Linkuri accesibilitate

Ce știu și ce nu știu moldovenii despre aflarea legală pe teritoriul Rusiei


Aeroportul Șeremetievo de la Moscova.
Aeroportul Șeremetievo de la Moscova.

Tamara Grejdeanu în dialog cu Efrosinia Gîştemulte, co-președinta Congresului Diasporei Moldovenești în Rusia.



În ultimul timp, sute de moldoveni au fost expulzati din Rusia, pentru că se aflau illegal în Federaţie. Cum ştirile despre gastarbeiteri au coincis cu cele despre impunerea unui nou embargo asupra importurilor de vinuri, s-a speculat la Chișinău că Rusia ar putea folosi şi migranţii drept monedă de schimb în relaţiile cu Moldova – mai ales în anticiparea summitului Parteneriatului Estic. Cum au ajuns în vizorul politiei, ce știu și ce nu stiu moldovenii despre aflarea legala pe teritoriul Rusiei? Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu Efrosinia Gîştemulte, co-președinta Congresului Diasporei Moldovenești în Rusia.

Efrosinia Gîștemulte: „Despre numărul persoanelor care au fost amendate sau cărora li s-a incriminat ceva pe teritoriul Federației Ruse este greu de vorbit, deoarece este vorba despre diferite categorii de persoane. Deci, este vorba despre persoanele care comit crime grave, persoane care încalcă regulile de ședere, persoane care încalcă regulile de angajare în câmpul muncii, adică sunt diferite categorii. Să vorbim despre o cifră putem doar atunci când este vorba despre expulzații din Rusia. Cifra oferită de Serviciul de migrație rus este de o mie și jumătate de cetățeni, care la momentul dat au interdicție de intrare pe teritoriul Federației Ruse. Cifra aceasta crește de la o zi la alta.”

Europa Liberă: Dar pot evita cetățenii moldoveni care muncesc în Rusia deportarea, adică ar fi o cale pentru a nu ajunge în lista celor expulzați?

Efrosinia Gîștemulte:
„Prima condiție este ca persoana să fie legalizată pe teritoriul Federației Ruse. Îndată ce ajunge, timp de șapte zile lucrătoare trebuie să perfecteze evidența migrațională iar după ce se angajează în câmpul muncii trebuie să-și perfecteze documentele pentru muncă legală, patenta sau permisul de muncă. Dacă persoana nu cunoaște regulile de ședere și nu le încalcă intenționat, oricum este o bază automatizată în Federația Rusă, după care se selectează persoanele cărora li se incriminează unele încălcări de ordin administrativ, public, migrațional inclusiv. Procedura este următoarea, odată de persoana a nimerit în această bază de date poate să iasă din Federația Rusă, dar când dorește să se întoarcă înapoi, nu mai poate. Cazuri de acestea avem foarte multe, când persoanele ne contactează, intră în panică, doresc să primească asistență juridică. Am avut cazuri când mama și fiica au ajuns la granița cu Federația Rusă, fiica a trecut hotarul dar mama a rămas de partea cealaltă, respectiv este și o tragedie pentru familie.Un alt caz, într-o familie, mama a plecat să își vadă părinții bolnavi în Moldova, înainte de unu septembrie a dorit să se întoarcă înapoi dar nu a putut intra în Federația Rusă. Astfel copiii minori au plecat singuri la școală, depoarece își fac studiile în Rusia iar tatăl copiilor lucrează legal.”

Europa Liberă: Aceste interdicții sunt valabile și pentru cei care mai au contractul de muncă, se poate de rezolvat situația în acest caz, adică ar putea ei reveni la muncă?

Efrosinia Gîștemulte:
„O dată ce a fost pusă această interdicție de intrare în Federația Rusă ea nu mai poate fi anulată deoarece ea se impune printr-un sistem automatizat. Când este vorba despre expulzare din țară, sau așa-zisul deport, hotărârea se ia prin judecată și este problematic să anulezi această hotărâre.”

Europa Liberă: Îmi spuneați mai devreme că în ultimul timp crește numărul celor care primesc interdicție de a păși pe teritoriul Federației Ruse, de ce se întâmplă așa, au devenit mai aspre condițiile de ședere pentru migranți, pentru cetățenii moldoveni, sau care ar fi cauza?

Efrosinia Gîștemulte:
„Condițiile sunt mai aspre dar nu numai pentru cetățenii moldoveni. Începând cu anul 2013, cu toate schibările legislației migraționale în Federația Rusă, condițiile de aflare și de angajare în câmpul muncii sunt mai drastice, de aceea și controlul este mai aspru. Asta reese nu doar din legislația Federației Ruse dar și din așa-zisa atitudine a societății civile din Rusia. Și atunci când Federația Rusă se plasează pe locul doi în lume după numărul de imigranți, e de la sine înțeles că și legislația se schimbă.”

Europa Liberă: Simt cetățenii moldoveni acestă presiune socială, se adresează după ajutor, chiar și în ceea ce privește perfectarea actelor?

Efrosinia Gîștemulte:
„În cazul în care persoana se află legal presiune nu poate fi și nici probleme nu poate să aibă. La noi se adresează mai mult cu nevoia de explicație a legislației, a unor nuanțe procedurale de perfectare a documentelor. Cetățenii noștri cunosc foarte bine regulile de ședere, alta este problema, că le ignoră.”

Europa Liberă: Le ignoră conștient, chiar dacă știu că ar putea fi expulzați, este procedura de legalizare mai grea?

Efrosinia Gîștemulte:
„Dacă înainte trebuia în timp de trei zile să perfecteze evidența migrațională, acum se oferă șapte zile lucrătoare. Dacă înainte putea lucra doar în baza unui permis de muncă care este costisitor și dura mai mult timp procedura, acum este posibil de a perfecta patenta de angajare în câmpul muncii la persoane fizice. Se păstrează o balanță, un echilibru și migrantul are toate șansele să se legalizeze fără probleme. Alta este problema, că nu fiecare este gata să respecte legea.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG