Linkuri accesibilitate

Roșia Montana divizează USL (Evenimentul zilei)


O bază militară rusească secretă în portul ucrainean Oktyabrsk (România Liberă).



Romania libera scrie astazi despre „Reţeaua Odessa“, ca filiera a Kremlinului pentru trafic de arme. Pornind de la un studiu american citat de Washington Post, Gabriela Anghel se refera la operatiunile militare derulate de rusi prin portul ucrainean Oktyabrsk, de la Marea Neagră. Complet interzis vizitatorilor, portul „a fost în cea mai mare parte a existenţei sale o instalaţie navală top secret, un element-cheie al lanţului de aprovizionare militară a fostei URSS şi aliaţilor săi din întreaga lume. Din acest port [...] a trimis Moscova rachete cu capacitate nucleară în Cuba, în 1962”, scrie jurnalista. Articolul vorbeste despre „dovezi că navele şi companiile reţelei ­Odessa au transportat regimului Assad arme şi alte mărfuri sensibile. De altfel, Putin a apărat public dreptul Rusiei de a vinde arme Siriei”, iar acest comert a schimbat practic cursul razboiului civil din Siria: din 2013, trupele regimului de la Damasc au inceput sa recastige teren in fata rebelilor, se arata in Romania libera.

Presa de la Bucuresti este insa axata pe subiectul Rosia Montana. La Evenimentul zilei, majoritatea comentatorilor semnaleaza intrarea „in corzi” a premierului Victor Ponta, care a fost lasat in ofsaid de partenerul sau de coalitie, liberalul Crin Antonescu. In timp ce premierul balansa cand pro, cand contra exploatarii miniere pe baza de cianuri, Antonescu a iesit public cu declaratia ferma ca proiectul trebuie abandonat. O incercare de a aduna capital politic, dar un calcul gresit pentru Antonescu, arata Adrian Patrusca. In cel mai recent sondaj de opinie, potentialul candidat la presedintie al Uniunii Social Liberale a cazut la 17%, la egalitate cu presedintele Traian Basescu.

Despre ziua de 9 septembrie se va scrie enorm, pentru ca ea „marchează începutul sfârşitului pentru USL”, e de parere, de asemenea in Evenimentul zilei, Dan Andronic. La randul sau, Mircea Marian remarca: „Coaliţia USL s-a destrămat după doar o săptămână de mitinguri pionereşti. (...) Liderii USL au anunţat că vor vota împotriva proiectului pentru că pur şi simplu aşa li se cere din stradă”. Si acest comentator de la Evenimentul zilei, dar si Ioana Ene, de la ziare.com considera lamentabila cedarea din partea guvernului in fata unor demonstratii la care au participat cel mult 20.000 de oameni, adica 1% din populatia Romaniei. Remarca nu vizeaza indreptatirea protestatarilor de a iesi in strada, ci atitudinea nesigura a guvernantilor.

Marius Ghilezan vine cu o perspectiva diferita. In articolul publicat de Evenimentul zilei, citeaza un alt sondaj de opinie, care a masurat chiar in timpul protestelor pozitia cetatenilor fata de proiectul Rosia Montana. Numarul celor care se declară de acord cu redeschiderea mineritului, fie si cu cianuri, ar fi crescut, intr-o saptamana, cu 11 procente.

Minerit sau nu, cianuri sau nimic, subiectul Rosia Montana si protestele de strada legate de el ar putea fi catalizatorul pentru o stanga romaneasca radicala, scrie pe site-ul ziare.com Costin Ciobanu, consultant in comunicare si politici publice si masterand al Universitatii de la Sorbona. Radicala nu inseamna extremista, mai precizeaza autorul, care crede ca manifestantii anti-Rosia Montana ar putea fi valul care va impinge din prim plan stanga reprezentata de social-democratia de tip Ion Iliescu.
XS
SM
MD
LG