Linkuri accesibilitate

Rusia acuzată la ONU de Statele Unite


Ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power
Ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power

Misiunea americană la ONU i-a informat pe ceilalți delegați despre datele de care dispune cu privire la atacul cu arme chimice, din apropiere de Damasc, de la 21 august.



In timp ce presedintele Barack Obama se afla in Rusia, pentru summitul G20, ambasadoarea americana la ONU a criticat aspru politica Rusiei? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ambasadoarea Statelor Unite la Natiunile Unite, Samantha Powers, a acuzat Moscova ca tine Consiliul de Securitate ostatic, in chestiunea siriana, blocind chiar si eforturi modeste de sanctionare a regimului Assad pentru utilizarea de arme chimice, impotriva populatiei civile.

Powers a spus ca actiunile Rusiei fac imposibil ca Consiliul de Securitate sa joace un rol in solutionarea crizei. Ambasadoarea a declarat ca misiunea americana la ONU a informat pe ceilalti delegati despre datele de care dispune cu privire la atacul cu arme chimice, din apropiere de Damasc, de la 21 august.

Analiza acelor informatii a stabilit ca regimul Assad se face vinovat de folosirea de arme chimice impotriva civililor. Putin si Assad au ridiculizat aceste constatari, spunind ca regimul sirian nu are nici un interes sa recurga la arme chimice si ca echipa de inspectori internationali nu si-a facut cunoscute constatarile.

Presedintele Putin a spus in repetate rinduri ca un atac american ar viola Carta Natiunilor Unite, care arata ca doar Consiliul de Securitate poate autoriza o astfel de actiune militara. Ca membru permanent, Rusia ar respinge prin veto orice astfel de rezolutie.

Ambasadoarea Powers a spus ca Rusia isi foloseste dreptul la veto pentru a apara prerogativele sale, in ciuda indignarii internationale provocata de ceea ce multe tari cred ca a fost un atac cu arme chimice linga Damasc. Ambasadoarea americana a adaugat ca ceea lumea a aflat este ca „Consiliul de Securitate de care lumea are nevoie pentru a face fata acestei crize nu este actualul Consiliu de Securitate”.

Intrebata ce crede despre declaratiile lui Putin care a spus ca argumentele americane sint neconvingatoare, Powers a declarat ca nimic din ceea ce presedintele Putin a spus nu sugereaza ca se pot realiza progrese in Consiliul de Securitate. La summit, purtatorul de cuvint al Kremlinului, Dmitri Peskov a reiterat ca o actiune militara poate fi autorizata doar de Consiliul de Securitate, nu de Congresul american sau alt legislativ din lume. El a mai spus ca Rusia nu obstructioneaza actiunile forului mondial, asta in ciuda faptului ca Moscova s-a opus in trei rinduri unor rezolutii impotriva regimului sirian.
XS
SM
MD
LG