaza in felul în care o face. McCain s-a declarat ca fiind „pro-rus” si un admirator al poporului rus, care in opinia sa merită mai mult decit ceea ce ii ofera regimul presedintelui Vladimir Putin. Un rezumat de la Oana Serafim.

Fostul candidat prezidenţial din Statele Unite, senatorul replublican John Mc Cain susţine ca regimul preşedintelui Vladimir Putin este unul represiv, care deţine controlul asupra mediilor de informare şi comite abuzuri grave in ceea ce priveste drepturile omului. Senatorul McCain a repetat ce a scris recent comentariul său din Pravda.ru, anume că politica americana fata de Rusia trebuie să țină cont de adevarata natura a lidertului de la Kremlin:

„Adevarul este intotdeauna un lucru important si comentariile pe care domnul Putin le-a facut in „New York Times” despre Statele Unite si despre anumite evenimente de aici contravin direct cu situatia din Rusia şi daca mi s-a dat posibilitatea sa ma adresez direct poporului rus, indiferent cit de lipsit de importanta ar fi punctul meu de vedere, o sa profit de ocazie, pentru ca sunt pro-rus, iar abuzurile la care este supus poporul rus este supus din partea autocratiei lui Putin merita, in opinia mea, intreaga noastra compasiune şi opoziţie.”

In interviul cu corespondentul la New York de la radio Svoboda Iuri Jigalkin, senatorul republican a vorbit si despre actiunile militare ale Statelor Unite care au fost, in Balcani, opuse acţiunilor Rusiei. In articolul din „New York Times”, subiectul a fost abordat si de Vladimir Putin. Iata cum vede Mc Cain razboaiele din Balcani

„De cite ori Statele Unite au actionat militar au facut-o in interesul securităţii noastre naţionale şi in apărarea securităţii popoarelor lumii. In Bosnia, cu sprijin rusesc, au fost macelarite popoare. In Kosovo, cu sprijin rusesc, sirbii au macelarit oameni de etnii diferite. Noi am intervenit si am pus capat acestei situatii, dupa ce 8000 de oameni ai fost masacrati la Srebreniţa.”

Senatorul John McCain si-a declarat sprijinul pentru armata de eliberare din Siria si a acuzat Rusia ca ea contina sa furnizeze arme regimului presedintelui Bașar Al-Assad, arme ce sunt folosite pentru uciderea civilor.

„Trebuie sa avem o abordare realista in relatiile noastre cu Rusia, trebuie sa intelegen cine este Vladimir Putin si care ii sunt motivele, si eu cred ca el vrea sa restabileasca prestigiul si puterea imperiului rus. Si va face pasi extraordinari pentru a obţine asta. În Cecenia a fost un măcel, stim asta, Putin a invadat Georgia, face acum presiuni asupra tarilor din regiune despre care crede ca sunt in asa-numita vecinatate apropiata. Acesta este Vladimir Putin si trebuie sa-l intelegem aşa cum este!”
XS
SM
MD
LG