Linkuri accesibilitate

Reacții americane la soluția Moscovei pentru Siria


Barack Obama: „Propunerea Rusiei, ca Siria să-și supună arsenalul de arme chimice controlului internațional, este o evoluție cu potențial pozitiv”.



Cind totul parea sa se indrepte catre o actiune militara, o propunere avansata de Rusia pare sa aduca din nou diplomatia pe lista optiunilor in Siria. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

„Propunerea Rusiei, ca Siria sa-si supuna arsenalul de arme chimice controlului international, este o evolutie cu potential pozitiv”- a spus presedintele Barack Obama, adaugind insa ca poate fi si o tactica de tergiversare. Seful executivului american a precizat ca Statele Unite vor incerca sa stabileasca in ce masura propunerea Moscovei, care a fost acceptata de Damasc este serioasa si verificabila.

Obama a spus ca propunerea Rusiei este rezultatul amenintarii Statelor Unite ca vor initia o actiune militara, ca represalii la folosirea de catre regimul presedintelui Bashar al-Assad a unor arme chimice, impotriva populatiei civile, la 21 august, intr-o suburbie a Damascului. Obama a declarat presei ca s-a intretinut cu Vladimir Putin despre „ituatia din Siria la recentul Summit G20 de la St. Petersburg. “Pina acum nu am vazut astfel de gesturi” - a spus presedintele Obama, continuind „Faptul ca administratia si eu am dat dovada de determinare in aceasta chestiune a generat conversatii interesante”.

El crede ca propunerea Rusiei poate constitui o rezolvare, dar e nevoie ca presiunea sa continue, ceea ce inseamna ca presedintele Obama va continua sa ceara Congresului sa autorizeze o actiune militara. Aparent, ca raspuns la opinii exprimate in Congres ca Siria nu ar prezenta o amenintare la adresa securitatii americane, Obama a spus „Armele chimice reprezinta un pericol major pentru toate tarile si in special Statele Unite. De asta 98% din lume a spus nu unor astfel de arme. Asta protejeaza trupele noastre, ne protejeaza copiii ca cei pe care i-am vazut in inregistrarile video din Siria”.

In aceasta seara, presedintele Obama se va adresa natiunii, de la Casa Alba, pentru a obtine sprijin popular pentru o actiune militara. Ieri el a acordat nu mai putin de sase interviuri in aceasi idee. „Daca putem indeplini obiectivul limitat pe care ni l-am propus pe cale diplomatica, asta ar fi preferinta mea” - a spus Obama. „Pe de alta parte daca nu continuam cu amenintarea militara credibila, nu cred ca putem obtine un accord ca cel pe care il intrevedem acum”.

Obama a recunoscut ca intelegerea propusa de Rusia nu rezolva razboiul civil din Siria, spunind ca ar putea rezolva totusi problema asupra careia se concentreaza acum „sa ne asiguram ca nu vom avea inca 400 de copii omoriti fara mila, cu arme chimice”. Presedintele a vorbit si despre posibilitatea ca Assad sa riposteze la o actiune militara americana, spunind „Domnul Assad nu are prea multe capabilitati. El se poate razboi cu copii, are capabilitati sa infrunte o opozitie care inca se organizeaza si nu este o armata profesionaista, dar nu are mijloace credibile sa infrunte Statele Unite”.
XS
SM
MD
LG