Linkuri accesibilitate

Dialogul sumbru al vinului dintre Chișinău și Moscova


Experții spun e posibil ca Rusia să recurgă din nou la un embargo pentru vinurile moldoveneşti pentru a intimda politic Moldova.





Relaţiile economice ale Moldovei cu Rusia nu au fost prea simple niciodata de la cîştigarea independenţei. Au existat embargo-uri, lungi negocieri pe teme energetice, interzicerea unor produse alimentare pe piaţa rusă și, de mai multe ori, interzicerea vinurilor. Recent a fost la Moscova ministrul moldovean al agriculturii, Vasile Bumacov, care cauta în declaratiile pe care le face sa evite sa vorbeasca despre „ameninţări” sau presiuni economice din partea Moscovei din cauza opţiunilor politice proeuropene ale autorităţilor de la Chisinau. Pe de alta parte, emisarii Moscovei când vin la Chisinau nu se sfiesc sa aduca in discutie ameninţări economice, sau „glume” legate de pretul gazului rusesc ce poate sa creasca sau sa scada in functie de factori politici. Alla Ceapai a urmarit ultima etapă de declaratii si contra-declarații economice dintre Chișinău și Moscova.

După mai multe ameninţări şeful serviciului sanitar rus Ghenadie Onişcenco a declarat ferm acum cîteva zile că în viitorul apropiat Rusia se va vedea silită să interzică importul vinurilor moldoveneşti.

Onişcenko nici nu a vrut să se întâlnească cu Ministrul Bumacov, aflat săptămâna trecută la Moscova, pentru a remedia situaţia.

Mai mulți experţi spun că ameninţările venite din Rusia au subtext politic, însă Vasile Bumacov, în declaraţiile pentru presă, refuză să spună că în spatele presiunilor economice ar fi opţiunile politice pro-europene ale autorităţilor de la Chișinău.

Iată cum comentează acest lucru editorialistul la „Ziarul Naţional” şi comentatorul economic Victor Ciobanu:

„Este normal ca ministrul să păstreze această aparenţă că relaţiile nu sunt deteriorate. Deşi, din cazurile precedente cunoaştem că domnul Onişcenko intervine ori de câte ori Rusia vrea să exercite presiuni în zona respectivă. Probabil că este un fel de ultimă ameninţare a Federaţiei Ruse pentru Republica Moldova. mai cu seamă este actuală această chestie şi în contextul vizitelor lui Rogozin şi a patriarhului rus Kiril. Trebuie să ţinem cont şi de poziţia Armeniei care s-a schimbat brusc şi care a cedat acestor presiuni.”

Ministerul Agriculturii a anunţat că se va reveni la impunerea controlului de stat la producţia vinicolă aşa cum s-a procedat după embargoul din 2006 la insistenţa ruşilor.

Prin urmare, vinurile destinate pieţii ruseşti vor fi testate la singura instituţie acreditată de ruşi Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice (CNVCPA), practică la care s-a renunţat în 2009 când agenţilor economici li s-a permis să-şi selectezi singuri instituţia de evaluare a producţie din mediul privat.

Directoarea Centrului, Rodica Sturza, nu este convinsă că restabilirea controlului de stat va fi o soluţie în eventualitatea unor noi restricţii:

„În 2007 aceasta a fost o ieşire din situaţie. Poate e şi acum o ieşire din situaţie, dar nu ştiu dacă va fi destul, pentru că Onişcenko doar a declarat că a fost creat acest laborator, dar din punct de vedere legislativ nu se asigură funcţionalitatea lui.”

Rodica Sturza spune că în acest an din cei 46 de agenţi economici care exportă în Rusia, marea majoritate au obţinut certificate la laboratorul acreditat de ruşi de la Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice (CNVCPA).

Prin urmare, criticile serviciului rus că vinurile exportate ar fi de proastă calitate nu ar fi tocmai justificate, spune Sturza.

Pe de altă parte, într-un recent comunicat serviciul sanitar rus scrie că doar 0,43 la sută din loturile de băuturi alcoolice livrate în Rusia au trecut testele de verificare la singurul laborator acreditat de ei în Moldova. Iată cum explică acest lucru Rodica Sturza:

„Noi am eliberat rapoarte de încercări în sistemul Rospotrepdnazor. Rapoartele în sistemul Rospotrepdnazor prevăd testarea fiecărei partide de producere. Toți aceşti 30 de solicitanţi ai noştri care exportă în Federaţia Rusă dispun de certificarea producerii. Ceea ce înseamnă că noi am verificat producția. Producția este una stabilă, are sistem de management al calităţii sau sistem de siguranţă a alimentului şi a primit certificat eliberat în serie şi nu vine pentru fiecare partidă să ia expertul de la centru ca să preleveze probele, să verifice lotul dat de producere. Deci, el nu primeşte certificatul în sistemul Rospotrepdnazor. În acelaşi timp el este clientul nostru, noi îl verficăm, dar nu verificăm fiecare partidă. Iată ce a avut în vedere domnul Onişcenko, că doar la o mică parte care a fost livrată în Rusia a fost verificat anume lotul. Deşi, eu nu cred că e doar 0,43 la sută, poate fi mai mult.”

În opinia mai multor experţi, Rusia va recurge la un nou embargo pentru vinurile moldoveneşti intimidând astfel autorităţile de la Chişinău înainte de summit-ul parteneriatului estic de la Vilnius, aşa cum a procedat şi cu Ucraina.
Previous Next

XS
SM
MD
LG