Linkuri accesibilitate

Inundaţiile din sudul Moldovei au făcut pagube însemnate


Salvatori la Taraclia
Salvatori la Taraclia

Primarul Victor Focşa spune că deşi inundaţiile se repetă în fiecare an, proiectul de adâncire a albiei râului Salcia Mică a fost respins de autorităţile raionale.

Ploile din ultimele zile au facut pagube însemnate, chiar dacă mai mici decit la inundatiile trecute. Salvatorii au fost alertati sa intervina in cazul mai multor persoane care au ramas blocate in masini si zilnic, la mai mult de 30 de gospodarii pentru a scoate apa din beciuri sau subsoluri. Pentru a evalua marimea pagubelor , in mai multe localitati din Cahul si Taraclia au fost create comisii speciale. Situatia este asemanatoare si in Romania vecina, in zona Galati. In Romania 9 oameni au murit, printre care si o fetita minora. In Moldova situaţia nu este la fel de dramatica, dar ploile din ultimele zile au putut fi considerate un test pentru autorităţile locale despre cum reusesc sa faca fata unor situatii complicate meteorologice. Tamara Grajdeanu relateaza:

În oraşul Taraclia ploile au distrus o parte din digul unui iaz. Pentru a se opri inundarea oraşului salvatorii au săpat o porțiune suplimentară de canal de scurgere a apei. Oricum însă apa a reuşit să umple subsolurile mai multor şcoli, centre medicale şi gospodării. Viceprimarul oraşului, Sergiu Gavriliţă dă asigurări că nivelul apei din iaz a scăzut şi nu prezintă pericol chiar şi dacă va mai ploua. Acum, echipele de intervenţie muncesc pentru a face practicabile drumurile afectate de ploi, mai spune viceprimarul:

„Este clar că după ploaie, în oraş sunt mai multe drumuri care trebuie reparate, măcar ca oamenii să poată merge pe acolo şi maşinile. Se curăţă şi strada centrală, încetişor lucrăm. Înainte ca ploile să înceapă noi am preîntâmpinat oamenii că ar putea fi inundaţii şi oamenii de acum ştiu că trebuie să fie gata pentru orice s-ar întâmpla.”

Precipitaţiile au creat acelaşi peisaj sumbru şi la Cahul. Aici a avut de suferit cel mai mult infrastructura oraşului. Deşi pagubele încă nu au fost estimate, primarul Petru Burlacu spune că cele peste 100 de mii de lei din fondul de rezervă nu vor ajunge pentru a acoperi pierderile:

„Am avut subsoluri inundate la instituţii, la blocuri cu multe nivele, la locuinţe particulare. Astăzi practic se finalizează pomparea apei dar sunt consecinţe grave pe care le avem pe segmentul de infrastructură, a drumurilor. Avem pagube estimate numai la drumuri de circa 2 milioane şi jumătate, pentru a le restabili ca să fie practicabile, nu vorbesc de a le repara.”

În satul Tartaul de Salcie ploaia a adusa daune mari agricultorilor. Apa a s-a revărsat peste 30 de hectare de rapiţă şi alte culturi agricole, iar drumul din localitate a devenit impracticabil, spune primarul Victor Focşa:

„S-a revărsat râul Salcia Mică. Acum avem inundate 18 hectare de porumb, ardei, 36 de sote de varză, lucernă. Aşteptăm un pic să se mai usuce, să începem a reprofila drumurile. Avem drumul care uneşte satele Albota de Sus şi Tartaul de Salcie, drumul local este avariat, degradat. S-au făcut trei gropi mari, unde trebuie de adus, de pus acolo vreo trei sute de cuburi de pământ ca să restabilim drumul.”

Primarul mai zice că de fiecare dată când plouă mai mult, râul Salcia Mică iese din albie şi intră în câmpuri. Victor Focşa spune cu regret că deşi situaţia se repetă în fiecare an, proiectul de adâncire a albiei râului a fost respins de autorităţile raionale.

Chiar dacă ploile au încetat, salvatorii continuă să răspundă la chemările oamenilor în localităţile afectate de ploi. Diana Ţurcan, ofiţer de presă la Serviciul Protecţiei civile şi situaţiilor excepţionale spune că aceştia au în vizor şi situaţia digurilor de la bazinele de apă, care deocamdată nu prezintă vreun risc:

„În acest moment nu se poate vorbi despre un eventual pericol pentru casele de locuit sau pentru unele instituţii. Ori de câte ori populaţia mai alertează pompierii şi salvatorii că au o problemă în urma acestor ploi, salvatorii intervin. Iar acolo unde s-au construit digurile de protecţie, unde au fost probleme, situaţia este monitorizată de câteva ori pe zi. La faţa locului stau salvatori ca să ţină situaţia sub control.”

În zona nordică a republicii ploile nu au cauzat inundaţii dar au lăsat fără curent electric mai multe localităţi. Serviciul Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale atenţionează autorităţile locale să ia măsuri de precauţie întrucât ploile ar putea continua în a doua jumătate a acestei săptămâni.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG