Linkuri accesibilitate

„Biserica moldovenească are un grad înalt de independenţă. Dar din punct de vedere canonic ea este la Moscova”


Valentina Ursu în dialog cu fostul președinte al Moldovei Petru Lucinschi despre vizita în Moldova a patriarhului rus Kiril.



Cum ar trebui să înţeleagă societatea moldavă mesajele care au fost lansate de Patriarhul Kiril în această vizită în Republica Moldova? Este întrebarea de la care pornește dialogul purtat de Valentina Ursu cu fostul președinte al Moldovei Petru Lucinschi.

Petru Lucinschi: „Vizita aceasta a fost politizată aşa cum suntem noi, până la extremă, care ajunge deja până la o daună foarte mare pentru ţara noastră. A venit capul Bisericii ortodoxe, unde intră şi Republica Moldova. Este o fotografie la mine pe perete, fotografie unde stau eu cu Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu, ceea ce denotă faptul că am vorbit cu dânsul. Da, ideea aceasta ca să fim autocefali nu se reuşeşte.”

Europa Liberă: De ce?

Petru Lucinschi: „Fiindcă chestia aceasta în biserică este foarte conservativă. Şi eu tot mă gândesc, aşa dintr-o parte, că ar fi bine – noi suntem ţară, să avem o biserică a noastră. Şi am încercat şi câte ceva s-a făcut. Fiindcă Biserica moldovenească are acum un grad înalt de independenţă. Dar, din punct de vedere canonic, ea este la Moscova. Valentina, poţi să schimbi ceva – schimbă, eu nu pot.”

Europa Liberă: Domnule Lucinschi, dar când propovăduieşte Patriarhul Kiril al Moscovei că spiritul creştinesc se dezvoltă alături de cel al fraţilor din Rusia, Ucraina, Belarus şi nu aminteşte de România, de Bulgaria...

Petru Lucinschi:
„Pe mine mă întreabă unul, uite, un necredincios, cum suntem noi cu tine, când nu-ţi reuşeşte ceva te superi pe Dumnezeu, dar un credincios – nu. El, pur şi simplu, crede că aşa şi este. De aceea eu nu vreau să judec la tema aceasta.”

Europa Liberă: Dar de ce sunt atât de împărţite opiniile în societatea moldavă? Unii zic că au adus liniştea şi pacea, alţii spun că au adus sciziunea şi dezbinarea.

Petru Lucinschi:
„Noi sciziunea am făcut-o demult. Şi, cu părere de rău, în ultimii ani, am băgat ura între oameni, că este, pur şi simplu, îngrozitor. Eu, de exemplu, pentru mine, e cel mai mare necaz când văd ce se face în Moldova pe principii de genul care e culoarea cravatei, care e culoarea de partid. Au înnebunit oamenii, înţelegeţi? Să ne uităm că oamenii trebuie să mănânce, trebuie să se îmbrace, trebuie să înveţe, trebuie să circule, trebuie să se trateze. Eu m-am săturat, şi-s foarte dezamăgit de situaţia aceasta.”

Europa Liberă: Până la urmă, trageţi concluzia că această vizită a Întâistătătorului bisericii ruse a avut o semnificaţie pur religioasă sau totuşi a fost dominată politic?

Petru Lucinschi:
„Biserica şi statul sunt divizaţi, dar religia şi oamenii nu sunt divizaţi. Eu n-am văzut mari politicieni acolo. E clar că conducerea, o parte dintre noi, care suntem invitaţi, dar au venit credincioşii. Care e semnificaţia? Eu cândva l-am invitat pe Papa de la Roma, dar nu s-a reuşit atunci. Credem că atunci când a fost în România să treacă şi pe la noi, dar s-au mai ivit nişte chestii acolo, trebuia să se ducă în Transilvania, deci nu a venit. Dar îmi închipui că, dacă ar fi venit, ar fi fost un eveniment. Ce e rău în aceasta? A venit Kiril. Ce, el a făcut mesaje de scindare, de bătaie? A chemat oamenii să creadă.”

Europa Liberă: Dar a blagoslovit şi poporul transnistrean, dacă e să-l citez.

Petru Lucinschi:
„Nu e bine. Nu e bun lucrul acesta. Oamenii care trăiesc acolo da, aşa popor nu-i. Este o invenţie. Şi, dacă a făcut acest lucru, aceasta e greşit. Eu pot, din punct de vedere politic, lucrul acesta să-l spun. În predici aceasta nu trebuie de folosit.”

Europa Liberă: Domnule Lucinschi, dar cum să înţelegem atunci declaraţia pe care o făcea vicepremierul rus Dmitri Rogozin, spunând că relaţiile dintre Chişinău şi Moscova vor depinde şi de felul cum va fi primit Patriarhul rus Kiril?

Petru Lucinschi:
„Cred că aceasta nu e chestia lui Rogozin, nici nu e chestia mea. Unul vine ca preşedinte al Comisiei ruso-moldave pentru Rusia, altul vine ca Patriarh, capul bisericii. Îl aşteptăm şi pe Preafericitul Daniel, dacă va veni. De ce nu vine?”

Europa Liberă: Dar l-a invitat cineva?

Petru Lucinschi:
„În primul rând, invită biserica. Vine la conducerea ţării, spune că l-a invitat. Conducerea ţării spune: „Da, noi suntem de acord şi o să-l primim cu cele mai mari onoruri”. Aşa se face procedura. Eu l-am invitat atunci pe Preafericitul Teoctist. El a spus: „Da, dar...” Au şi ei relaţiile lor, n-am vrut eu să pătrund până la... Mai pe scurt, nu a fost. Cu mare regret vorbesc la tema aceasta. A venit capul bisericii. Măi, ce discuţii, politici. Dar a făcut el drept? Dar nu e treaba mea a făcut el drept sau nu. Credinciosul e fericit pentru lucrul acesta, biserica noastră are nişte satisfacţii de la faptul că credincioşii au avut posibilitate să se întâlnească? Cred că da. Şi atunci care e problema? A fost Patriarhul. Mulţumim mult. Trecem la altă temă. Trebuie să strângem roada, trebuie să ne mai pregătim pentru Vilnius.”

Europa Liberă: În ajunul summit-ului de la Vilnius, această vizită ar putea să se răsfrângă în vreun fel?

Petru Lucinschi: „Numai pozitiv.”

Europa Liberă: Asupra relaţiei moldo-comunitare Moldova-Uniunea Europeană?

Petru Lucinschi:
„Numai pozitiv. Fiindcă Uniunea Europeană tot ne invită şi ne cheamă pe noi să fim mai uniţi, să avem grijă de ţară ş.a.m.d. Acelaşi lucru l-a spus şi Patriarhul Kiril.”

Europa Liberă: În relaţia politică moldo-rusă joacă vreun rol această vizită?

Petru Lucinschi:
„Sigur, fiindcă noi ştim că Biserica în Rusia şi Patriarhul Kiril au un rol destul de important în relaţia cu puterea acolo, ca şi la noi, sunt relaţii foarte bune cu Biserica. Şi în cazul acesta, când vine Patriarhul şi spune: „Am văzut cu ochii mei oameni liniştiţi, cumpătaţi”. Da, faptul că s-au mai făcut eu cred că la discuţii, că n-am participat, din ceea ce am mai auzit, i-au spus despre problemele noastre în legătură cu faptul se tratează dorinţa noastră de a ne integra în Uniunea Europeană ca un moment mai că nu anti-rusesc, ceea ce e o mare greşeală. Şi el, fiind martor şi participant la evenimentele acestea care au avut loc, trebuie să ducă un mesaj bun pentru Rusia, că noi nu aducem nicio daună Rusiei când vrem să ne ducem în Europa.”

Europa Liberă: E bine că a mers în stânga Nistrului?

Petru Lucinschi:
„Dacă este biserică acolo.... Eu cred că Patriarhul nu s-a dus nişte intenţii ele încolo, dacă se duc toţi încolo din Europa. Câţi se duc încolo? Şi de la OSCE, şi aşa mai departe. Are biserică, este episcop acolo, a fost invitat, a fost la Noul Neamţ. Data trecută nu a reuşit. De data aceasta a reuşit. Ea e sub administrarea Mitropolitului şi trebuie să rămână, ca să nu mai adăugăm probleme la ceea ce avem.”

Europa Liberă: Cum credeţi, pe când va fi actual subiectul ce ţine de reunificarea celor două mitropolii, Mitropolia Moldovei şi cea a Basarabiei?

Petru Lucinschi:
„Eu nu prea văd perspectivă, dar nici nu prea văd problemă. S-au liniştit lucrurile. Dumnezeu e unul. S-a terminat parcă cu atacurile acestea unul la altul. Nu văd probleme. De ce trebuie să mai discutăm noi la tema aceasta?”

Europa Liberă: Două mitropolii nu înseamnă totuşi o divizare a societăţii?

Petru Lucinschi:
„Pentru credincioşi nu cred. Eu am şi prieteni care se duc la Mitropolia Basarabiei. Nu am văzut niciodată în ei vreo răutate sau invers. Au fost la prima perioadă că tot era politizat. Noi tot ce avem în ţară îndată ducem gândul mai departe şi mai departe de realitate. Lasă biserica să se înţeleagă. Ei s-au înţeles că nu se atacă unul pe altul, că ei sunt ortodocşi. Mă miră când se încep disensiunile acestea. Nu văd aici problema.”

Europa Liberă: E deranjant sau nu faptul că în presă au apărut acum articole care spun că Patriarhul Kiril ar fi slujit şi KGB-ul?

Petru Lucinschi: „Valentina, prostii de-astea vrei să le comentez eu? Eu nu pot să vorbesc nişte lucruri care nu sunt documentate, eu nici nu îmi permit să meditez la tema aceasta. El e Patriarh. Fiţi oleacă mai modeşti. Unii din societate îşi permit nişte lucruri ieşite din comun care ne fac de ruşine. Peste tot are trecere, poate să spună un cuvânt bun. Cu cât mai mult le place la mai mulţi, cu atât mai bine va fi pentru ţara noastră, vom avea trecere peste tot.”

Europa Liberă: Din moment ce Patriarhul a stat şi la Chişinău, a mers şi la Tiraspol, poate să îşi asume şi rolul acesta de mediator în reunificarea celor două maluri ale Nistrului?

Petru Lucinschi: „Mediator nu, dar un cuvânt de bine în favoarea rezolvării acestui conflict, care se păstrează până acum, are, are cuvântul lui. Se întâlneşte cu toţi şi e o persoană destul de influentă. Şi eu cred că la un moment, când mai sunt nişte discuţii, sper că el va vorbi anume în tonul acela pe care îl dorim şi noi.”

Europa Liberă: În concluzie, Moscova nu va zădărnici procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană?

Petru Lucinschi: „Aş vrea şi eu să rostesc cuvintele acestea.”

Europa Liberă: Nu puteţi sau aveţi rezerve?

Petru Lucinschi: „Nu ştiu. Sunt nişte acţiuni care nu-mi plac.”

Europa Liberă: Ce nu vă place?

Petru Lucinschi: „Păi am vorbit noi: oricare declaraţie proeuropeană şi a doua zi auzi că Onişcenko, care e mai presus decât toţi în Rusia, face alte declaraţii. Nu e frumoasă chestia asta.”

Europa Liberă: Poate Patriarhul îi va sugera să nu mai anunţe embargou pentru Moldova?

Petru Lucinschi: „Ar fi bine. Şi eu, când mi-am luat rămas bun, i-am sugerat ideea aceasta.”

Europa Liberă: Care?

Petru Lucinschi:
„Care o spui tu.”

Europa Liberă: Cum i-aţi spus?

Petru Lucinschi:
„Pe tine te interesează? Dacă i-am spus numai lui, vrei toate secretele să ţi le spun?”

Europa Liberă: Spuneţi-ne şi nouă.

Petru Lucinschi:
„Nu ar trebui ca relaţiile noastre tradiţional bune să fie însoţite de nişte chestii de acestea de ieşire cu embargouri, cu interziceri şi aşa mai departe. Aceasta e ideea.”
XS
SM
MD
LG