Linkuri accesibilitate

Embargou „solicitat”


Vorbeam zilele acestea cu un conaţional despre embargoul vinurilor impus de către Federaţia Rusă şi încercam să înţelegem care au fost motivele impunerii acestui embargou: unul politic în perspectiva apropierii Summitului de la Vilnius sau unul comercial? În comunicatul de presă difuzat de către Rospotrebnadzor se spune că de la începutul anului 2013 au fost importate din Republica Moldova 3901 loturi de băuturi alcoolice dintre care 8 loturi nu îndeplinesc cerințele de siguranță privind conținutul de dibutilftalat și di (2-etilhexil) ftalat.

Este adevărat că poate nu ar fi trebuit ca Rospotrebnadzor-ul să ia măsuri atît de drastice și să oprească importul de la toate companiile producătoare de vinuri din Republica Moldova, dar nici reacția părții moldovenești nu a fost adecvată - cel puțin reacția președintelui Timofti prin purtătorul său de cuvînt. În comunicatul din 11 septembrie Rospotrebnadzor-ul indică foarte clar că s-a decis suspendarea importului de vinuri moldovenești pînă partea moldovenească nu ia măsurile necesare și suficiente, care să asigure calitatea și siguranța produselor furnizate. Respectiv, președintele, în loc să le ceară socoteală celor de acasă, se aruncă în declarații scandaloase calificînd decizia Rospotrebnadzor-ului drept neprietenoasă și necreștinească.

Conaționalul meu încerca să mă convingă că decizia aceasta de a impune un embargou vinurilor este una exclusiv politică, pentru că se repetă situația din 2006, cînd vinurile provenite din Republica Moldova au fost la fel supuse embargoului. Atunci motivul a constituit faptul că guvernarea comunistă a permis venirea în Moldova a Misiunii EUBAM - Misiunea UE de Asistență la Frontiera moldo-ucraineană.

Eu admit că în decizia aceasta există o componentă politică, pentru că se apropie Summitul de la Vilnius și Rusia probabil vrea să transmită un semnal de avertizare, dar nu exclud faptul că în spatele acestei decizii de a impune un embargou vinurilor moldovenești există și o componentă comercială mult mai importantă: Rusia fie vrea să atace imaginea vinurulor moldovenești pentru ca să le scadă în final prețul, fie se încearcă lărgirea cotei vinurilor moldovenești pe piața internațională, care este în interesul producătorilor moldoveni. Astfel, s-ar putea să avem un embargou „solicitat”, adică mai degrabă provocat intenționat.

Argumentul precum că vinurile moldovenești și-ar putea pierde nișa pe piața rusească nu ține, pentru că încă din perioada sovietică vinurile noastre s-au bucurat de o popularizare destul de mare încît nu cred că oprirea de scurtă durată a importului de vinuri poate duce la pierderea pozițiilor pe piața rusească. Și da, acest embargou nu poate fi decît unul de scurtă durată, iar vinurile chiliene sau australiene cît nu ar fi ele de bune sunt privite drept un pic exotice de aceea înclin să cred că în final consumatorul din Rusia oricum va da preferință vinurilor moldovenești.
XS
SM
MD
LG