Linkuri accesibilitate

USL e dominată de PSD, care s-a înțeles totdeauna mai bine cu comuniștii lui Voronin (22)


Victor Ponta pare să se pregătească de guvernare fără liberali (România liberă)



Un interviu cu fostul ministru de externe Teodor Baconschi scoate in evidenta, in „Revista 22”, momentul de conjunctie maxima dintre Bucuresti si Chisinau, pe linia apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeana. In perioada decembrie 2009 si ianuarie 2012 (adica putin peste doi ani), ministrul român de externe si omologul sau de la Chisinau, Iurie Leanca pe atunci, au reusit sa-si armonizeze discursul, avand fiecare spriinul guvernului din care faceau parte.

Baconschi se refera la avantajul dialogului cu o noua generatie de pliticieni moldoveni, precum Vlad Filat, Marian Lupu, Igor Cormac sau Iurie Leanca, si despre cum a descoperit, in cursul vizitelor facute ca ministru de externe in Republica Moldova, solutiile cele mai potrivite.

Atunci s-au lansat proiectele de interconectare pe gaz, sedintele de guvern comune, Bucurestiul a renuntat complet la tonul paternalist si a sporit increderea reciproca.

”Extraordinara popularitate de care se bucură președintele Traian Băsescu în Republica Moldova are ca soclu toate aceste progrese tangibile, pe care le-a inițiat și sprijinit consecvent”, ii declara Teodor Baconschi Ilenei Racheru.

In ciuda acestor premise, invitatul „Revistei 22” observa ca turatia motoarelor politice de la Bucuresti a scazut, ca preocupare pentru Republica Moldova, si asta chiar inaintea summitului crucial de la Vilnius.

Uniunea Social-Liberala este dominata de Partidul Social Democrat, care s-a inteles totdeauna mai bine cu comunistii lui Voronin, spune Baconschi.

Moldova va primi la Vilnius ceva mai putin decat era de sperat, admite domnia sa, dar e totul un pas foarte mare, tinand cont ca semnarea acordurilor va insemna deschiderea completa a pietelor europene pentru Republica Moldova in urmatorul an.

Editorialul „României libere” se refera azi la presiunile exercitate de Rusia asupra statelor care intentioneaza sa semneze la Vilnius acordurile cu Uniunea Europeana.

Embargoul pus pe vinurile moldovenesti, amenintarile cu o criza a gazului rusesc in Moldova si Ucraina nu starnesc totusi nicio reactie importanta la nivelul statelor membre ale Uniunii, ceea ce lasa deschisa intrebarea daca nu cumva Republica Moldova si celelalte state dornice sa se desprinda din blocul dominat de Rusia vor fi lasate singure in fata represaliilor care vor continua si se vor intensifica.

Manfestatiile impotriva proiectului Rosia Montana sunt si astazi evaluate de comentatori, care cred ca ele au un impact aparte asupra vietii politice.

Uniunea Social-Liberala este serios zdruncinata, desi premierul Victor Ponta da asigurari ca alianta nu se rupe si ca domnia sa si liderul liberal Crin Antonescu au facut deocamdata pace.

Nu pare sa fie asa, constata Romulus Georgescu intr-o analiza din „România liberă”. Social-democratii racoleaza intens parlamentari ai Partidului Poporului Dan Diaconescu (PPDD).

Victor Ponta pare să se pregătească de guvernare fără liberali. Sînt vacante 9 colegii electorale, dintre care 7 ar reveni Partidului National Liberal, iar premierul tocmai a amanat organizarea de alegeri partiale - un alt semn ca se lucreaza din greu la o noua majoritate parlamentara.

Pe site-ul Ziare.com, Emilian Isaila sustine ca efectul reintrarii in scena a tinerilor, care si-au redescoperit dupa 15 ani de apatie gustul pentru opiniile politice, va fi devastator asupra premierului Ponta. O noua forta politica - societatea civila - a intrat in joc, iar actuala putere nu stie deocmadata cum sa-i faca fata.
XS
SM
MD
LG