Linkuri accesibilitate

Liderii lumii salută acordul americano-rus privind eliminarea arsenalului chimic sirian


Secretarul de stat John Kerry, trimisul ONU Lahdar Brahimi și ministrul rus de externe Serghei Lavrov la sediul ONU din Geneva.
Secretarul de stat John Kerry, trimisul ONU Lahdar Brahimi și ministrul rus de externe Serghei Lavrov la sediul ONU din Geneva.

Coaliția națională siriană de opoziție spune că nu se poate avea încredere în președintele Bașar al-Assad.




Înțelegerea a fost anunțată sîmbătă la Geneva de secretarul de stat american John Kerry și omologul său rus Serghei Lavrov, și cere Siriei să facă cunoscut într-o săptămână de câte arme chimice dispune, și să distrugă întregul arsenal pînă la jumătatea lui 2014.

China a afirmat că înțelegerea de la Geneva ar putea ajuta la detensionarea crizei din Siria și la rezolvarea pașnică a problemelor legate de armele chimice siriene.

Israelul și-a exprimat un optimism moderat la aflarea veștii, în timp ce liderull Ligi Arabe Nabil al-Arabi a spus că este un pas spre o soluție politică.

Oficialități ale guvernului dela Damasc au salutat acordul de la Geneva drept o victorie a Siriei, care ajută la evitarea unui răsboi.

De partea cealaltă Coaliția națională siriană de opoziție spune că nu se poate avea încredere că președintele Bașar al-Assad se va ține de promisiunile pe care le face, și a cerut ca armatei siriene să i se interzică nu numai folosirea armamentului chimic, dar și a rachetelor balistice și a forței aeriene.

Acordul ruso-american proving arsenalul chimic al Siriei are o clauză importantă, așa-numitul punct șapte, care prevede că în cazul în care guvernul sirian nu respectă punctele acordului de la Geneva, atunci Statele Unite și Rusia vor cere Consiliului de securitate ONU să adopte o rezoluție care să autorizeze o acțiune militară străină în Siria împotriva regimului lui Bașar al-Assad.

Reamintim că Națiunile Unite au înregistrat în mod oficial cererea Siriei de a deveni parte a convenției internaționale care interzice folosirea armelor chimice.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG