Linkuri accesibilitate

Scăderea natalităţii şi migraţia au pustiit şi instituţiile şcolare din Chișinău (Adevărul)


De ce moldovenii „din afară” nu investesc în afaceri în R. Moldova? (Ziarul de Gardă)


„Adevărul” scrie, între altele, că scăderea natalităţii şi migraţia au pustiit şi instituţiile şcolare din Capitală. Bunăoară, în Gimnaziul numărul 49 de pe strada Munceşti învaţă 205 de elevi, în timp ce clădirea a fost construită pentru o capacitate de 1.266 de copii. La vreo patru-cinci kilometri distanţă, în Gimnaziul numărul 31 studiază 394 de elevi, în condiţiile în care imobilul a fost proiectat pentru 1.025 de copii. „Adevărul” face trimitere la o analiză a Ministerului Educaţiei care demonstrează că toate instituţiile de învăţământ din Capitală înregistrează deficit bugetar. Unele îşi utilizează spaţiile în proporţie de doar 20-30 %.

Publicaţia de limba rusă „Kommersant” scrie că autorităţile din stânga Nistrului au găsit o metodă prin care să-şi redreseze situaţia economică din contul Federaţiei Ruse, însă fără a-i solicita ajutor direct. Reporterii de la „Kommersant” au obţinut mai multe documente care demonstrează că în stânga Nistrului a fost creat un aşa numit Fond de stabilizare pe care sunt transferaţi inclusiv banii acumulaţi de pe urma vânzării către populaţie a gazului venit de la Moscova. În schimb datoria către regiunii către Gazprom depăşeşte patru miliarde dolari.

Editorialistul Constantin Tănase menţionează pe pagina electronică a săptămânalului „Timpul” că în Republica Moldova scandalurile se sting repede, într-o săptămână-două, apoi sunt trecute în arhivele memoriei scurte, politizate şi selective.

Autorul se întreabă: „Cum s-a încheiat „scandalul Sandulache” care, printr-o şmecherie intermediată de nu ştim cine a ciordit de la Buget circa jumătate de milion de euro?

Pe cine îl preocupă azi dacă a întors sau nu Sandulache aceşti bani furaţi şi dacă a fost cineva pedepsit. La fel se va întâmpla şi cu scandalul legat de Banca de Economii şi Aeroport”, conchide Constantin Tănase.

Săptămânalul „Ziarul de Gardă” observă că statul obligă părinţii să-şi vaccineze copiii, însă le propune cele mai ieftine preparate, produse în special în India, o ţară care mai rămâne în lumea a treia.

Specialiştii dau asigurări că vaccinurile produse pe continentul asiatic nu diferă la capitolul calitate de cele din Uniunea Europeană.

Totuşi, în ultimii ani, din ce în ce mai mulţi părinţi evită să-şi vaccineze copiii, de frica unor reacţii adverse severe, care ar putea să le facă micuţilor mai mult rău decât bine.

Aceiaşi specialişti susţin însă că vaccinarea ar fi cel mai sigur mod de a-ţi proteja copilul de boli care pot fi fatale.

Publicaţia de investigaţie „Ziarul de Gardă” se întreabă, între altele, de ce moldovenii „din afară” nu investesc în afaceri în R. Moldova?

Or datele făcute publice de Centrul sociologic CBS-AXA arată că din 600 de mii de moldoveni, care, potrivit datelor oficiale, lucrează peste hotare, doar 2% îşi deschid propriile afaceri în ţară.

„Cu „veniţi acasă măi copii” în afaceri nu merge. Trebuiesc garanţii. Din păcate, la noi statul te jupoaie, justiţia te dezbracă, mafia te mănâncă. Doamne fereşte să treci calea „cuiva” ori să nu te împarţi cu „cineva”. De garanţii - nici vorbă”, este explicaţia Alexandrei Cann, director la întreprinderea Artima.

„Istoria unei bănci furate” titrează pagina electronică a săptămânalului „Ziarul Naţional” într-un articol dedicat Băncii de Economii.

Ziarista Mariana Raţă notează că din 2009 şi până în prezent, Banca de Economii (BEM) a fost expusă la mai multe atacuri.

Mai întâi, i s-au pus în cârcă datoriile de sute de milioane de lei ale falimentatei Investprivatbank, apoi, rând pe rând, banca statului a fost părăsită de cei mai mari clienţi care au fost ademeniţi de o altă instituţie financiară.
XS
SM
MD
LG