Linkuri accesibilitate

Semnificațiile vizitei Patriarhului rus (Kommersant, Jurnal de Chișinău)


„Guvernul vinde şi ce i-a mai rămas din Banca de Economii” (Adevărul)



Bilanţul vizitei Patriarhului Kiril în Republica Moldova încheiată ieri este analizat de comentatorul Viorel Cibotaru cu concluzia că într-un fel, aceasta a reparat gafele lui Rogozin. Citat de publicaţia de limba rusă „Kommersant”, analistul politic Viorel Cibotaru, a spus că Patriarhul a avut un comportamtent „corect” pe tot parcursul vizitei îndemnând oamenii la „pace şi unitate”. „Desigur, ne aşteptam să facă unele declaraţii politice, însă e lucru ştiut că Patriarhul e prea experimentat ca să facă acest lucru în public”, a opinat analistul. De aceeaşi părere este şi expertul Bogdan Ţîrdea, care aprobă îndemnul de pace al Patriarhului adresat Chişinăului şi Tiraspolului.

Notă disonantă face editorialistul Petru Bogatu de la „Jurnal de Chişinău”: „Oricum ai întoarce-o, sâmbătă şi duminică, în capitala Republicii Moldova s-a jucat un spectacol dizgraţios. O farsă păcătoasă care nu are nimic în comun nici cu religia, nici cu bunul-simţ”. [...] „Capul Bisericii Ortodoxe Ruse a demonstrat încă o dată că nu îi este frică de Dumnezeu. Iar liderii politici de la Chişinău au arătat că n-au nici demnitate, nici credinţă strămoşească”.

O altă temă omniprezentă: situaţia din jurul Băncii de Economii, cedată recent în condiţii suspecte de către stat unor acţionari necunoscuţi. „Guvernul vinde şi ce i-a mai rămas din Banca de Economii”, scrie Ion Preaşca în „Adevărul”. Anunţul se bazează pe decizia executivului de a include acţiunile rămase în BEM sun controlul statului într-o listă nouă a întreprinderilor scoase la privatizare. Pe lângă alte 200 de companii şi obiective din proprietatea statului, cum ar fi Air Moldova, RED Nord şi RED Nord-Vest sau cele trei CET-uri, Guvernul este gata să expună la vânzare şi pachetul de blocaj de 33,33% plus o acţiune ce i-a mai rămas în proprietate, precizează autorul.

Intoxicaţiile în lanţ din restaurantul de la Poşta Veche sunt analizate de jurnalistul Vasile Dosca pe pagina electronică a săptămânalului „Timpul”. „După război, mulți eroi sau de ce autoritățile se autosesizează doar după ce moare cineva?”, este titlul articolului. Autorul se arată nedumerit că responsabilii de la Centrul Naţional de Sănătate Publică nu au luat măsuri împotriva administraţiei restaurantului din capitală, unde recent s-au otrăvit peste 60 de persoane, iar una a decedat. „Ş-apoi mai vrem ca statul nostru să fie civilizat, democratic, cu valori europene, când la aproape două zile de la decesul bărbatului intoxicat, directorul sălii de nunți stă în libertate și nu este luat la rost de toate instanțele, ca să dea socoteală”, conchide jurnalistul.
XS
SM
MD
LG