Linkuri accesibilitate

Consiliul anti-discriminare rămâne nefuncţional


Plângerile victimelor discriminării vor putea fi recepţionate probabil peste o lună, atunci când va fi deschisă o linie telefonică fierbinte.


Legislația privind egalitatea de şanse a fost mult discutată şi mai ales criticată de cercurile ortodoxe şi tradiţionaliste, pentru că include şi minorităţile sexuale. Pentru acelaşi motiv, a fost salutată de o serie de structuri internaționale. Dar, în ultimă instanță, calitatea unei legi depinde de cum este aplicată, de cât de eficientă este. O prima constatare este că la trei luni de la începerea formală a activităţii, Consiliul pentru prevenirea şi combaterea discriminării, nu funcţionează. Un prim bilanţ a fost făcut astăzi, la Centrul de Investiţii Jurnalistice. Relatează Alla Ceapai:

La trei luni de când Consiliul anti-discriminare şi-a început activitatea, parlamentul numind întreaga componenţă, instituţia rămâne nefuncţională. O recunoaşte chiar preşedinta acestuia Oxana Gumennaia care spune că deocamdată au reuşit să elaboreze strategia de activitate şi sunt în căutarea unor experţi, în special jurişti, care ar urma să examineze petiţiile cetăţenilor. Ea spune că cel mai probabil vor putea să recepţioneze plângerile victimelor discriminării peste o lună, atunci când urmează a fi deschisă şi linia fierbinte:

„Până atunci trebuie să rezolvăm problemele administrative ale Consiliului. Pentru că avem sediu, dar nu avem nici mobilier, nici calculatoare, nici legătură telefonică şi internet.”

Consiliului ar urma să recepţioneze plângerile venite de la cetăţeni şi să constate dacă discriminarea a avut loc cu adevărat. Autoritatea nu va putea însă să aplice sancţiuni. Pentru aceasta, faptele de discriminare ar urma să fie dovedite şi în faţa unei instanţe de judecată. Director executiv al Coaliţiei Nediscriminare, Ana Furtună, e de părere că un Consiliul care nu are pârghii de sancţionare are din start o autoritate ştirbită:

Ana Furtună
Ana Furtună
„Dacă persoana a fost supusă unui tratament discriminatoriu poate să meargă la Consiliul să completeze acea petiţie. Dar va sta în sarcina pârâtului să probeze că nu a discriminat. Partea proastă este că Consiliul va face o recomandare, dar instanţele de judecată, odată ce victima va dori să meargă mai departe pentru recuperarea de prejudicii morale, este în măsură să ia sau să nu ia în consideraţie acea recomandare a Consiliului. Prin urmare, în faţa instanţei de judecată te afli iarăşi de la bun început, unde este prezumţia nevinovăției şi trebuie să aduci probe în suportul cauzei tale. Ar fi foarte bine că acest Consiliul să aibă posibilitatea de a amenda, pentru a fi văzut ca o structură de stat care are un cuvânt de spus. Bunăoară, Consiliul anti-discriminare din România are o reputaţie bună şi reacţionează prompt anume datorită faptului că este o autoritate binevăzută care aplică sancţiuni.”

Ana Furtună mai spune că cele mai mari aşteptări pe care le au de la activitatea Consiliul este să propună amendamente la normele care contravin legii egalităţii şanselor, dar şi să informeze corect societatea despre prevederile acestei legi:

„Până la această etapă şi au fost situaţii repetate când însăşi oficialii tind să creadă că această lege este pentru comunitatea LGBT ca să le ofere posibilitatea să se căsătorească şi să înfieze copii şi lăsând la o parte cu totul celălalt obiect al legii, adică faptul că sub incidenţa acestei legi poate cădea fiecare din noi sub diferite criterii. Sperăm că poate chiar şi statul împreună cu colegii noştri din Consiliul să începem o campanie de informare corectă.”

Marcel Moraru, jurist la Coaliţia Nediscriminare, speră că odată ce Consiliul îşi va începe activitatea, victimele vor prinde curaj pentru a se plânge de discriminare. De doi ani în cadrul Coaliţiei funcţionează o linie telefonică fierbinte. Marcel Moraru precizează că puţini dintre apelanţi spun că au fost discriminaţi, pentru că nu prea ştiu ce presupune de fapt această încălcare:

„La moment, cele mai multe cazuri semnalate ţin de încălcarea drepturilor omului şi anume asistenţa la protecţie socială. Pe al doilea loc sunt cazurile privind accesul liber la justiţie. Foarte rar persoanele sună cu formularea că „am fost discriminat”, foarte puţine persoane cunosc ce presupune un act de discriminare.”

Consiliul anti-discriminare urma să-şi înceapă activitatea la începutul anului, când a intrat în vigoare legea privind asigurarea egalităţii adoptată cu întârziere după proteste insistente a unor grupuri religioase. Activitatea Consiliului a început însă abia peste jumătate de an, când deputaţii după repetate amânări au numit membrii noii instituţii. La părerea experţilor, primele rezultate vor fi vizibile abia anul viitor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG