Linkuri accesibilitate

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a calificat atacul cu sarin din Siria drept „crimă de război”


Raportul inspectorilor ONU arată că există dovezi „suficiente şi convingătoare” că s-a recurs la arme chimice în atacul cu rachete din 21 august, din apropiere de capitala siriană Damasc. Raportul a fost prezentat de secretarul general Ban Ki-moon, într-o şedinţă cu uşile închise ale Consiliului de securitate.

În raport, inspectorii preciează că s-a folosit gaz sarin. Sute de civili au fost ucişi în atac. Ban Ki-moon a calificat atacul drept „crimă de război”.

Raportul nu precizează însă cine ar fi responsabil de atac pentru simplul motiv că mandatul inspectorilor nu a inclus şi acest aspect.

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Rusia sunt toate de acord că Siria “trebuie să sufere consecinţele” dacă nu respectă înţelegerea privind inventarierea şi distrugerea arsenalului său chimic. Vorbind la Paris, secretarul de stat american John Kerry a precizat că aliaţii occidentali elaborează textului unei noi rezoluţii ONU privind Siria – este vorba de un aşa-numit „acord-cadru” care stabileşte şi un calendar al procesului de neutralizare a arsenalului chimic sirian.

La Paris, Kerry s-a întâlnit cu ministrul de externe francez Laurent Fabius şi cu cel britanic, William Hague.
XS
SM
MD
LG