Linkuri accesibilitate

Restaurantul impozant şi salmonella


Moldova, salmonella
Moldova, salmonella

Rămîne să vedem dacă va fi pedepsit sever cineva acum.



De fapt, toxiinfecţiile alimentare din restaurantul impozant din capitală nu ar trebui să ne mire prea tare. Ele sînt oarecum fireşti într-un spaţiu în care tronează de multă vreme debandada şi mişmaşul. Iar dacă unul dintre nuntaşi nu murea, proprietarii restaurantului nici nu ar fi avut pesemne mari probleme. De altfel, nu e sigur nici acum că le vor avea. În spaţiul tranziţiei interminabile nu există garanţii.

Da, mai există oameni care se întreabă: cum a fost posibil ca după o nuntă cu toxiinfecţii alimentare să urmeze repede alta, cu aceleaşi triste consecinţe? A existat doar o interdicţie a Centrului de Sănătate Publică. Oamenii aceştia ar trebui să citească, pe site-ul Europei Libere, supoziţia dlui Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănătate a primăriei capitalei. Dl Moldovanu zice: „Eu intuiesc că aici a fost o înţelegere, că mai mult n-o să se întîmple, dacă aveţi contract, deja lucraţi data asta, iar apoi ne vom clarifica...” Interesantă supoziţie, nu-i aşa?

Repet, lucrurile astea nu ar trebui să ne mire prea tare. Trăim aici într-un spaţiu în care contractele, adică facerea banilor, contează mai mult decît legile şi sănătatea clienţilor. Ceea ce s-a întîmplat la restaurantul cu pricina ilustrează că la noi nu există de fapt un mecanism bine pus la punct de aplicare a legii. Căci după prima nuntă cu toxiinfecţii, după interdicţia Centrului de Sănătate Publică, localul sus-pomenit nu mai trebuia să găzduiască nunţi de vreme ce salmonella nu fusese anihilată. Şi uite aşa a murit un om încă tînăr.

Acest caz tragic îmi aminteşte de cazul tragic din Pădurea Domnească. Şi atunci a murit un om, e adevărat că nu la nuntă, ci la vînătoare. Şi atunci, dacă erau respectate nişte rigori ce se impuneau, nu murea un om.

Rămîne să vedem dacă va fi pedepsit sever cineva acum. Căci după tragedia din Pădurea Domnească nu avem încă un vinovat care să-şi ispăşească vina...
XS
SM
MD
LG