Linkuri accesibilitate

Reacția partidelor politice de la Chișinău după impunerea embargo-ului rusesc pe importurile de băuturi alcoolice moldovenești


Puterea se contrazice cu opoziția.



În timp ce opoziţia, şi cea comunistă, şi cea liberală, aruncă întreaga vină pentru admiterea embargoului pe actualele autorităţi, partidele coaliţiei pornesc de la premisa că nimic nu ar fi putut determina Rusia să renunţe la presiunile prin care obişnuieşte să-şi impună prietenia.

Democratul Dumitru Diacov:

„Era aproape clar că se va întâmpla, dar totuşi lumea nu s-a gândit că se va ajunge la asta. Pentru că până la urmă este o imixtiune a statului în mediul de afaceri. Oamenii noştri de afaceri vând vinul altor oameni de afaceri care vând acel vin. În orice caz nu cred că este om sănătos la cap care să se bucure de ce s-a întâmplat. Sau să îndreptăţească astfel de decizii. Varianta B este acolo unde vrem să mergem mai intens. Eu cred că vor pleca echipe şi la Moscova, şi la Bruxelles, să discute, să negocieze, să caute soluţii. Trebuie să ne uităm în jurul nostru pentru că cred că nu s-au epuizat oportunităţile de export. Dar e clar că e o problemă foarte serioasă, pentru că exporturi mari nu se produc într-o noapte.”

Liberala reformatoare Ana Guţu crede că, dimpotrivă, orice negocieri cu Rusia, acum, cu faptul împlinit în faţă, ar fi lipsite de temei, iar guvernul, dar mai ales vinificatorii, ar trebui să se concentreze pe penetrarea mai hotărâtă a pieţelor occidentale:

„Planul B probabil că trebuia să fie elaborat încă în 2006 de către producători. Pentru că atunci când e vorba de raporturi comerciale, ţine mai mult de segmentul economic şi mai puţin de autorităţi. Nu am văzut ca Sarkozy, Holand sau Merkel să-ţi bată capul de realizarea producţiei lor. Din 2006 vinificatorii trebuiau să-şi reevalueze strategiile, pentru că din câte ştiu ei se complăceau în exportul în vrac, pentru că e mai simplu. Cât priveşte perspectiva politică, nu cred că e o soluţie să meargă o echipă guvernamentală la Moscova să negocieze. Ce să negocieze? În toată această cacialma se întrezăreşte doar un şantaj politic. Nu văd altceva. Nu cred că e suficient să mergem la Moscova să ne milogim.”

Într-o conferinţă, liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat, a vorbit despre presiune politică din partea Federaţiei Ruse şi a făcut un apel la unitate clasei politice de la Chişinău:

„Eu tare sper că nu vor urma şi alte decizii - embargo la exportul de fructe, sau, mai grav, crearea unor probleme pentru oamenii Republicii Moldova care se află în Federaţia Rusă. Dacă aceste acţiuni urmăresc scopul de a periclita procesul de integrare europeană, asta înseamnă presiune politică.”

„Stimaţi colegi, încercaţi măcar de această dată să nu căutaţi să obţineţi dividende politice pe seama problemelor oamenilor. Vă chem să fim consolidaţi, să urmărim interesul naţional şi să nu uitaţi, mă adresez comuniştilor, că am avut o perioadă complicată pe care am trecut-o solidar în 2006”

Comuniştii nu s-au lăsat impresionaţi de acest apel, aşa cum se poate deduce din declaraţia făcută pentru postul nostru de radio de deputatul PCRM, Iuri Muntean:

„Guvernarea a mers spre această situaţie mai mult de patru ani, făcând tot posibilul ca o asemenea întorsătură să aibă loc în relaţia cu un partener tradiţional al ţării noastre, fără să întreprindă ceva ca să evite o asemenea situaţie. Au făcut poporul ostatic al propriei stupidităţi şi lipse de viziune asupra viitorului ţării.”

Nici liberalii lui Mihai Ghimpu nu-i cruţă nici o clipă pe guvernanţi. Deputatul Valeriu Munteanu crede că, dacă n-ar fi fost atât de prinşi în tranzacţii cu bunurile statului şi căpătuială, liderii coaliţiei ar fi avut timp să administreze mai bine relaţiile comerciale cu Rusia:

„Cel mai probabil o companie sau două ar fi exportat vin prost în Rusia, iar acest lucru nu trebuia să se întâmple dacă ar fi existat un control mai riguros aici. Sunt sigur că dacă această problemă era administrată cu mai multă atenţie, ar fi fost evitate problemele care există acum. Este simplu să zici că toţi au aceleaşi probleme. Dar se ştie că în continuare 50 la sută din vinurile pentru export sunt proaste. Aceste lucruri trebuie excluse, ca să fim siguri că problema este una eminamente politică,” ne-a spus Valeriu Munteanu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG