Linkuri accesibilitate

Perspectiva unui nou război în Orientul Mijlociu îi nemulțumește pe americani


Victime ale probabilului atac chimic din Siria
Victime ale probabilului atac chimic din Siria

Un atac împotriva Siriei este văzut cu ochi răi de 54% dintre democrați, 55% dintre republicani și 66% dintre independenți.



Este greu de anticipat daca Congresul American va autoriza Casa Alba sa atace Siria in ciuda faptului ca dovezile ca regimul Assad a folosit arme chimice impotriva populatiei civile sint se pare solide. De ce au rezerve americanii cu privire la optiunea militara? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Americanii sint satui de razboaie. Dupa un deceniu de prezenta militara in Afganistan si Irak, populatia prefera solutii diplomatice si se indoieste ca atacuri aeriene vor rezolva situatia din Siria. La inceputul interventiilor in Afganistan si Irak, sprijinul popular a fost mare 82 si respectiv 59%, in timp ce acum doar 36% dintre americanii se pronunta pentru o actiune armata impotriva Siriei.

Intre situatiile de conflict din ultimele doua decenii, Siria are cota cea mai redusa de sprijin public pentru o interventie. Trei patrimi dintre participantii la un sondaj al Fundatiei Pew cred ca o actiune militara impotriva Siriei va antrena represalii impotriva Americii si aliatilor sai, in timp ce 61% cred ca daca intervine, America se va vedea obligata sa asigure o prezenta militara de lunga durata.

Perspectiva unui nou razboi in Orientul Mijlociu nemultumeste populatia Americii. In iulie, doar 28% dintre cei intervievati au spus ca razboiul din Afganistan a meritat. Sase din zece americani se opun unor raiduri aeriene impotriva Siriei, chiar daca se dovedeste ca regimul Assad a folosit arme chimice impotriva propriei populatii.

Un atac impotriva Siriei este vazut cu ochi rai de 54% dintre democrati, 55%-republicani si 66% dintre independenti. Americanii se intreaba de asemenea ce se va intimpla daca raidurile aeriene limitate nu-l fac pe Assad sa renunte la folosirea de arme chimice si in schimb el ataca tari vecine cum sint Israel si Turcia. Represalii pot fi organizate nu doar de sirieni ci si de aliatii lor, miscarea Hezzbolah si Iranul.

Numerosi americani si reprezentantii lor in Congres cred ca in ciuda angajamentului administratiei Obama, odata intrate in conflict, Statele Unite nu se vor putea limita la atacuri aeriene si vor trebui sa intervina mai amplu. Populatia vrea asigurari ca Siria nu va deveni un Afganistan sau Irak.

O alta ratiune a scepticismului poate fi si precedentul irakian, unde presedintele Bush si administratia sa au afirmat cu certitudine ca Sadam Husein are arme de distrugere in masa, ceea ce s-a dovedit in cele din urma fals. Din aceasta cauza, sint voci care pun la indoiala informatiile avute la dispozitie cu privire la Siria.

Si, in sfirsit, americanii au dubii cu privire la posibilitatea ca Statele Unite sa initieze o actiune militara de unele singure. De la Vietnam incoace, presedinti americani au incercat sa creeze coalitii, pentru actiuni militare. Odata cu votul din Parlamentul britanic de a nu autoriza, cel putin deocamdata folosirea fortei, coalitia lui Barack Obama s-a subrezit chiar inainte de a prinde contur.
XS
SM
MD
LG