Linkuri accesibilitate

Reacțiii interne și internaționale la embargoul rusesc pe importurile de băuturi alcoolice din Moldova


Ministrul polonez de externe Radosław Sikorski la București: coniacul moldovenesc va avea gustul libertății.




Conducerea Republicii Moldova a reacționat ferm după ce marți Rusia a pus embargo pe importurile de vin din Moldova.

Președintele NicolaeTimofti a spus că este un act neprietenesc, necreştinesc și nefrăţesc, în timp ce guvernul de la Chișinău a califtcat drept regretabilă decizia Moscovei.

În cadrul unei ședințe convocate de premierul Iurie Leancă în cursul dimineții, la care au luat parte miniștrii agriculturii, economiei și de externe, s-a luat decizia de a chema autoritățile ruse la consultări pentru dezvoltarea unui sistem de livrare a băuturilor alcoolice conform normelor Acordului de comerţ liber în cadrul Comunității Statelor Independente, care se bazează pe reglementările Organizației Mondiale a Comerțului din care fac parte Moldova și Rusia.

Liderul Găgăuziei Mihail Formuzal a declarat că găgăuzii vor avea de suferit cel mai mult de pe urma embargoului rusesc asupra vinurilor din Moldova. Potrivit portalului de știri Gagauzinfo, Formuzal a postat un mesaj pe una din rețelele de socializare online în care afirmă că interdicția la importul de vinuri moldovenești îi va afecta serios pe locuitorii din sudul republicii Moldova.

Președintele României Traian Băsescu a promis să facă tot posibilul pentru a crește importurile de vinuri și de alte produse moldovenești.

Potrivit purtătorului de cuvânt al președinției de la Chișinău Vlad Țurcanu, Băsescu a făcut promisiunea într-o conversație telefonică cu omologul său moldovean Nicolae Timofti.

Cei doi șefi de stat au discutat despre situația creată în urma embargoului rusesc asupra importurilor de vin din Moldova, și au convenit să impulsioneze raporturile politice și economice dintre cel două țări, mai ales în ce privește integrarea europeană a Moldovei

Miniştrii de externe român şi polonez, Titus Corlăţean şi Radosław Sikorski, au cerut miercuri românilor şi europenilor să sprijine Republica Moldova prin cumpărarea de vin moldovenesc, după boicotul anunţat de Federaţia Rusă.

Lăudând coniacul moldovenesc, șeful diplomației poloneze Radosław Sikorski, aflat în vizită la București, a afirmat că dacă va exista un boicot rusesc această băutură va avea „gustul libertăţii şi ar trebui să fim solidari la modul personal, cumpărând şi consumând mai mult vin şi coniac moldovenesc, pentru ca ei să simtă solidaritatea noastră".

Federatia Rusă joacă necinstit și ilegal împotriva intereselor Moldovei, a afirmat europarlamentarul Monica Macovei, președinta delegației Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare Uniunea Europeană – Republica Moldova.

Într-un comunicat de presă dat publicității la Strasbourg, Monica Macovei critică decizia serviciului sanitar rusesc de a interzice importurile de vin din Moldova, și spune că embargoul impus de Rusia este „o încercare urîtă de destabilizare a parcursului european al Republicii Moldova”.

În închierea comunicatului, Monica Macovei spune că Republica Moldova se poate adresa Organizației Mondiale a Comerțului pentru încălcarea Acordului General pentru Tarife și Comert și poate cere despăgubiri din partea Moscovei.

Europarlamentarul român mai spune că va cere Comisiei Europene să susțină demersurile Republicii Moldova în acest sens.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG