Linkuri accesibilitate

În ce condiţii, sub ce formă şi pentru cât timp revine TVR1 pe ecranul cetăţeanului Republicii Moldova?


Interviul matinal al Europei Libere: Liliana Barbăroșie în dialog cu Marian Pocaznoi.


Este tema interviului din emisiunea noastră de astăzi, iar detalii sperăm să aflăm de la preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Marian Pocaznoi.

Europa Liberă: Să recapitulam mai întâi pentru ascultătorii noştri cazul TVR. În anul 2007, CCA, condus pe atunci de Gheorghe Gorincioi, pe care l-aţi succedat altminteri în funcţie, a lipsit TVR-ul de dreptul de emisie pe teritoriul Republicii Moldova, sub pretextul neachitării unei datorii către statul moldovenesc. Frecventa cu acoperire naţionala pe care emitea postul public românesc a fost atribuită unei companii create cu doar şase zile înainte de asta în Cipru. Mulţi au văzut atunci în aceasta o acţiune politica inspirată de comuniştii aflaţi la guvernare. Conducerea televiziunii a încercat sa demonstreze mai întâi în instanţele moldoveneşti că este victima unei ilegalităţi, dar a pierdut toate procesele şi a trimis o plângere la CEDO. In anul 2010, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aprobat reluarea retransmiterii postului de televiziune TVR 1 în Republica Moldova prin reţeaua de stat Nr. 2 cu acoperire naţională, deţinută de Societatea TLF M International, dar era vorba despre o retransmisie parţiala care nu i-a mulţumit pe toţi fanii postului. Şi iată zilele trecute la Bucureşti a fost semnat un acord interguvernamental de soluţionare amiabilă a plângerii TVR la CEDO, un acord despre care ministrul justiţiei de la Chişinău, Oleg Efrim, a spus ca constituie reparaţia unei injusteţi comisă de guvernarea comunistă. Impresia multora este totuşi că şi această reparaţie ar fi parţială, pentru că transmisiunea va fi reluată doar prin reţelele de cablu, ceea ce nu e întreaga audienta din Moldova, nu-i aşa?

Marian Pocaznoi: Nu, nu este aşa. Dar aş vrea să fac unele concretizări referitor la cele menţionate de Dvs. Aţi spus că în 2007 CCA a retras licenţa de emisie. În 2007, însă, CCA a scos la concurs frecvenţele. Licenţa de emisie a expirat în 2011. Şi aţi menţionat că era vorba despre preşedintele CCA Gheorghe Gorincioi. Dar atunci preşedinte era Corneliu Mihalache. Era la limita când domnului Mihalache i-a expirat mandatul de preşedinte sau ceva de genul acesta.

Europa Liberă: Din câte eu îmi amintesc, totuşi, era vorba de domnul Gorincioi… [Gheorghe Gorincioi devine preşedinte al CCA la 19 septembrie 2007, iar la 27 septembrie 2007 TLF M Internaţional obţine frecvenţa cu acoperire naţională deţinută anterior de TVR1, în urma unui concurs anunţat la 1 august 2007 de CCA-ul condus de Corneliu Mihalache].

Marian Pocaznoi:
Nu, nu, la sigur. Acea şedinţă a fost condusă de domnul Ciorneliu Mihalache. Era ultima lui şedinţă. Ceea ce ţine de acordul semnat joi la Bucureşti, într-adevăr, şi în viziunea mea este vorba despre repararea unui prejudiciu. Până la urmă Republica Moldova a evitat o condamnare la CEDO pentru încălcarea articolului 10 din Convenţia Europeană cu privire la drepturile omului - este vorba despre libertatea de exprimare. Despre acest acord nu pot veni cu multe detalii, fiindcă sunt nişte date confidenţiale. Dar m-aţi întrebat dacă revine doar prin cablu. Vreau să vă spun că potrivit acestui acord, postul public de televiziune TVR cu programele sale va reveni prin cablu, prin multiplexul digital naţional şi multiplexul digital regional pe municipiul Chişinău.

Europa Liberă: Multiplexul ar fi totuşi o chestiune de viitor, nu? Acum revine pe cablu… Câtă acoperire au reţelele prin cablu în Republica Moldova?

Marian Pocaznoi:
Multiplexul regional pe Chişinău deja activează din anul 2004.

Europa Liberă: Deci, se pot privi programe?

Marian Pocaznoi:
Da. Rata de penetrare a cablului în Republica Moldova e de 80% din populaţie.

Europa Liberă: Deci, o rată nu mică, să spunem aşa, dar nici care ar acoperi sută la sută audienţa.

Marian Pocaznoi:
Da, da.

Europa Liberă: Totuşi, cine sau ce îi poate obliga pe operatorii prin cablu să difuzeze un anumit post tv, daca nu vor s-o facă din anumite motive?

Marian Pocaznoi:
Fiecare post de televiziune prin cablu este obligat să respecte legislaţia Republicii Moldova, şi nu este la doleanţa patronilor. Atunci când administrezi o altă afacere, probabil că sunt alte condiţii. Dar în domeniul audiovizualului sunt nişte condiţii mai complexe, inclusiv la difuzarea limbii şi posturilor de televiziune. Cu atât mai mult că este un acord interguvernamental, care este practic superior legislaţiei naţionale.

Europa Liberă: Totuşi, cum îi puteţi obliga, dacă nu vor?

Marian Pocaznoi: Printr-o decizie a CCA. Ulterior, în cazul în care se va stabili că distribuitorul de servicii în cauză nu retransmite, va fi sancţionat.

Europa Liberă: De ce ar fi mulţumită conducerea postului romanesc, după ce a dispus de o frecventa cu acoperire naţionala, decât daca să fi realizat ca altceva mai mult decât o difuzare prin cablu, pentru 80 la sută din audienţă, nu are cum obţine?

Marian Pocaznoi:
Nu, nu aveţi dreptate că nu poate obţine. Este vorba că dumnealor activau pe reţeaua II de stat, dar atât în viziunea mea, cât şi din discuţiile pe c are le-am avut, nu este logic pentru moment să investeşti într-o reţea cu regim analogic care în anul 2015 va fi luat pentru a fi digitalizat. Şi este vorba despre costuri şi echipamente.

Europa Liberă: Ce se întâmplă după 2015 cu TVR-ul, în aceste condiţii?

Marian Pocaznoi:
TVR-ul va reveni pe o reţea naţională în 2015. Deci, va avea acces necondiţionat toată populaţia Republicii Moldova. Este vorba despre primul multiplex naţional.

Europa Liberă: Deci, sugeraţi că cablul este o soluţie provizorie?

Marian Pocaznoi:
Da. Cablul şi multiplexul regional este, sigur, o soluţie provizorie. Cu atât mai mult că există timp până atunci ca şi TVR-ul să-şi pregătească programele, pentru că dumnealor vor să vină cu un program special pentru Republica Moldova.

Europa Liberă: acum, la distanta de şase ani de la comiterea injusteţii, despre care confirmaţi şi Dvs. că s-a produs, ce credeţi ca a avut de pierdut telespectatorul moldovean în urma acestei sistări?

Marian Pocaznoi:
Telespectatorul moldovean a avut de pierdut o alternativă la informare, o alternativă la o cultură de peste Prut de care probabil a avut nevoie fiecare şi a asistat la un act criminal, până la urmă, în viziunea mea.

Europa Liberă: Dvs. personal va asumaţi vreo parte, chiar şi mică, de responsabilitate pentru aceasta pierdere, din moment ce eraţi în acea vreme în CCA daca nu greşesc consultant tocmai în direcţia care acorda şi retrăgea licenţe, sau decizia nu a fost nici într-un fel influenţată de această structură a CCA?

Marian Pocaznoi:
Mulţumesc mult că îmi acordaţi atâta importanţă, dar până la urmă în 2007 activam, precum aţi menţionat corect, într-o direcţie ca consultant, prin urmare nu aveam forţă de decizie şi nici nu eram măcar factor de decizie. Factori de decizie erau membrii şi preşedintele CCA.

Europa Liberă: Deci, sugeraţi că şi atunci aţi simţit că e o injustiţie?

Marian Pocaznoi:
Păi, bun, atunci nu aveam un cuvânt de spus.

Europa Liberă: Dar bănuielile care planaseră asupra acelei lipsiri de licenţă că s-a produs în interesul direct al companiei care fusese creată atunci la repezeală şi care beneficiază până în ziua de astăzi de frecvenţa de care fusese lipsit postul romanesc au sau nu vreun temei, din punctul dvs. de vedere? Mulţi asta cred: că s-a făcut în interesul acelei companii.

Marian Pocaznoi:
Nu, eu nu consider că atunci s-a făcut în interesul companiei în cauză, dar cu scopul de a închide gura unui post de televiziune care informa corect populaţia Republici Moldova.

Europa Liberă: Deci, factura era politică a acestei decizii mai degrabă… Spuneţi-ne pe scurt, din ce ne puteţi spune, ce prevede de fapt acordul semnat zilele trecute la Bucureşti şi mai ales cum va fi el pus în aplicare?

Marian Pocaznoi:
Deci, precum am menţionat, acordul respectiv este unul confidenţial şi nu pot să dau multe detalii. Doar v-am spus că programele TVR revin în Republica Moldova pe cablu, pe multiplexul digital experimental pe municipiul Chişinău şi pe multiplexul naţional, începând cu 2015. Acordul prevede că Societatea Română de Televiziune, în momentul în care acest acord va fi aprobat printr-o hotărâre CEDO, să se adreseze la noi pentru a elibera toate actele necesare şi în 2015, indiferent cine va fi la conducerea CCA sau ce componenţă va avea, CCA va fi obligat să elibereze această licenţă.

Europa Liberă: Vor fi totodată transmise programele M1 pe teritoriul României, aşa cum s-a scris?

Marian Pocaznoi:
Este vorba despre un memorandum care a fost elaborat de partea română. Acum partea română îl avizează în instituţiile sale naţionale, ulterior acest memorandum va reveni şi părţii din republica Moldova ca să-l studiem. Dar ideea acestui memorandum e de a fi o ret4ransmitere reciprocă a posturilor publice de televiziune pe teritoriile în cauză – mă refer la România şi Republicii Moldova.

Europa Liberă: Deci, s-ar putea nu chiar concomitent să înceapă aceste transmisiuni reciproce?

Marian Pocaznoi:
S-ar putea să fie şi concomitent, în funcţie de starea tehnică a fiecărei televiziuni.
XS
SM
MD
LG