Linkuri accesibilitate

„A vorbi românește în Moldova subliniază aspirațiile europene ale acestui stat” (Vitalie Ciobanu în Dilema Veche)


Guvernarea USL s-a încheiat! Titanicul a lovit aisbergul (Evenimentul zilei)



Intr-un interviu acordat la „Dilema Veche” Iuliei Badea Gueritee, Vitalie Ciobanu vorbeste despre semnificatiea Zilei limbii române în Republica Moldova, prin comparație cu Ziua francofoniei pentru Franța. ”A te declara francez în Franța e o banaitate, sună tautologic. În Republica Moldova de azi când spui că esti roman faci o declaratie politica si chiar geopolitica”, spune scriitorul.

A vorbi românește în Moldova, adauga Vitalie Ciobanu si il citam, ”subliniaza aspiratiile europene ale acestui stat, valorile la care vrem sa aderam. Limba romana este un fruct al libertatii, nu un vestigiu al colonialismului” (asa cum ramane limba franceza pentru multe dintre tarile francofone, se subintelege din ceea ce am citat).

Cristian Câmpeanu, de la „România liberă”, gaseste o constanta in comportamentului administraţiei române în cazul copilului omorat de cainii vagabonzi si, respecitv, in dosarul Roşia Montană: refuzul sistematic al autorităţilor – locale şi centrale – de asumare a oricărei răspunderi politice sau individuale. ”Problema este, spune Campeanu, că „cetatea“, „comunitatea“ sau „poporul“ român refuză la rândul său să îşi asume responsabilitatea pentru acest faliment politic profund, cu efecte potenţial devastatoare pentru viitorul său”. Jurnalistul vorbeste despre apărători ai drepturilor animalelor care sunt atat de ”smintiti” incat proclama drepturile cainilor vagabonzi, care mușcă pentru ca sunt in legitima aparare. Si ce sa facem atunci: ”Sa chemam Natiunile Unite”? (am citat) Privitor la Rosia Montana, statul este cel care se eschiveaza cinic de la responsabilitate: exploatarea aurului pe baza de cianuri se poate face, cu conditia ca depozitarea si distrugerea deseurilor sa fie atent supravegheata. Atributie a institutiilor statului. Numai ca, prin contractul pregatit pentru Gold Corporation, supravegherea bazinelor de cianuri ramane in seama investitorului. Comentatorul se intreaba care va fi atitudinea romanilor: isi vor asuma ”comunitar” aceasta ”guvernare iresponabila” sau o vor taxa drept ceea ce este, adica, citam din „România liberă”, ”o haita de caini maidanezi”?

”Guvernarea USL s-a încheiat! Titanicul a lovit aisbergul şi este doar o chestiune de ore/zile până când el va ajunge pe fundul oceanului”, scrie Tudorel Urian pe platforma Vocile dreptei, reluata in „Evenimentul zilei”. Contrarezultatele guvernului condus de Victor Ponta il plaseaza pe o pozitie mult mai fragila decat erau guvernele Boc sau Mihai Razvan Ungureanu la momentul manifestatiilor anti-Basescu, din ianuarie 2012. Un singur avantaj: apatia opozitiei. Citam: ”Dreapta se consumă în discuţii sterile despre unificare, candidaturi la alegerile prezidenţiale, care vor fi peste mai bine de un an, cine va avea rolul de locomotiva şi cine vor fi vagoanele într-un viitor tren comun. Nimic însă despre ce ar trebui făcut dacă, de pildă, Victor Ponta va fi obligat să-şi depună mandatul peste o lună de zile”.
XS
SM
MD
LG