Linkuri accesibilitate

Asasinarea jurnalistului și dizidentului bulgar Gheorghi Markov s-a prescris fără prinderea făptașilor


Cazul rămâne deschis la Scotland Yard unde spre deosebire de Bulgaria pentru asasinate nu există prescriere.



Ancheta în Bulgaria pentru asasinarea disidentului anticomunist Gheorghi Markov a fost încheiată fără rezultat în urmă expirării termenului limită de 35 de ani.

Reprezentanți ai procuraturii generale au declarat că prescrierea se impune întrucât nu a fost emis un ordin de arestare sau de acuzare.

Gheorghi Markov s-a născut în 1929 la Sofia. A devenit scriitor după ce s-a îmbolnăvit de tuberculoză.

În 1962 a primit premiul anual pentru romanul său „Bărbați”.

În 1969 nu s-a intors din vizită la fratele său în Italia.

S-a stabilit la Londra unde a lucrat pentru BBC, Deutsche Welle și Europa liberă pentru care a scris „Reportaje fără frecvență”.

Pe data de 7 septembrie 1978 a fost rănit pe podul londonez Waterloo cu o alice foarte mică care conținea substanța otravitoare ricin. S-a stins din viață 4 zile mai târziu fără a fi interogat de poliție.

În 2005 ziaristul de investigații Hristo Hristov a publicat cartea „Asasinați-l pe Hoinarul” în care își fundamenta cu probe din arhivele securității ipoteza că Markov a fost ucis cu așa - numită umbrelă bulgarească de agenți ai Departamentului unu al securității în colaborare cu KGB.

Ca rezultat al unei acțiuni în judecată inițiată de Hristov împotriva directorului Serviciulu generalul Kircio Kirov în urma refuzului de a permite folosirea arhivelor Departamentului unu, ziaristul a obținut acces la unele documente secrete printre care dosarul agentului Picadilly , Francisco Gulino. A rezultat o nouă carte – „Viața dublă a agentului Piccadilly”.

În 2012 o echipă germană de televiziune a l-a descoperit în Austria pe prezumptivul agent Piccadilly . De fapt el a fost interogat de anchetatorii bulgari și britanici în 1993 dar a dispărut după ce procurorul-șef de atunci Ivan Tatarcev a refuzat să permită trimiterea în Danemarca a dosarului Piccadilly în baza căruia el să poată fi extradat.

Se știe însă că Piccadilly a primit după asasinat 30.000 de dolari și că a fost antrenat de securitatea în Bulgaria.

Una din puținele sentințe împotriva unor foști ofițeri din Departamentul unu a fost pronunțată în 1992 pentru distrugerea celor 10 volume a dosarului deschis scriitorului-disident cu nume de cod „Hoinarul” în care se afla, afirmă Hristov, planul asasinatului. Generalul Todorov a primit 10 luni de închisoare - și atât.

Fostul general KGB Oleg Kalughin și-a recunoscut în 1991 participarea la pregătirea tehnică a asasinatului – asigurarea substanței otravitoare și a armei.

Cazul Markov rămâne deschis la Scotland Yard unde, spre deosebire de Bulgaria, pentru asasinate nu există prescriere.
Previous Next

XS
SM
MD
LG