Linkuri accesibilitate

Ședința comună a guvernului și a Parlamentului de la Chișinău


Această practică ar urmări un singur scop: depăşirea vidului de comunicare care a existat între Parlament şi guvern




Parlamentul și guvernul de la Chișinău au avut o şedinţă comună marți în care s-a discutat despre priorităţile legislative pentru această sesiune parlamentară. Cum era de aşteptat pe agenda se află propuneri legislative care ar putea apropia mai mult Moldova de Uniunea Europeana și de semnarea, nu numai parafarea, acordului de asociere si de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Relatează Valentina Ursu.

Premierul şi speakerul s-au declarat mulţumiţi de această a treia şedinţă comună a guvernului şi a Parlamentului. Igor Corman şi Iurie Leancă nu au dat prea multe detalii despre şedinţa care s-a desfăşurat cu uşile închise. Eu au precizat doar că au stabilit priorităţile pentru perioada imediat următoare.

Igor Corman: „Este cea de-a treia şedinţă într-un astfel de format, un format eficient. Proiecte de legi prioritare avem 35, dintre care 13 sunt proiectele ce vizează angajamentele noastre europene, vizează şi Acordul de Asociere, şi liberalizarea regimului de vize, dar sunt şi alte proiecte care vizează viaţa oamenilor. Prioritare sunt cele de politică bugetar-fiscală, bineînţeles, Legea cu privire la buget. Aşteptăm şi tot setul de propuneri de la grupul de lucru privind reforma Procuraturii.”

Iurie Leancă a declarat că executivul are pregătite mai multe proiecte de legi:

„Avem acum în guvern circa 50 de proiecte de legi care au depăşit procesul de avizare şi urmează să fie discutate sau sunt încă în faza de avizare. Dar ceea ce contează, pentru eficienţa activităţii guvernului şi a Parlamentului, este această comunicare şi conjugare a eforturilor. Nu îmi rămâne decât să salut această experienţă foarte utilă şi să continuăm exact pe acelaşi făgaş.”

La această şedinţă nu au participat reprezentanţii opoziţiei. Socialistul Igor Dodon a confirmat pentru Europa Liberă că nu a fost invitat:

„Nu m-a invitat nimeni. Nu ştiu dacă a fost cineva din opoziţie acolo.”

Iar deputatul comunist Artur Reşetnicov spune că nici nu a ştiut despre o asemenea şedinţă, dar sugerează ce ar trebui să discute prioritar legiuitorii reveniţi din vacanţă:

„Prioritatea principală, aşa cum am solicitat noi, comuniştii, astăzi, este de urgenţă de a audia în Parlament cum a fost furată Banca de Economii şi Aeroportul Chişinău şi de a adopta măsuri de stopare a acestor prădări.”

Europa Liberă: Şi credeţi că vă va reuşi să discutaţi aceste subiecte în plenul Legislativului?

Artur Reşetnicov:
„Noi, comuniştii, vom insista. Şi celor care astăzi prădează şi zâmbesc oamenilor, stând pe saci cu bani, eu le-aş transmite mesajul să se gândească foarte mult că guvernarea, în timp foarte scurt, se va schimba şi cei care au furat vor răspunde. Adică toate aceste privatizări vor fi reexaminate, reevaluate, inclusiv naţionalizate.”

Această practică, de a se întâlni miniştrii şi deputaţii, ar urmări un singur scop: depăşirea vidului de comunicare care a existat între Parlament şi guvern. Fostul purtător de cuvânt al prim-ministrului Vlad Filat, politologul Igor Volniţchi, e de părere că aceste şedinţe sunt binevenite:

„De fapt, ar fi fost straniu dacă Parlamentul şi, în special, actualul guvern nu ar fi recurs la această tactică, mai ales, acum când Republica Moldova intră într-o perioadă care poate fi caracterizată şi ca ultima sută de metri, înainte de summit-ul de la Vilnius. Este o perioadă care necesită o maximă conjugare a eforturilor şi o precizie totală. Şi, din acest punct de vedere, astfel de şedinţe sunt binevenite.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG