Linkuri accesibilitate

Restaurantele ucigașe și responsabilitatea asigurării sănătății clientului


Mihai Moldovanu: „ei au solicitat permisiunea Ministerul Sănătăţii, pentru că aveau contracte a doua săptămână.”



Intoxicare repetată la interval de doar câteva zile în acelaşi restaurant a zeci de nuntaşi, de această dată însă cu o persoană decedată pe lângă multele altele internate. Un caz de sfidare a autorităţilor medicale, dar şi de ineficienţă a mecanismelor menite să-i ferească pe cetăţeni de riscul de a muri cu zile din cauza intoxicărilor alimentare. Cum a fost posibil şi poate mai este posibil fără să ştim aşa ceva? Şi ce ar trebui să urmeze ca noţiunea de nuntaş sau de mesean să fie asociată cu riscuri înalte? O convorbire cu şeful Direcției Sănătate a Primăriei Municipiului Chișinău, Mihai Moldovanu.

Europa Liberă: Aşadar, dle Moldovanu, o persoană din numărul oaspeţilor unei nunţi a murit, iar alte 27 au fost internate în spital după ce s-au intoxicat la 7 septembrie în acelaşi restaurat unde la 31 august au fost infectaţi cu Salmonella şi spitalizaţi 46 de nuntaşi. Autorităţile medicale susţin că au dispus sistarea funcţionării restaurantului, dar au fost ignorate. Procuratura sectorului Râşcani al Capitalei Chişinău a deschis o anchetă penală. Dvs., dle Moldovanu, cum vedeţi lucrurile în lumina celor întâmplate?

Mihai Moldovanu:
„Într-adevăr, s-a întâmplat această tragedie a doua oară, pentru că prima dată această situaţie a fost la 31 august. Atunci au avut de suferit la fel multe persoane. Sigur că autorităţile au întreprins anumite măsuri pentru sistarea activităţii acestui restaurant, dar acest lucru nu s-a întâmplat cu părere de rău. Şi aici trebuie să ne punem întrebările respective: de ce nu a fost închis acest restaurant?

Posibil că trebuiau colegii de la Centrul municipal de sănătate publică să fie mai insistenţi şi dacă au făcut o prescripţie, trebuiau să urmărească ca această instituţie să nu mai lucreze în continuare până nu se clarificau lucrurile. Cu părere de rău a doua oară au avut de suferit circa 40 de persoane, dintre care una a decedat. Trebuie să ne clarificăm care a fost cauza decesului, însă cu părere de rău aceste lucruri se repetă. Cu atât mai mult că la una şi aceeaşi instituţie.”

Europa Liberă: De fapt, dacă ne-am referi la un lanţ al responsabilităţilor instituţiilor, la un mecanism care să excludă în principiu asemenea cazuri care ar fi acela? Şi de fapt poate că ar fi bine să explicăm omului simplu, cetăţeanului care cunoaşte mai puţin acest mecanism ce responsabilităţi are centrul despre care aţi pomenit Dvs., Direcţia, cum funcţionează lucrurile în acest sens?

Mihai Moldovanu:
„De fapt, dacă e să luăm de la început, atunci când are loc o toxiinfecţie alimentară, cei care au suferit se adresează la medic, fie la urgenţă, fie se internează la spital. Medicul de la spital înştiinţează în primul rând centrul de sănătate publică care trebuie să intervină de urgenţă, trebuie să iasă la faţa locului ca să se clarifice ce s-a întâmplat, dacă sunt probe de produse alimentare lăsate la acea instituţie, trebuie să intervină.

În cazul dat Centrul de sănătate publică a ieşit la faţa locului, a făcut o prescripţie şi acest restaurant trebuia să-şi sisteze activitatea. Acest lucru nu s-a întâmplat. În cazul în care nu se sistează această activitate în rezultatul prescripţiilor făcute de către Centrul de sănătate publică, fie municipal, fie raional, sunt alte instituţii care trebuie să intervină: există poliţie, există alte organe care ar trebui să intervină.”

Europa Liberă: Asistăm, se pare, la un fel rundă a reproşurilor între instituţii. Şi se pare că iarăşi se va ajunge la situaţia în care mortul va fi prezent, dar nimeni nu se va găsi responsabil de deces. Am auzit pe cineva spunând, pe bună dreptate, poate, că nu poţi pune câte un paznic la fiecare local cu mese, căruia i s-a interzis să ofere bucate… Bine, dar ca ar fi de făcut, totuşi?

Mihai Moldovanu:
„Ar trebui ca instituţia care s-a confruntat cu această situaţie de sine stătător să-şi fi sistat activitatea ca să se clarifice. În cazul acesta, din câte cunosc, ei au solicitat permisiunea Ministerul Sănătăţii, pentru că aveau contracte a doua săptămână. Deci, vorbeam că primul caz a avut loc la sfârşitul lui august, al doilea – acum la început de septembrie, iar ei având contracte cu cei care trebuiau să aibă aceste activităţi în acest local, au solicita permisiunea să le onoreze.”

Europa Liberă: Şi li s-a dat permisiunea?

Mihai Moldovanu:
„Da, din câte cunosc au avut această permisiune cu titlul de excepţie. Dar vedeţi că dacă s-a făcut această excepţie, trebuiau măcar acei de la sănătate publică să se convingă că a fost înlăturat factorul acestor intoxicaţii. Aici e toată problema. Că dacă s-a permis, trebuia să se convingă autoritatea că totul e în regulă. Primăria a sistat activitatea, a retras autorizaţia, însă ei au lucrat în continuare, au desfăşurat aceste activităţi pe data de șase şi ulterior.”

Europa Liberă: Totuşi, această permisiune de cine a fost oferită, pentru că am auzit reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii care au negat că ar fi oferit asemenea permisiune, de reluare măcar şi provizorie, de reluare, pentru 6 septembrie de exemplu, a acestor nunţi? Şi atunci e ciudat acest lucru?

Mihai Moldovanu:
„Ei s-au adresat la Ministerul Sănătăţii, însă această permisiune trebuie să o dea până la urmă Centrul de sănătate publică, pentru că el este autoritatea care până la urmă permite deschiderea unui local, eliberează autorizaţie sanitară de funcţionare, el este de fapt cel care monitorizează instituţiile respective. Eu intuiesc că aici a fost o înţelegere că mai mult n-o să se întâmple, dacă aveţi contract, deja lucraţi data asta, iar mai apoi ne vom clarifica…; vedeţi că s-a întâmplat că s-a repetat această intoxicaţie şi a doua oară şi, cu părere de rău, au avut de suferit mult mai mulţi oameni decât prima dată.”

Europa Liberă: Noi acum vorbim post-factum: s-a întâmplat lumea s-a intoxicat ş.a.m.d. Totuşi, cum anticipăm asemenea situaţii? Ce garanţii am eu ca nuntaş, ca mesean sau ca simplu client al unei crâşme sau restaurant că mă duc acasă sănătos, şi nu la spital? Ce trebuie să ştiu despre modul în care mi se garantează că bucatele nu sunt bombe cu salmonella sau cu altceva?

Mihai Moldovanu:
„Trebuie să fim cu toţii mai precauţi, atunci când mergem într-un local trebuie să ne convingem că el corespunde standardelor sanitaro-epidemiologice, să vedem dacă există autorizaţie de funcţionare şi să ne convingem că într-adevăr aceste produse alimentare sunt păstrate în modul respectiv, pentru a nu provoca infecţii toxice. Sigur că un cetăţean, sau clientul, când se duce într-un local, nu poate să înceapă de la verificarea instituţiei, pentru că nimeni nici nu o să-i permită. Pentru asta şi avem instituţiile statului, care periodic trebuie să verifice instituţiile de alimentaţie publică. Omul trebuie să fie sigur că, dacă a intrat într-un local, nu va avea probleme peste patru ore sau a doua zi.

Europa Liberă: Care sunt măsurile ce ar trebui urgent acum să se întreprindă?

Mihai Moldovanu:
„Deja a fost emisă o dispoziţie a primarului general, s-a instituit o comisie, se vor verifica localurile. Asta trebuie în primul rând de făcut. Iar cu colegii noştri de la sănătate publică va trebui să mergem prin toate localurile să vedem cum stau lucrurile acolo la capitolul securitate alimentară.”

Europa Liberă: Greşesc sau sunt cazuri rarisime când cetăţenii – ar putea arunca o privire, prin intermediul televiziunilor, de pildă, având în calitate de ghid autorităţile medicale, în bucătăriile instituţiilor care oferă mâncare?

Mihai Moldovanu:
„Aveţi dreptate. De multe ori merge medicul singur în aceste localuri şi verifică, sau nu verifică – numai ajunge în faţa localului şi se întoarce înapoi. Dar am putea să facem asemenea campanii, ca cetăţenii să fie convinşi că toate localurile, restaurantele, ospătăriile sunt pregătite şi corespund standardelor sanitaro-epidemiologice. Nu văd nici o problemă de a face lucrul acesta, împreună cu colegii de la mass-media, ca toţi cetăţenii să fie convinşi că cei care prestează de alimentaţie publică sunt corecţi, iar noi, cei care reprezentăm autorităţile, ne facem misiunea.”

Europa Liberă: Sunt pedepsele prevăzute de legislaţie adecvate riscurilor, de vreme ce, iată, administraţia restaurantului respectiv le-a nesocotit cu aparentă destulă uşurinţă?

Mihai Moldovanu:
„Sigur că sunt pedepse contravenţionale, sunt pedepse penale, mai ales atunci când se întâmplă cazuri de deces. Aici situaţia e foarte gravă pentru patronii acestor instituţii, pentru că dacă a decedat o persoană, acei care sunt vinovaţi trebuie să răspundă. Dar cea mai mare pedeapsă pentru un local care prestează servicii de alimentaţie publică este de a-l închide şi de a-i sista activitatea. Pentru că el trebuie să o înceapă de la început, să se conformeze şi să fie pregătit pentru a presta din nou servicii de alimentaţie unde cetăţeanul să fie sigur că în acest local el nu va fi supus nici unui risc de intoxicaţie.”

Europa Liberă: Cu responsabilitatea patronului e limpede. Dar dacă se va adeveri că a existat io autoritate a statului care a permis acestui local să funcţioneze în continuare. În raport cu această autoritate cum ar trebui să acţionăm?

Mihai Moldovanu:
„Vă spuneam că primarul a dispus formarea unei comisii destul de reprezentativă. Vom face această evaluare, vom constata unde sunt greşelile şi sigur că vor fi aplicate şi sancţiuni.”

Europa Liberă: După câte vă amintiţi, a fost vreodată cineva întemniţat pentru asemenea gen de infracţiune?

Mihai Moldovanu:
„De la '90 încoace nu am prea auzit. Dar pe timpuri exista această posibilitate a unor funcţionari care răspundeau de această dimensiune, de alimentaţia publică, şi chiar au fost şi cazuri mai înainte. Acum nu am auzit.”

Europa Liberă: Dvs., dle Moldovanu, aveţi siguranţa totală atunci când păşiţi pragul unui restaurant în capitală, sau aveţi şi Dvs. un pic de îngrijorare? Ca să ştim ce facem şi noi…

Mihai Moldovanu:
„Sigur că am şi eu un pic de îngrijorare de când se întâmplă astfel de cazuri în localuri selecte. Pentru că acest local despre care am vorbit şi unde s-a întâmplat, nu e un local simplu. Şi atunci te pune în gardă: dacă într-un local unde parcă sunt investiţii mari, sunt condiţii bune, atunci ce să mai zici când mergi într-un local mai puţin select. Sigur că mă îngrijorează şi aş vrea să atenţionez şi comunitatea, populaţia: să fie mai precaută atunci când merge într-un local, să se intereseze de meniul acestuia şi de condiţiile unde se pregătesc bucatele.”

Europa Liberă: Iar instituţiile să-şi facă datoria şi să fie perseverente şi insistente.

Mihai Moldovanu:
„De acord. Da.”
XS
SM
MD
LG