Linkuri accesibilitate

Cum funcționează Linia Nediscriminare de la Chișinău


Ana Furtună: după adoptarea legii nediscriminare autorităţile nu a explicat oamenilor prevederile acesteia.



De doi ani, în cadrul Coaliţiei nediscriminare funcţionează o linie telefonică, Linia Nediscriminare, la care oamenii au posibilitatea să semnaleze cazuri de încalcă drepturile. Aşa cum observă juriştii care răspund apelurilor, de regulă cetățenii nu ştiu cum să reacţioneze atunci când sunt discriminaţi şi, deseori, nici nu îşi dau seama că au fost privaţi de anumite drepturi. Mai multe de la Diana Răileanu.

Cel mai des, spun experţii Liniei Nediscriminare, oamenii care solicită ajutor prin intermediul acestui serviciu se plâng că le-a fost încălcat dreptul la asistenţă şi protecţie socială. Puţini dintre apelanţi spun că „au fost discriminaţi”, semn că oamenii nu prea ştiu ce presupune, de fapt, această încălcare, explică juristul „Linii fierbinţi” a nediscriminării, Marcel Moraru:

Marcel Moraru
Marcel Moraru
„Oamenii puţin nu cunosc termenul de „discriminare”. El este puţin străin pentru societatea noastră. Oamenii nu sună anume cu formularea „m-au discriminat”, ei spun că, de fapt, „sunt tratat puţin altfel şi cam care ar fi acţiunile mele sau ce plângeri să fac, cui să mă adresez?”, cam acestea ar fi solicitările. Rar sunt persoane care sună şi spun: sunt discriminate direct. Este mai rar, deja este lucrul nostru ca să calificăm o anumită faptă drept discriminare.”

Legea privind asigurarea egalităţii a fost adoptată anul trecut în ciuda mai multor proteste, Moldova fiind felicitată de mai mulţi demnitari europeni pentru curajul de a asimila norme europene avansate. Totuşi, observă Ana Furtună, coordonatoare de proiect în cadrul Coaliţiei Nediscriminare, după adoptarea legii autorităţile nu şi-au asumat şi sarcina de a le explica oamenilor care sunt prevederile acesteia:

Ana Furtună
Ana Furtună
„Deseori, pentru anumiţi politicieni nu a fost oportun ca oamenii să înţeleagă corect ce presupune această lege. Pe de altă parte, ONG-urile când încercau să facă campanie de promovare, era un pic mai dificil. Ca să mergi în şcoli, să faci o informare cât de cât corectă, ai nevoie de susţinerea cel puţin a Ministerului Educaţiei. Or pentru a obţine o aprobare în acest sens este mai mult decât dificil şi asta tergiversează foarte mult procesul şi deja sunt spuse de către politicieni, care sunt factorii de decizie, care nu mai pot fi uşor apoi corectate de către noi, ONG-urile de drepturile omului.”

În perioada iulie-august, 35 de persoane au sunat la „Linia fierbinte” a Coaliţiei Nedescriminării. Avocata Veronica Mihailov-Moraru, care a întîlnit mai multe cazuri în care oamenii au fost lipsiţi de egalitate în anumite drepturi, susţine că printre cetăţeni s-a înrădăcinat stereotipul că Legea privind asigurarea egalităţii este destinată doar comunităţii LGBT din Republica Moldova:

Veronica Mihailov-Moraru
Veronica Mihailov-Moraru
„Din păcate, încă mulţi oameni cred că legea dată a fost adoptată cu scopul de a proteja interesele persoanelor de orientare sexuală netradiţională, deoarece s-a făcut multă mediatizare doar pe acest segment. Cred că este important de a se cunoaşte că legea dată a fost adoptată pentru protecţia tuturor cetăţenilor, din diferite categorii şi pe diverse criterii. Aici ne referim şi la persoane cu dizabilităţi, pensionarii, femeile însărcinate şi multe alte categorii sociale.”

Miercuri, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ambasadorul Statelor Unite, William Moser, a atras atenţia că discriminarea va fi combătută în Republica Moldova doar atunci când cetăţenii îşi vor dori acest lucru:

„Aveţi nevoie de o democraţie puternică şi de progres economic, însă toate acestea se pot obţine doar când oamenii nu vor mai fi discriminaţi.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG