Linkuri accesibilitate

Primele o sută de zile ale guvernului Oreșearski


Proteste cîntate la... pian în fața Parlamentului, în centrul Sofiei
Proteste cîntate la... pian în fața Parlamentului, în centrul Sofiei

Lideri ai opoziției au atras atenția asupră încălzirii suspecte a relațiilor cu Rusia pe planul energeticii.



Guvernul Oreșearski a supraviețuit primele 100 de zile cu sprijinul a numai 120 din totalul de 240 de deputați. Neparticiparea la ședinte a opoziției poate bloca oricând activitatea Parlamentului facând inevitabile alegerile anticipate. Ultranaționaliștii din „Ataka” însă nu doresc alegeri.

Oreșearski a menționat drept cea mai importantă realizare a sa, după cei patru ani de guvernare a ex-generalului de poliție Boiko Borisov, că a reușit să-i elibereze pe oamenii de frica. Guvernul a marcat succese în sectorul social și în energetica. A fost redus prețul energiei electrice, majorate de la 125 la 160 de euro ajutoarele pentru copii, introduse ajutoare de 160 de euro pentru elevii din clasa 1 și extinse ajutoarele energetice. Guvernul a plătit o mare parte din datoriile statului către agenții economici acumulate în ultimii doi ani.

Menționând printre meritele guvernului competența miniștrilor, liderul partidului turc Liutfi Mestan a promis crearea unei comisii parlamentare care să ancheteze numirile pe criterii politice în administrația precedentă. Este vorbă de așa zisele buburuze – oameni fără diplome sau cu diplome false.

Cazul cel mai răsunător este cel al fiicii unui prieten al lui Borisov - Kalinka [în românește – Buburuza]. În vârsta de 28 de ani, cu diploma universitară germană falsă, și stagiu de traducătoare, fata a devenit șefa agenției de stat „Agricultura” însărcinată cu distribuirea a căteva miliarde euro subvenții europene.

Comentând primele 100 de zile ale guvernului lideri ai opoziției au atras atenția asupră încălzirii suspecte a relațiilor cu Rusia în energetică, cu posibile consecințe negative de lungă durată. Au fost repede înlăturate obstacolele în calea realizării gazoductului „Southstream”. Oreșearski a dat semne că înghețarea proiectului nuclear „Belene” va putea fi reconsiderată dacă există motive economice. Întretimp din concernul „Rosatom” au anunțat că după primul, și cel de al doilea reactor de 1 000 de MW destinat centralei a fost fabricat în proporție de 90%.
Ex-premierul Borisov a pus note slabe tuturor miniștrilor și a cerut demisia guvernului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG