Linkuri accesibilitate

Štefan Füle: La Vilnius nu se va semna nici un document între Armenia și Uniunea Europeană


Comisarul european a anunțat a anunțat disponibilitatea de angajare într-un nou proces cu Armenia.




Vorbind la Erevan la o conferință de presă comună cu reprezentanții a șase țări din Parteneriatul estic (Moldova a fost reprezentată de șefa diplomației dela Chișinău Natalia Gherman), comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate Štefan Füle a anunțat disponibilitatea de angajare într-un nou proces cu Armenia, care să depășească actuala înțelegere de parteneriat și cooperare, relatează corespondenta Europei Libere la Erevan Karine Simonyan.

Štefan Füle a confirmat de asemenea că nici un document nu se așteaptă să se semneze cu Armenia la summitul Partneriatului estic care va avea loc la Vilnius în noiembrie.

Füle a spus că s-a aflat la Erevan pentru a afla care sînt „dorințele și preferințele partenerilor armeni”, după anunțul președintelui armean țara sa va adera la uniunea vamală condusă de Rusia.

„Pe de-o parte pot confirma că cele două tratate, acordul de asociere, și cel legat de zona de liber-schimb [Deep and comprehensive free trade area - DCFTA] face parte dintr-un singur document. Au avut loc negocieri cu colegul armean, și există legături clare între cele două părți, nu poate fi unul separat în detrimentul celuilalt”, a declarat comisarul european la întrebarea serviciului armean al Europei Libere despre probabilitatea semnării unui document la Vilnius, fie el acordul de asociere fără DCFTA, sau un document nou.

„Am venit să ascult care sînt dorințele și preferințele partenerilor armeni, și dacă ei doresc să vadă această confirmare mutuală, care ne va împinge dincolo de înțelegerea de parteneriat și cooperare existentă, vom fi foarte fericiți să ne angajăm în acest proces. Sînt sceptic cu privire la cît anume din asta vom putea face la Vilnius. Vorbim de un un document legal serios, cu obligații serioase. Sper deci că vor reuși pînă la summitul de la Vilnius, care ar putea și ar trebui sp fie folosit pentru lansarea acestui proces.”
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG