Linkuri accesibilitate

Reuniunea G20 și „jocul de scaune”


Fără nici o explicaţie, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin a anunţat că ordinea invitaților la masa conferinţei va fi în engleză.



Cum să aranjezi invitaţii în jurul mesei este coşmarului oricărei gazde. Dacă este însă vorba de masa la care se adună liderii principalelor 20 de puteri economice din lume, bătaia de cap este mult mai mare, consecinţele diplomatice ale unei gafe, mult mai serioase. Cu o astfel de dilemă s-au confruntat organizatorii summitului G20 de la Sankt Petersburg, care a început astăzi. Şi cum relatează corespondentul Europei Libere în Rusia, Tom Balmforth, detaliile spun mult mai multe despre adevărata stare de spirit din participanţi, decât interviurile sau declaraţiile oficiale.

Nu este un secret că între Rusia şi Statele Unite relaţiile s-au deteriorat: unii observatori vorbesc chiar de relaţii care amintesc mai degrabă de anii Războiului Rece. O posibilă intervenţie militară împotriva regimului sirian sau afacerea Snowden sunt exemplele cele mai recente. Cu toate acestea, Vladimir Putin si Barack Obama au încercat mereu să dea impresia că relaţiile bilaterale ar fi normale, chiar cordiale.

În ajunul summitului de la Sankt Peteresburg, un ziar pro-Kremlin relata că cei doi vor sta la o distanţă respectabilă, unul de altul. În timpul negocierilor. Cum participanţii sunt aşezati alfabetic, după ţările pe care le reprezintă, preşedinţii Rusiei şi Statelor Unite ar fi stat aproape unul lângă celălalt, despărţiţi numai de aliatul saudit al americanilor, dacă ordinea era stabilită, cum vrea protocolul, în limba ţării gazdă, deci rusă.

Aşa că, fără nici o explicaţie, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin a anunţat că ordinea, la masa conferinţei, va fi în engleză. Deodată între Rusia şi Statele Unite (United States) apare o zonă tampon respectabilă, compusă din South Africa (Africa de Sud), Saudi Arabia (Arabia Saudită), South Korea (Coreea de Sud), Turkey (Turcia) şi United Kingdom (Marea Britanie). Anunţul, relatează corespondentul Europei Libere, pare să indice că între Putin şi Obama nu va avea loc nici o discuţie informală, pe marginea reuniunii.

Nu ar fi prima dată când ordinea la masa negocierilor devine un gest politic în sine. La summitul NATO de la Praga, din 2002, organizatorii au rescris ordinea, în franceză – se pare ca sa-l izoleze pe preşedintele de atunci al Ucrainei, Leonid Kuchma, punîndu-l la capătul mesei.

Nu era, desigur, nevoie de „jocul de scaune” de la Sankt Petersburg pentru a demonstra că relaţiile ruso-americane sunt tensionate, în acest moment, După ce Rusia a acceptat să-i acorde temporar azil lui Edward Snowden, specialistul IT care a făcut dezvăluiri despre programul de spionaj al serviciilor americane de informaţii, preşedintele Barack Obama a anulat întâlnirea cu Putin, programată înainte de G20. Decizia a venit şi după ce în Rusia fuseseră adoptate o serie de legi, limitând serios libertăţile de bază. Totul pe fundalul disputei dintre Statele Unite şi Rusia privind natura conflictului din Siria şi lansarea unui eventual atac militar, ca reacţie la utilizarea armelor chimice împotriva populaţiei civile. Rusia, alături de China, a blocat mereu în Consiliul de Securitate orice proiect de rezoluţie privind o eventuală intervenţie în Siria.

„Preşedintele Obama nu a fost ales de americani, ca să fie drăguţ cu Rusia. Iar eu nu am fost ales de ruşi ca să fiu politicos cu cineva” – declara recent preşedintele Vladimir Putin, într-un interviu cu AP şi televiziunea rusă. „…interesele comune pe care le avem sunt însă o bază suficient de solidă pentru a găsi un numitor comun” – încheia Putin.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG