Linkuri accesibilitate

O nouă tragedie în America: o persoană înarmată a ucis 13 oameni într-o bază a marinei militare de la Washington


Un elicopter al poliției survolează baza marinei militare de al Washington.
Un elicopter al poliției survolează baza marinei militare de al Washington.

Autoritățile au intervenit imediat, dar din nefericire prea tîrziu pentru victime


Ce se stie despre incident? E intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.


Greu de inteles cum a putut Aaron Alexis sa patrunda inarmat intr-o baza a marinei militare americane, pazita de garzi la fiecare intrare.

Informatiile cu privire la Alexis se acumuleaza pe masura ce investigatia avanseaza.

El a fost lasat la vatra din unitatile de rezervisti ale marinei militare americane, ceea ce de obicei inseamna ca a creat probleme.

A fost in arestat dar nu si pus sub acuzare, in 2004 pentru un incident cu arme de foc si in ciuda acestor situatii a primit autorizatia de securitate sa lucreze in calitate de contractor civil pentru armata, calitate care, spun oficialitatile, i-ar fi permis sa intre in baza marinei militare.

Suspectul a fost ucis in schimbul de focuri cu politia.

Numele celor ucisi sint facute publice, virstele lor variind intre 46 si 73 de ani.

Acesta este cel mai singeros incident in regiunea Washington, de la atentatele teroriste din 2001, cind si-au pierdut viata 184 de persoane.

Alexis a parasit Texasul in urma cu un an si autoritatile incearca sa afle ce a facut in acest interval.

Ele cred ca suspectul a intrat in baza militara cu un permis valabil, pentru ca in ultimele patru luni a lucrat pentru o firma care deserveste armata.

Nu se stie inca motivul pentru care Alexis a comis masacrul, una dintre posibilitati fiind ca era nemultumit de maniera in care marina militara l-a tratat.

Incidentul a inceput dimineata, la ora 8:15, cind cei mai multi dintre cei 16 de salariati veneau la lucru.

Autoritățile au intervenit imediat, dar din nefericire prea tirziu pentru victime.

Initial s-a crezut ca Alexis nu a actionat de unul singur, fiind date in urmarire alte doua persoane, dar ipoteza unui atentat mai complex a fost intre timp abandonata.

In oras masurile de securitate au fost stricte, zborurile pe aeroportul Ronald Reagan fiind sistate un timp, Senatul si-a interrupt activitatea devreme, multe scoli si birouri au fost inchise.

Ramine insa deschisa intrebarea cum a putut introduce Alexis o arma in unitate, fara sa fie detectat.

Acesta este cel de-al doilea incident de acest gen in ultimii ani dupa ce maiorul Nidal Hasan a omorit 13 persoane si ranit peste 30 in 2009, la Fort Hood, in Texas.

Fireste ca dupa acest caz si cel al lui Snowden, un alt contractor care s-a refugiat in Rusia cu baze de date secrete se va pune din ce in ce mai serios problema verificarii acestor salariati cu contract, care deservesc institutii de securitate nationala.
XS
SM
MD
LG