Linkuri accesibilitate

„Rusia tot timpul a fost imprevizibilă. Cum ar trebui să procedăm noi?”


Interviu cu ex-premierul şi omul de afaceri Valeriu Muravschi.


Europa Liberă: Ce trebuie de înţeles din această cooperare moldo-rusă, din moment ce există şi Tratatul care stipulează parteneriatul strategic dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, însă uneori se întâmplă lucruri mai puţin înţelese? Totuşi ce trebuie de făcut ca această relaţie să fie una bună?

Valeriu Muravschi: „E clar ce reprezintă Rusia, trecutul ei, prezentul ei şi cum văd ei viitorul. E clar că Rusia are interese geopolitice de a influenţa statele care au apărut din fosta Uniune Sovietică. E clar că deciziile sunt cam incorecte sau nejustificate. Mai ales, dacă vorbim de vizita patriarhului Kiril la Chişinău, a fost
Nu este cazul să facem declaraţii politice şi să alimentăm rusofobia, fiindcă astfel noi nu câştigăm nimic...
întâlnit la cel mai înalt nivel. Patriarhul Kiril a venit cu o misiune de pace, de înţelegere, trec vreo 3 zile şi Rospotrebnadzor introduce embargoul la vinuri. E clar, Rusia tot timpul a fost imprevizibilă. Cum ar trebui să procedăm noi? Noi trebuie să înţelegem corect interesele Rusiei, noi trebuie să ne comportăm cu Rusia corect, dar, în acelaşi timp, cu demnitate. Nu este cazul să facem declaraţii politice şi să alimentăm rusofobia, fiindcă astfel, noi nu câştigăm nimic, pur şi simplu, turnăm apă la moara anumitor cercuri din Federaţia Rusă care promovează politica ţării. Al doilea moment: eu cred că ministerele respective şi guvernul trebuie să pună la punct sistemul nostru de control, de verificare a calităţii producţie noastre.”

Europa Liberă: Admiteţi totuşi că ar putea lăsa de dorit calitatea vinurilor moldoveneşti şi să aibă dreptate responsabilii Rospotrebnadzorului, atunci când spun că în Rusia pătrunde şi marfă necalitativă?

Valeriu Muravschi
Valeriu Muravschi
Valeriu Muravschi: „După embargoul din 2006, eu cred că majoritatea întreprinderilor noastre au depus eforturi, au investit bani enormi, inclusiv cu sprijinul Uniunii Europene, al Băncii Europene de Reconstrucţii şi Dezvoltare în modernizarea sectorului dat, a întreprinderilor, în ridicarea calităţii, capacităţii de competitivitate a vinurilor noastre. Eu sunt sigur că s-au depus eforturi. De exemplu, când vorbim de întreprinderile noastre cum sunt Cricova, Aroma, Purcari, eu cred că acolo lucrurile sunt puse serios la punct. Dar sunt şi întreprinderi mai mici. A doua variantă: la noi o parte din întreprinderi sunt controlate de capitalul rusesc sau, să spun aşa, aparţin investitorilor din Rusia. Îmi iau păcat pe suflet, dar nu exclud că pot fi puse la cale şi diversiuni. Acest lucru e posibil, cu atât mai mult că Rusia – nu e critică, e o constatare – îşi promovează interesele nu numai în plan politic, militar, dar foloseşte şi companiile mari de-ale lor, cum ar fi Gazpromul, Lukoilul, alte companii în promovarea interesului lor. Adică asemenea companii sunt controlate de serviciile respective ale Rusiei. De aceea nu sunt excluse nici asemenea cazuri. Repet, încă o dată: noi trebuie să punem la punct sistemul de verificare a producţiei noastre, în primul rând, a vinurilor, dar mă refer şi la fructe, la legume, la sistemul de control, la laboratoare, certificate. Nimeni nu poate să iasă din Republica Moldova fără de certificatul respectiv, eliberat de stat. Sigur că eu înţeleg că şi la noi există fenomenul corupţiei, în structurile noastre. Promovarea de către noi a unei politici corecte şi cu demnitate nu înseamnă că trebuie să schimbăm vectorul politicii noastre externe.”

Europa Liberă: Dar referitor la calitate, domnule Muravschi, uneori discut şi eu cu anumiţi producători care spun că aleg să meargă mai degrabă pe piaţa din Federaţia Rusă pentru că pe piaţa Uniunii Europene rigorile de calitate sunt prea mari şi ar trebui foarte mult să se pedaleze pe ideea concurenţei, competitivităţii, şi calităţii pentru că acolo nu-i aşteaptă nimeni cu braţele deschise.

Valeriu Muravschi: „Există şi problema aceasta, există. Dar noi cum vrem?! Ce, noi considerăm că vom livra toată viaţa producţia noastră în Rusia, la nivelul de astăzi?! Am în vedere şi calitatea, şi ambalarea. Ruşii tot timpul înăspresc cerinţele, dar, în
Când se apropie summit-ul de la Vilnius, e clar că problema nu e numai în noi, vedeţi că şi cu Ucraina se întâmplă lucrurile acestea, cu alte state...
afară de aceasta, există, din păcate, factorul politic. 3 luni în urmă Onişcenko sau Rospotrebnadzor afirmau că nu au pretenţii faţă de vinurile moldoveneşti. Şi acuma, când se apropie summit-ul de la Vilnius, e clar că problema nu e numai în noi, vedeţi că şi cu Ucraina se întâmplă lucrurile acestea, cu alte state. Repet: orice s-ar întreprinde din partea Rusiei, noi trebuie să întreprindem măsurile respective, dar, în acelaşi timp, vectorul politicii noastre trebuie să rămână constant şi trebuie să obţinem la Vilnius parafarea acordurilor propuse. Chestia care mai e? Am spus că noi trebuie să ridicăm calitatea, capacitatea de competitivitate a producţie noastre, aceasta necesită investiţii, începând de la sectorul agricol de jos, de la viticultori şi terminând cu comercializarea producţiei respective. Sunt necesare investiţii serioase. De unde să le luăm noi? În cazul semnării acordurilor planificate cu Uniunea Europeană, apar noi posibilităţi, diferite proiecte pentru agricultură care ne-ar permite să obţinem nişte investiţii serioase, granturi. Da, vor trece 4-5-8 ani şi, dacă vom merge sigur în direcţia aceasta, va fi relativ mai uşor să intrăm şi pe piaţa europeană. Da, cerinţele sunt foarte mari, dar, în schimb, e o piaţă stabilă şi previzibilă. Factorul politic nu domină în luarea deciziilor acolo.”

Europa Liberă: E mare preţul independenţei, libertăţii?

Valeriu Muravschi: „E mare, e foarte mare. Dar preţul e mare pentru că, în 20 de ani de independenţă, noi am fost inconsecvenţi... Veneau unii la putere, întorceau căruţa aceasta într-o direcţie, veneau alţii, o întorceau înapoi... Şi tot timpul a fost aşa, nu am avut o consecutivitate politică clară. Aceasta ne creează probleme acuma.”

Europa Liberă: Şi acuma, pe interior, sunt împărţite părerile. Când e vorba de direcţia în care să meargă Republica Moldova, guvernarea zice că spre Vest, opoziţia – spre Est şi lumea e dezorientată.

Valeriu Muravschi: „Aceeaşi comunişti declarau că vor integrare europeană. Dar puţini din ei sau defel nu informează corect, nu explică populaţiei cu argumente, cu
Preţul libertăţii e mare pentru că în 20 de ani de independenţă noi am fost inconsecvenţi...
date ce înseamnă integrarea europeană şi ce înseamnă integrarea în direcţia opusă, în Uniunea Vamală. Aceasta e marea problemă. La noi chiar se fac diferite reforme în diferite domenii, nu iese niciunul să explice ce înseamnă reformarea, dacă, spre exemplu, vorbim de Ministerul de Interne sau de Ministerul Justiţiei. Într-un fel, se clarifică cum ar trebui promovate reformele în sistemul educaţional şi aceasta datorită doamnei ministru, Maia Sandu.”

Europa Liberă: Dar ce paşi urmează să facă Rusia, în continuare, în raport cu Chişinăul?

Valeriu Muravschi: „Până la Vilnius va fi mare agitaţie. Dacă noi vom reuşi totuşi să mergem mai ferm, mai consecvent în direcţia integrării în Uniunea Europeană, cu efecte vizibile pe care trebuie să le simtă populaţia, eu cred că relaţia cu Rusia se va schimba.”

Europa Liberă: Va fi semnat un nou acord cu privire la importul de gaze ruseşti?

Valeriu Muravschi: „E straniu din ce cauză nu s-a semnat până acum, nu e clar. Doar noi nu avem practic datorii, vorbim de malul drept al Nistrului, nu avem datorii semnificative faţă de Gazprom şi e straniu. Dacă e problema în preţ... Eu cred că nu s-a semnat acordul pentru că şi aceasta e o pârghie de a influenţa politicul nostru în luarea deciziilor referitor la summit-ul de la Vilnius. Vom aştepta să vedem cum se rezolvă situaţia. Am înţeles că e plecat la Moscova ministrul Economiei, Valeriu lazăr, ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.”

Europa Liberă: Şi vor găsi un compromis cu autorităţile ruse?

Valeriu Muravschi: „Dar care poate să fie compromisul? Referitor la schimbarea vectorului politicii noastre externe, compromis nu poate să fie. Şi lucrul acesta l-a declarat şi ministra noastră de Externe, Natalia Gherman.”

Europa Liberă: Dar referitor la eliminarea embargoului?

Valeriu Muravschi: „Eu nu cred că este posibil acuma. Eu cred că totuşi lucrurile vor începe a se clarifica după summit-ul de la Vilnius. Trebuie să luăm în consideraţie
Cred că lucrurile vor începe a se clarifica după summit-ul de la Vilnius...
şi decizia de ieri a cabinetului de miniştri din Ucraina, care a hotărât să meargă să semneze acordurile respective la Vilnius.”

Europa Liberă: Elita economică a Moldovei susţine conducerea ţării pe calea euro-integrării?

Valeriu Muravschi: „După embargoul acesta pe care ni l-a impus Rusia, tot mai mulţi reprezentanţi ai elitei economice vor susţine cursul acesta. Nu e normală asemenea situaţie, mai ales, pentru oamenii de afaceri. Ei se află permanent într-o situaţie de incertitudine, de neclaritate, sunt supuşi riscurilor. Acei care fac exporturi în Rusia cunosc lucrurile acestea. Sunt mulţi jurnalişti şi multă lume care nici nu prea au idee ce înseamnă business-ul, ce înseamnă business-ul cu Rusia, prin câte etape trebuie să treci, care e gradul de corupţie, aici e problema mare. Sunt lucruri care nu există în Uniunea Europeană sau nu în aşa măsură. De aici trebuie să pornim. Adică noi ne sufocăm cu probleme de acestea, cum să intrăm în piaţa Rusiei şi nu ne ajung eforturi şi, respectiv, capital ca să facem ordine în agricultura noastră, în sectorul agroalimentar. Eu când am spus că nu exclud că şi unele întreprinderi d ale noastre pot să ne facă nişte şotii, să spunem aşa, cu producţia pe care o livrează, în special, cu vinurile, mă îngrijorează serviciile noastre respective, inclusiv Serviciul de Informaţii şi Securitate, cu ce se ocupă ei acolo?! Aceasta e securitatea alimentară, securitatea economică a republicii şi, dacă se fac diversiuni din acestea, care e sensul că cheltuim atâţia bani din buget pentru întreţinerea lor?!”
XS
SM
MD
LG