Linkuri accesibilitate

Criza siriană, pacea rusă şi Dalai Lama


Focuri de artificii în Piaţa Roşie de la Moscova
Focuri de artificii în Piaţa Roşie de la Moscova

Problema este cum anume propunerea Moscovei va fi si pusă în practică.


In ultimul timp, Rusia pare sa fi preluat iniţiativa de pace in Siria si se speculeaza de catre presa internaţionala că îşi pregateste o abordare similara si in ceea ce priveste Iranul. In urma cu doar citeva luni, liderul de la Kremlin era criticat de occident pentru incalcarile drepturilor omului si pentru politica sa in vecinătatea apropiata”. Astazi in intilnirea care a avut loc la Moscova intre şefii diplomatiei Parisului si a Rusiei, Laurent Fabius si Serghei Lavrov părţile nu au reusit sa aibă o pozitie comună in chstiunile politice, dar ambii ministri de externe cred ca trebuie continuat dialogul şi ca negocierile cu Siria trebuie reluate cit mai curind, pentru a se evita in continuare varsarile de singe.

La Praga la Forumul 2000 care are loc in fiecare an, fiind infiintat de fostul preşedinte Vaclav Havel, Dalai Lama, liderul spiritual suprem al Tibetului a vorbit si el despre nevoia de dialog pentru rezolvarea crizei siriene, care intra in al treilea an de violente:

„In Siria, ambele părţi sunt pline de ură, de emoţii distructive. E foarte greu. Si in acelaşi timp, ambele părţi au arme. E foarte complicat. Asa ca, singurul lucru posibil este ca prin contacte personale si cu multa rabdare sa existe un dialog. Este singura cale. Atfel va fi extrem de complicat…

In ceea ce priveste creşterea rolului Rusiei pe arena internationala şi încercarea Moscovei de a se prezenta ca pe o forţa a păcii şi a consensului, exista opinii diferite din partea analistilor politici. Fiodor Lukianov, de la revista „Rusia in Afacerile Globale”, crede ca dupa problemele cu care este confruntat Occidentul si Statele Unite în Afganistan, Irak si Libia, lumea cauta propuneri alternative, şi că Moscova a ştiut sa foloseasca momentul in avantajul sau:

„Ce m-a surprins, singurul lucru care m-a surprins este ca Rusia a venit cu aceasta propunere eleganta. Pentru ca este o propunere din care toata lumea are de cistigat, ceea ce nu este prea drag inimii Rusiei, aşa cum o cunoastem pe arena internationala.”

Lukianov spune că propunerea de a distruge si de a monitoriza armamentul chimic al Siriei este in avantajul tuturor: Occidentul evită să se implice intr-o operaţiune militara care nu are suport public si salveaza si regimul de la Damasc, pe care il susţine Moscova, sa fie victima unei intervenţii militare.

Alti analisti politici, printre care şi Eduard Lucas, de la „Economist”, vad in spatele intentiilor Moscovei nevoia de legitimitate a lui Vladimir Putin, confruntat pe plan intern cu o opozitie din ce in ce mai organizata si cu scaderea dramatica a popularităţii sale.

„Il ajuta (pe Putin) pe plan intern, pentru ca ii incurajeaza pe sprijinitorii lui Putin sa susţina mai departe că, iată, el este omul care rezolva totul, si demoralizează opoziţia. Desigur unul dintre cele mai mari cistiguri pentru Putin din aceasta implicare in facilitarea negocierilor cu Siria este ca acum Occidentul va fi foarte precaut in a-l critica pe Putin sau in a confrunta Rusia pe orice alte probleme. O sa fie mai prudenti in a-l critica pe Putin pentru nerespectarea drepturilor omului, pentru ceea ce face in „vecinătatea apropiata”, pentru modul in care trateaza comunitatea homosexualilor, sau orice alt subiect pentru care Rusia merita sa fie criticata, de teama ca atunci Moscova sa nu spuna „daca ma criticaţi, atunci eu ma retrag din cooperarea cu Siria”. Asa ca este in avantajul lui Putin pe mai multe planuri… fiind o lovitura diplomatica impresionanta…”

Daca toata lumea pare sa fie de acord ca intr-adevar a fost o „lovitura diplomatica impresionanta”, problema de acum va fi cum anume propunerea Moscovei va fi si pusa in practica. Dar cu siguranta, asta ii va da Moscovei un cuvint mult mai greu de spus si in privinta programului nuclear iranian. Or declaratiile de astazi de la Moscova cu seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius demonstreaza cit de complicat va fi si pe mai departe drumul catre solutuonarea razboiului civil din Siria care a facut mai mult de 100 de mii de victime in acesti aproape 3 ani de confruntari.
XS
SM
MD
LG