Linkuri accesibilitate

Monica Macovei: Federatia Rusă joacă necinstit și ilegal împotriva intereselor Moldovei


În opinia europarlamentarului român, Rusia sancționează decizia Moldovei de a-și continua parcursul european.



Europarlamentarul Monica Macovei, președinta Delegatiei Parlamentului European la Comisia parlamentara de cooperare UE – Republica Moldova critica decizia serviciului sanitar rusesc de a interzice importurile de vin din Republica Moldova.

Într-un comunicat dat publicității de cabinetul Monicăi Macovei de la Strasbourg se spune că embargoul impus de Rusia importurilor de vin moldovenesc este „o încercare urîtă de destabilizare a parcursului european al Republicii Moldova. Această provocare arată că Federația Rusă nu îi respectă pe cetățenii Republicii Moldova și vrea să le intezică prosperitatea pe care le-o oferă piața Uniunii Europene.”

Monica Macovei a explicat că Federația Rusă folosește un pretext pentru a impune un embargo motivat politic, cu aproximativ două luni înainte de parafarea acordului de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

În opinia europarlamentarului român, Rusia sancționează decizia Moldovei de a-și continua parcursul european, iar serviciul sanitar rusesc este ridicat la rang „minister de război” pentru a pedepsi țările din „vecinătatea apropiată” care nu răspund ordinelor de la Moscova.

În comunicatul de la Strasbourg se mai spune că, în plus, embargoul „comercial” este și ilegal:

„Federația Rusă e membră a Organizației Mondiale a Comerțului din 2012 însă, la numai un an după aderare, ignoră regulile acestei organizații. Conform principiului echivalarii, Federatia Rusa acceptă măsurile sanitare luate de Republica Moldova. Interdicția pentru importul de vinuri a fost adoptată fără a se cere informații de la autoritățile din Republica Moldova și fără a se solicita inspecții la producătorii moldoveni din partea inspectorilor sanitari ruși”.

În închierea comunicatului, Monica Macovei spune că Republica Moldova se poate adresa Organizației Mondiale a Comerțului pentru încălcarea Acordului General pentru Tarife și Comert și poate cere despăgubiri din partea Moscovei.

Europarlamentarul român mai spune că va cere Comisiei Europene să susțină demersurile Republicii Moldova în acest sens.
Previous Next

XS
SM
MD
LG