Linkuri accesibilitate

Are sau nu dreptate Rusia să fie nemulțumită de calitatea fructelor și legumelor moldovenești?


Fructe, legume, vară, toamnă. Rusia și Moldova (europeană?).




Serviciul sanitar rus din agricultură – Rosselihoznadzor se arată nemulţumit de calitatea legumelor şi fructelor din Republica Moldova, într-o scrisoare adresată ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov – făcută publică joi de cotidianul „Adevărul”. Directorul adjunct al Rosselihoznadzor, Alexei Saurin, susţine că inspectorii fitosanitari ruşi ar fi depistat mai multe loturi de legume şi fructe din Moldova contaminate cu bacterii primejdioase. În scrisoare autorităţile de la Chişinău sunt avertizate despre o eventuală stopare a importurilor în cazul în care „nu vor fi luate măsuri pentru a schimba situaţia radical”. Detalii are Diana Răileanu.

Dacă în cazul vinurilor moldoveneşti, respinse de serviciul sanitar din Federaţia Rusă, specialiştii din ramură pun la îndoială motivaţia sonorizată de faimosul Onişcenko, în cazul fructelor şi legumelor până şi producătorii locali recunosc că pretenţiile ar putea fi motivate.

Directorul executiv al Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe, Petru Stratan, susţine că o parte dintre agricultori preferă să nimicească dăunătorii din livezi şi grădini cu preparate chimice mai ieftine - o metodă păguboasă în urma căreia fructele sau legumele devin nocive:

„Nu vreau să arăt cu degetul, dar sunt lideri care au preluat vechile colhozuri şi care au livezile vechi, or pentru ei contează să câştige banul astăzi.”

Europa Liberă: Dar de ce să sufere o ramură întreagă din cauza unor producători care nu sunt oneşti?

Petru Stratan:
„Ne întoarcem la problema internă că, de fapt, Agenţia Naţională privind Siguranţa Alimentelor trebuia să ia măsuri concrete ca să nu ajungă aceste produse pe piaţa rusească, de fapt, pe orice piaţă. Astăzi la noi ce se întâmplă? Produsele noastre din livezi până ajung pe piaţa rusească trec prin câţiva intermediari. Până ajung la Moscova nu înţelegi de unde vin produsele acestea, când au fost stropite, cu ce a fost stropite?”

Loturile cu fructe şi legume exportate în Federaţia Rusă sunt supuse analizelor fitosanitare de două ori: o dată în Republica Moldova şi a doua oară de către inspectorii ruşi. Grigorii Eriomenco din Bilicenii Vechi, Sângerei, prelucrează peste 200 de ha de livezi pe care cultivă mere, caise şi prune. Fermierul îşi vinde produsele intemediarilor, care au grijă să pregătescă marfa pentru export, inclusiv să obţină certificate fitosanitare: „Ei majoritatea le iau şi nu le fac analize. Se duc fără analize, plătesc ceva la fitosanitari şi aceştia scriu că le-o făcut şi se duc. Dacă au găsit molie orientală şi trips californian, înseamnă că le-au găsit, ele sunt. Molia mi se pare că au găsit-o la prune, ea se face mai mult pe frunze şi a nimerit şi pe frunza de prune. Ea este în livezi.”

Europa Liberă: Dar sunt atenţi agricultorii noştri?

Grigorii Eriomenco:
„N-aş spune că suntem fără păcate...”

Europa Liberă: Dle Eriomenco, din producţia Dvs cât la sută merge pe piaţa din Federaţia Rusă?

Grigorii Eriomenco:
„O sută de procente se duce încolo.”

Europa Liberă: Dar în cazul unui eventual embargo ce veţi face?

Grigorii Eriomenco:
„O să le dăm la suc. Altceva ce să facem?”

În Republica Moldova de calitatea produselor exportate se ocupă Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. De la directorul instituţiei, Gheorghe Gaberi, am încercat să aflu dacă era posibil că dăunătorii depistaţi de inspectorii fitosanitari ruşi să nu fie observaţi de cei moldoveni? „La produsele cum ar fi prunele este obiect de carantină viermele oriental. El poate să se afle în fructe. Evident că ele nu sunt supuse unei scanări ca să vezi ce este acolo. Inspectorul a supravegheat, dar vă daţi seama că într-un lot aşa de mare se poate întâmpla ca undeva să existe un dăunător de tipul acesta.”

Europa Liberă: Pe scurt, există sau nu riscul unui embargo la fructe şi legume?

Gheorghe Gaberi:
„Nu ştiu dacă cineva poate să vă răspundă. Până la moment nu este un document prin care s-ar confirma acest lucru, dar am văzut ce s-a întâmplat cu vinurile. Trebuie să ne străduim să facem faţă ca să nu existe acest risc, să-l eliminăm.”

Experţi din agricultură spun că veridicitatea alteori îndoielnică a certificatelor fitosanitare eliberate în Republica Moldova subminează autoritatea tuturor producătorilor, chiar şi a celor care nu au nicio vină, şi vulnerabilizează poziţia autorităţilor moldovene silite să raspundă acuzaţiilor venite din afară.
Previous Next

XS
SM
MD
LG