Linkuri accesibilitate

Despre Ziua naţională a vinului din acest an, care va avea loc în 5-6 octombrie


Georgia -- Bottles of wine are seen at CHELTI wine-producing company before shipping to Russia in Kvareli, 15Mar2013
Georgia -- Bottles of wine are seen at CHELTI wine-producing company before shipping to Russia in Kvareli, 15Mar2013

Valentina Ursu în dialog cu ministrul agriculturii Vasile Bumacov.



Un eveniment la care vinificatorii pot demonstra că Rospotrebnadzor a greşit amarnic atunci când a refuzat vinurile moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse. Mai multe despre eveniment dar şi capacitatea producătorilor locali de a-şi promova marfa, aflăm de la ministrul agriculturii, Vasile Bumacov.

Vasile Bumacov: „Oamenii nu au capacităţi de comercializare, nu am putut fi şcolarizaţi în timpul sovietic ca să avem capacităţi de marketing, trebuie să se schimbe generaţiile, acesta e un lucru evident. Foarte puţini oameni au abilităţi de promovare, acest lucru ne lipseşte cu desăvârşire şi noi vom face tot ce este posibil ca să şcolarizăm, să spunem aşa, consumatorul, producătorii. Iată această sărbătoare este importantă nu numai pentru promovarea vinurilor noastre, nu numai pentru promovarea produselor noastre agro-alimentare, fiindcă nu poţi să vorbești de vin şi să nu vorbeşti de tradiţiile noastre, bucatele noastre tradiţionale, dar este o metodă excelentă de a atrage turişti în Republica Moldova. Vom face tot ce este posibil ca această sărbătoare să fie atractivă pentru funcţionari din diferite ţări, pentru turişti, pentru oricine.”

Europa Liberă: 12 ani la rând se organizează această sărbătoare. Puteţi să ne spuneţi astăzi, concret, care este avantajul pe care l-a obţinut economia Republicii Moldova, inclusiv ramura viti-vinicolă, de pe urma acestui eveniment?

Vasile Bumacov: „Dacă până în 2006, 60-65 la sută din vinurile moldovenşeti se comercializau în Federaţia Rusă, astăzi avem numai 28 la sută, înseamnă că această mare diferenţă, datorită promovării, a ajuns în alte ţări. În UE exporturile sunt în creştere, în China sunt în creştere.”

Europa Liberă: Dle ministru, cu mâna pe inimă puteţi să spuneţi că toată producţia pe care o exportă Republica Moldova e de calitatea solicitată sau calitatea care trebuie să corespundă anumitor standarde?

Vasile Bumacov:
„Calitatea nu poate fi asigurată prin controale. Calitatea depinde de procesul de producere. Controalele se fac atunci când apar unele suspiciuni sau unele probleme. Foarte multă lume crede că dacă noi am controla toată marfa atunci ar fi totul foarte bine. Nu poţi controla fiecare măr, fiecare sticlă de vin şi nu este necesar. Nimeni nu face în Federaţia Rusă acest lucru. Marfa noastră este de o calitate bună, foarte bună, dar o să vedeţi că în orice ţară factorul uman există. Nimeni nu exclude că oricare lot poate avea probleme. Şi mai avem o mare problemă: noi confundăm calitatea cu inofensivitatea. Organele statului sunt responsabile ca această marfă să fie inofensivă, atât la export cât şi pentru consumul intern, iar când este vorba de calitate – aceasta este cu totul altă noţiune, fiecare plăteşte pentru calitatea corespunzătoare. Vrem o sticlă de vin de 100 de euro, înseamnă e o calitate excelentă, dar dacă vrem o sticlă de 2 euro, deci vom servi un vin inofensiv, sănătos, dar nu este maturat în barică, nu este separată bobiţă cu bobiţă, etc.”

Europa Liberă: Cât la sută din ramura vinificaţiei este privatizată de către capitalul rusesc?

Vasile Bumacov:
„Să vă spun sincer, nu o dată am discutat acest lucru, dar nu am acceptat să facem o inventariere fiindcă ea este cumva suspicioasă. Pentru noi nu contează...”

Europa Liberă: Dar cele mai mari investiţii au venit din Rusia în acest domeniu?

Vasile Bumacov: „În multe companii capitalul este rusesc. Sigur, nu am dorit să prezentăm aceste cifre, nu am vrut să evaluăm, fiindcă dintr-o parte ar părea o metodă de intimidare, noi nu vrem să dăm niciun semn că începem a diferenţia producătorii autohtoni, investitorii, nu este bun acest lucru, de aceea nu îl facem.”

Europa Liberă: Aţi luat în calcul că vinul ar putea să se transforme într-o problemă politică?

Vasile Bumacov:
„Noi facem tot ce este posibil să ţinem politicul mai departe de vin. Eu nu vreau să spun de autorităţile ruse, eu vreau să spun şi de cei din Republica Moldova. Sigur că se politizează. Unde aţi mai auzit lideri de partid sau politicieni din Franţa sau Italia să spună: vinul nostru nu este bun, iată din Zimbabwe este bun vinul?”

Europa Liberă: La noi s-a spus că din regiunea transnistreană ar fi de o calitate mai bună. Declaraţia a fost făcută chiar de liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, cel care era preşedintele ţării pe timpul instituirii embargoului de către Federaţia Rusă în 2006...

Vasile Bumacov:
„Iată acesta este şi răspunsul la întrebarea Dvs. Sigur, aţi văzut că vinul a devenit imediat politică? Eu vă spun că dacă politicienii în Franţa, Italia sau altă ţară făceau acest lucru, eu cred că era terminată cariera lor politică.”

Europa Liberă: Dle Bumacov, un lucru rămâne neclar, anul trecut, doi ani în urmă acelaşi vin se exporta?

Vasile Bumacov:
„Noi mai avem o problemă şi acest lucru îl vom discuta calm, la Moscova. Cu părere de rău, noi nu am convenit să semnăm un document în care să fie foarte clar specificat care sunt cerinţele pentru Republica Moldova? Ultima informaţie care am pimit-o din Federaţia Rusă că Moldova, de fapt, este printre cei mai cuminţi exportatori şi alţii au păcate mult mai mari. Acest lucru se întâmplă şi nu trebuie să spunem că iată, s-a întors o maşină sau un camion. Se întâmplă, dar dacă eu astăzi să îl pedepsesc pe un vinificator care merge în Federaţia Rusă nu am nicio şansă în instanţă, fiindcă fiecare o să-mi pună în faţă: în baza la ce? Deci, noi nu avem un document care să specifice: acesta trebuie să fie nivelul de butilftalat, acesta trebuie să fie nivelul de metale grele, iată care sunt condiţiile. Toţi cei care cer cu atâta îndrăzneală că trebuie să facem ordine, i-aş întreba cum văd ei acest lucru atunci când nu ai criterii?”

Europa Liberă: Dacă vinul moldovenesc e de calitate şi dacă rămâne a fi mândria naţiunii, de ce moldovenii consumă mai mult vodcă, rachiu, bere şi nu vin?

Vasile Bumacov: „Moldovenii nu numai vodcă consumă în afară de vin, dar şi produse agroalimentare. Noi aruncăm peste hotare cam 7 miliarde de lei pentru produse care se găsesc în Republica Moldova. Bine, eu nu aş spune sută la sută.”

Europa Liberă: De ce nu consumă moldoveanul vinul?

Vasile Bumacov:
„Fiindcă noi am avut o cultură a importului şi când s-au deschis hotarele am moştenit această boală. Noi avem nevoie de o generţie care are studii, care ştie ce înseamnă economia ţării. Cum noi putem să mergem într-o ţară şi să spunem: Oameni buni, consumaţi vin moldovenesc, dacă ei te întreabă: dar voi de ce nu îl serviţi?”

Europa Liberă: Exact!

Vasile Bumacov:
„Vedeţi cât de frumos ne-am întors la începutul discuţiei noastre? Pentru ce avem nevoie de această Zi naţională a vinului despre care foarte multă lume nu ştie? Eu am fost acum la Festivalului Strugurilor de masă de la Cimişlia, oameni din sudul ţării au rămas uimiţi de soiurile noi, de tehnologiile noi care au apărut, deci trebuie să depunem eforturi să promovăm produsele. Iată exact această sărbătoare vine să cultive cultura consumului, cultura îmbinării vinului cu bucatele noastre. Eu cred că aceste stresuri care noi le primim acum reprezintă o şcoală foarte bună, iar reacţia acelor tineri, care s-au simţit cumva jigniţi, o să aducă rezultatele şi în acest an o să vedeţi cât efort va fi pus ca să scoatem în evidenţă această cultură a consumului, a portului, a respectului şi a mândriei.”

Europa Liberă: Miza producătorilor autohtoni este piaţa Uniunii Europene, dar foarte mulţi chiar dintre ei accentuează şi pe piaţa europeană nu poţi să ajungi cu producţie necalitativă, sunt rigori. E pregătită Republica Moldova?

Vasile Bumacov:
„La vinuri noi nu avem probleme.”

Europa Liberă: Deci, cotele de export sunt suplinite permanent?

Vasile Bumacov:
„Practic, da.”

Europa Liberă: Practic, da – ce înseamnă?

Vasile Bumacov:
„Deci, noi când am avut această restricţie în 2006, sunt companii care s-au reorientat şi nu mai exportă în Federaţia Rusă nimic, dar noi am avut această colaborare bună şi exportul pas cu pas a fost liberalizat din nou în piaţa rusă. Trebuie să recunosc că noi în materie de promovare, de marketing, nu suntem mari artişti. Oamenii nu doresc să depună efort, eu merg la multe expoziţii şi atât de tare mă dezamăgesc de cei care vin să prezinte vinurile. Nu sunt insistenţi...”

Europa Liberă: Am observat că cei care trebuiau să înveţe lecţia embargoului din 2006 rămân devotaţi pieţei ruse. E problema limbii, e problema felului cum se face comerţul pe piaţa rusă?

Vasile Bumacov: „Eu nu aş insista ca noi să ne dezicem de această piaţă şi nu este normal. Este tradiţia: consumatorul din Federaţia Rusă este devotat vinului moldovenesc. În Federaţia Rusă nimeni, niciodată nu o să refuze să consume vinul moldovenesc. Vinul este apreciat, zeci de ani s-a promovat, cheltuieli colosale s-au depus şi astăzi să te dezici de o investiţie făcută de sute de ani pe piaţa Federaţiei Ruse nu ar fi un lucru prea deştept. Să fim de acord că piaţa vinurilor în Federaţia Rusă este într-o creştere şi într-o civilizare continuă. Vinurile care se exportau înainte în piaţa Federaţiei Ruse nu mai sunt populare, oamenii au trecut la vinuri seci, la vinuri de calitate înaltă. Mai avem şi o problemă: noi trebuie să ne găsim locul nostru în preţuri. Unde suntem noi? Preţurile de jos, medii. Astăzi noi suntem bătuţi, fiindcă noi suntem unica ţară care trecem prin proceduri discriminatorii şi aceasta costă foarte mulţi bani. Cei care exportă în Federaţia Rusă nu prea au mult de câţtigat, asta este o mare problemă.”

Europa Liberă: Credeţi că Bruxelles-ul doar pentru faptul că îi este milă de Moldova că a nimerit în această capcană în relaţia cu Federaţia Rusă o să absoarbă producţia de vinuri din Moldova?

Vasile Bumacov:
„Ni se vor crea condiţii ca să vindem în Uniunea Europeană, dar să nu credem că ne întoarcem înapoi la timpul sovietic, când cineva os ă vină şi o să ne bată la uşă: nu cumva vreţi să ne daţi nouă vinul? Trebuie să ne promovăm, trebuie să fim insistenţi, trebuie să avem oameni care pot prezenta vinurile. Eu am fost acum în Italia şi mi s-a cerut să găsim oameni legal care să meargă în Italia să-i ajute pe italieni să prezinte vinurile. Eu am spus: cu mare plăcere, dar noi nu avem acasă de ajuns oameni care să poată promova vinurile noastre, fiindcă sunt necesare cunoştinţe foarte serioase.”

Europa Liberă: Dar de ce nu există un brand „Republica Moldova”? Asta am auzit de la mai mulţi producători. Nu fiecare să meargă cu producţia sa, dar să existe un brand ca toţi exportatorii sub această umbrelă să meargă cu producţia pe care o au pe oricare piaţă?

Vasile Bumacov:
„Vreau să le mulţumesc celor de la USAID, proiectul CEED II, care foarte mult ne-a ajutat să facem această reformă în sectorul viti-vinicol, suntem deja în faza finală. Foarte curând, după Ziua Naţională a Vinului vom avea o lansare frumoasă a brandului Wine-Moldova. Asociaţiile porducătorilor de vin le vor permite companiilor care au vin de calitate să aplice, aşa cum sunt cei din California şi cei din Canada, să aplice pe sticlă acest brand Wine-Moldova . Ştim, avem branduri bune dar majoritatea nu sunt cunoscute şi eu cred că nu este momentul astăzi ca fiecare asociaţie să se promoveze separat. Oricum, Moldova este o ţară mică şi Moldova poate fi iniţial sub o singură umbrelă. Ulterior, când vom fi mai bine cunoscuţi se vor diversifica. Aşa că eu că aştept cu nerăbdare să putem prezenta publicului aceasta această siglă simpatică care a fost elaborată.”
XS
SM
MD
LG