Linkuri accesibilitate

Despre autobuzele școlare


Cîte mai sînt, cîte mai trebuie cumpărate.



Înainte de începerea anului şcolar, toate autobuzele care transportau copii din localităţile rămase fără şcoli, la cele de circumscripţie au trecut controlul tehnic, pentru ca să nu fie pusă în pericol siguranţa copiilor, dau asigurări mai mulţi şefi ai direcţiilor raionale de învăţământ. Mai cu seamă, pentru că anul trecut, din cauza drumurilor, multe din autobuze s-au defectat iar altele au avut nevoie de reparaţii frecvente. Tamara Grejdeanu s-a interesat dacă autobuzele sunt pregătite pentru transportarea copiilor şi dacă sunt destule.

După ce anul trecut, majoritatea autobuzelor şcolare au picat testul, administraţia locală a avut grijă sa pună bani deoparte pentru reparaţii, spune Alexandru Gospodinov, de la direcţia educaţie din Leova. Asta în afară de 50 de mii de lei cheltuiţi pentru a pregăti cele cinci autobuze din raion:

„Au fost verificate, testate şi acum toate absolut sunt pe rută. Transportă copii din localităţile pentru care au fost destinate, la şcolile de circumscripţie , dar şi în şcolile din apropierea localităţilor unde nu sunt instituţii. Am procurat în vară şi şase anvelope de iarnă, care o să le schimbăm, după necesităţi şi avem reînnoit un contract , ca să mai procurăm din utilaj pentru activitatea pe parcurs de iarnă.”

Alte două autobuze de care ar mai fi nevoie urmează să ajungă în curând la Leova, mai spune Alexandru Gospodinov. O unitate de transport va fi cumpărată pe bani din bugetul raional iar alta va fi donată de o organizaţie din Italia.

Si în raionul Briceni ar mai fi nevoie de un autobuz. Cel care face naveta din Caracuşenii Noi la Briceni are 32 de locuri dar sunt transportaţi 68 de elevi, spune Aliona Babiuc de la direcţia educaţie:

„Dacă ar fi un autobuz mai mare, situaţia s-ar rezolva, dar în momentul acesta, avem ce avem, autobuzele noi, de la minister. Dacă o să ne mai trebuiască, încercăm să rezolvăm problema cu parteneriatul privat.”

Autobuze şcolare nu sunt destule nici în raionul Căuşeni. Reprezentanţii direcţiei raionale de educaţie şi-au motivat nevoia într-un demers adresat ministerului educaţiei, spune Vasile Molodilo. Dacă nu va fi posibilă procurarea unui autobuz, funcţionarii speră ca măcar să fie ajutaţi să contracteze serviciile unui transportator privat:

„Avem un autobuz vechi, vechi chiar. El încă funcţionează dar e nevoie să fie schimbat. Unul avem nevoie de la Ursoaia şi Tănătari până la Căuşeni şi unul în Căuşeni chiar. Noi avem nevoie acum, la timpul de faţă, de trei autobuze. Practic cu puterile Consiliului raional este imposibil de rezolvat problema, numai cu ajutorul, ori a unui proiect ceva ori cu ajutorul ministerului învăţământului.”

Urmare a reformei din învăţământ, a apărut necesarul de 150 de autobuze pentru transportarea elevilor, dar nu toate au fost procurate. Anul trecut procuratura a constatat că pentru cele 100 achiziţionate s-a plătit dublu. Atunci procurorii spuneau că dosarul se află la etapa de audiere a martorilor. L-am întrebat pe Eduard Harujin, şeful secţiei anchetă de la Procuratura Generală de ce până acum nu a fost identificat nici un bănuit?

„Deciziile nu se iau după calendar, ca să înţelegeţi, deciziile se iau atunci când se acumulează probatoriul necesar. Mai ales pe dosarele acestea unde este bănuiala rezonabilă şi sunt implicaţi factori de decizie cu înaltă funcţie de răspundere. Este de lucru acolo, nu este o finalitate la moment.”

Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul educaţiei Maia Sandu spunea că în acest an autobuze nu vor fi cumpărate. Iar pentru a organiza transportarea elevilor la şcolile de circumscripţie, ministerul a propus formala de achiziţionare a serviciilor de transport. Reprezentaţii direcţiilor raionale de educaţii, cu care am reuşit să vorbesc spun că deocamdată nu au fonduri pentru a apela la astfel de servicii şi aplică soluţii temporare.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG