Linkuri accesibilitate

Crearea Agenţiei de asigurare a calităţii învăţământului în dezbatere parlamentară


Agenţia ar urma să fie o structură autonomă faţă de guvern şi independentă în luarea deciziilor şi gestionarea bugetului.


Proiectul de creare al unei agenţii de asigurare a calităţii în învăţământul superior şi vocaţional a fost discutat azi în cadrul Comisiei parlamentare cultură, educaţie, tineret, sport şi mass-media. La discuţiile publice au participat atât reprezentanţi ai ministerului educaţiei, cât şi ai instituţiilor de învăţământ vizate. Agenţia ar urma să fie o structură autonomă faţă de guvern şi independentă în luarea deciziilor şi gestionarea bugetului. Despre sarcinile agenţiei, îngrijorările rectorilor şi contribuţia structurii la îmbunătăţirea nivelului de educaţie, relatează Tamara Grejdeanu:

Viitoare Agenţie va fi împuternicita să dea note programelor de studii în universităţi, colegii şi şcoli profesionale, astfel încât publicul larg să cunoască potenţialul fiecărei instituţii. Ministra educaţiei, Maia Sandu spune că această evidenţă a calităţii este necesară şi pentru autorităţile care susţin financiar instituţiile de învăţământ, dar în egala măsură tinerilor care decid unde să depună dosarele. În consecinţă, ei vor opta în cunoştinţă de cauză, fiind ghidaţi de expertize ale specialiştilor şi nu de un top informal al universităţilor, care mai influenţează foarte frecvent alegerea, sugerează ministra:

Maia Sandu
Maia Sandu
„Această agenţie trebuie să ne ofere nouă informaţii, inclusiv studenţilor, atunci când fac o alegere, dar şi statului, atunci când statul alocă bani pentru învăţământul superior, să ştie care sunt instituţiile care oferă servicii de calitate bună, pentru că noi nu vrem să cumpărăm servicii de calitate proastă. Vor fi rapoarte publice pentru fiecare instituţie şi toată lumea va putea să ştie ce se întâmplă în instituţie, cum se compară cu alte instituţii.”

O astfel de agenţie a fost creată printr-o hotărâre de guvern încă în 2008, însă hotărârea nu a fost pusă în aplicare. Iată de ce, de aproape cinci ani, nu este o structură care să evalueze programele universitare, după care să acrediteze sau nu instituţia în întregime.

Anume procedura de acreditare a universităţilor a creat confuzii în rândul rectorilor întrucât, până acum, acreditarea ştiinţifică a universităţilor se făcea separat de cea academică, la Consiliul Naţional pentru atestate şi acreditare şi la Ministerul Educaţiei. Gheorghe Ciocanu, rectorul Universităţii de Stat, spune că varianta optimală, înscrisă în proiect şi care ar trebui susţinută de toţi , este acreditarea în cadrul unei singure structuri:

Gheorghe Ciocanu
Gheorghe Ciocanu
„Conflictul acesta duce că noi nu putem promova proiectul. Ce cale s-a ales, s-a ales o cale pragmatică, ferim şi păzim învăţământul superior cu această agenţie, îl acredităm, şi uitaţi-vă ce este scris acolo, o singură dată se acreditează. Este un regim de urgenţă de promovat. Mai departe urmează degradarea în sistemul universitar, după care ce va urma, consecinţa, lovim în performanţa care mai există în cercetare.”

În acelaşi timp, Grigore Belostecinic , rector al Academiei de Studii Economice, crede că şcolile profesionale şi colegiile nu ar trebui să intre în lista de evaluare a aceste agenţii, întrucât acolo sunt alte cerinţe de calitate:

Grigore Belostecinic
Grigore Belostecinic
„80 la sută din conţinutul procesului de studii în şcolile vocaţional-tehnice, în colegii, şcoli profesionale trebuie să coincidă cu cel liceal. Astăzi la ministerul educaţiei există o structură care se şi numeşte Agenţia de asigurare a calităţii, responsabilă de acest învăţământ preuniversitar, să rămână şi în continuare această agenţie în cadrul ministerului şi să fie creată o structură nouă responsabilă de calitate în învăţământ şi cercetare.”

Chiar dacă majoritatea celor prezenţi la discuţiile publice au menţionat necesitatea unei asemenea agenţii, neînţelegeri au fost şi la capitolul de denumire a structurii. Ministerul educaţiei optează pentru cea de Agenţie de asigurare a calităţii în învăţământul profesional iar rectorii vor să o numească Agenţie de asigurare a calităţii în învăţământul superior şi cercetare.

Ministerul educaţiei insistă ca acest proiect să fie aprobat cât mai curând întrucât de asta depinde aprecierea studiilor din Moldova la scara internaţionala. Proiectul a fost încuviinţat de cabinetul de miniştri iar până a fi supus votului în parlament va mai fi discutat în comisia de profil.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG