Linkuri accesibilitate

Parteneriatul Estic : UE înăsprește tonul împotriva Rusiei


Stefan Füle în cursul unei vizite la Chișinău
Stefan Füle în cursul unei vizite la Chișinău

„Proiectul Uniunii Eurasiatice trebuie să respecte suveranitatea partenerilor UE. Orice amenințări din partea Rusiei împotriva semnării unui acord cu UE sînt inacceptabile." (Štefan Füle, Comisarul responsabil cu extinderea UE).



Comisarul Uniunii Europene, Stefan Füle a prezentat in Parlamentul European in aceasta seara, acum o ora, punctul sau de vedere fata de relatia Rusiei cu cele șase ţări ale Parteneriatului Estic, dintre care trei doresc sa semneze si sa parafeze acorduri de asociere şi de comerţ liber cu Uniunea Europeana. Ucraina este in faza de semnare a acordului la Vilnius, la summitul din luna noiembrie, iar Moldova si Georgia fac eforturi pentru a putea obţine parafarea acordului. Toate ţările acestui program au suferit presiuni insemnate din partea Moscovei pentru a abandona planurile lor de apropiere economica si politica de Uniunea Europeana si de a alege Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. O corespondență de la Bruxelles.

Comisarul european responsabil cu extinderea UE, Štefan Füle, a ținut miercuri 11 septembrie un discurs neobișnuit în fața Parlamentului European, reunit în ședință plenară.
„Intâlnirea la vârf de la Vilnius a Parteneriatului Estic se apropie și va marca un mare pas înainte pentru asocierea politică și integrarea economică a Europei cu vecinii săi estici. E limpede”, a spus Stefan Füle, „că unii vad in asta o amenințare. Rezultatul este că pe unii din partenerii noștri a început să se pună o presiune enormă.”
Comisia Europeană a negociat deja acorduri comerciale si vamale (DCFTA) care oferă uriașe facilități cu patru din cele șase țări ale Parteneriatului, incusiv cu Moldova, dar mai puțin cu Belarus și Azerbaidjanul. Comisarul European Füle a repetat astăzi că intrarea într-un asemenea acord cu UE este „incompatibilă” cu aderarea la Uniunea Vamală formată de Rusia, Belarus și Kazahstanul și la care Armenia a anunțat la rîndul ei că ar adera. „Această incompatibilitate nu vine din diferențe ideologice”, a spus Füle, „ci e dată de o serie de imposibilități legale. De pildă, o țară nu poate în același timp să coboare niște taxe vamale conform acordului cu UE și să la mărească conform Uniunii Vamale cu Rusia.”
Füle a mai spus ca „acordurile cu UE ar putea duce la dublarea exporturilor țărilor partenere și o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 12%. Dar, pentru aceasta partenerii noștri trebuie să se bucure de o suveranitate totală asupra politicii lor comerciale, ceea ce nu va fi cazul cu membrii Uniunii Vamale cu Rusia.”
Cît despre proiectul Uniunii Eurasiatice, sprijinit de Putin, comisarul Füle a spus ca acest proiect „Rusia trebuie sa respecte suveranitatea partenerilor UE. Orice amenințări din partea Rusiei împotriva semnării unui acord cu UE sînt inacceptabile.”
Füle a detaliat posibilele forme de presiune, care includ: arma prețului energiei ; obstacole vamale artificiale impuse anumitor bunuri într-o manieră care nu respectă regulile Organizației Mondiale a Comerțului, sau instrumentalizarea conflictelor înghețate.
„Nu așa ar trebui să funcționeze relațiile internaționale pe continentul nostru în secolul XXI. Asemenea acțiuni încalcă principiile acceptate de toate statele europene. Uniunea Europeană va sprijini orice țară supusă presiunilor.”
Füle a mai adaugat că acordurile comerciale UE cu partenerii nu au fost concepute în detrimentul Moscovei și că în realitate și Rusia ar profita de intergrarea țărilor Parteneriatului în economia europeană. „Nimic nu-i oprește pe parteneri să-și adâncească legăturile cu Rusia, dar asta trebuie să aibă loc într-un mod compatibil cu obligațiile din acordurile cu UE.”
„Ultimul lucru pe care îl dorim, a încheiat Füle, este să vedem continentul tăiat în două de un zid protecționist.”
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG