Linkuri accesibilitate

29.000 de litri de vin moldovenesc nu le plac rușilor din peste 24.000.000 importati (România liberă)


Romania - press newsstand, Mar2009
Romania - press newsstand, Mar2009

„Hipsteri, corporatişti boemi şi hipioţi non-violenţi” împotriva exploatării de la Roșia Montană (Gândul)


Amenintarea Moscovei ca Rusia ar putea sista importurile de vinuri din Republica Moldova este anuntata in editia electronica a ziarului „România liberă”.

Stirea da detalii despre cantitatea de vin moldovenesc care i-a nemultumit pe rusi: 29.000 de litri din peste 24 de milioane de litri importati.

Se reaminteste, in acelasi timp, masura luata de autoritatile ruse in 2006, cu precizarea ca, la vremea respectiva, a fost considerata o decizie politica.

Protestele de strada impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana tin in continuare prima pagina. Comentatorii iau act de autenticitatea protestului, care nu mai e privit ca rezultat al unei manipulari, ci ca expresie a divortului fata de politica in general.

In Gândul.info, Andrei Luca Popescu insira tot ce s-a pus in seama protestatarilor (numai ca detin valuta, nu!, spune ironic autorul articolului).

Pana la urma insa, nu sunt decat, citam, „hipsteri, corporatişti boemi şi hipioţi non-violenţi”.

Lipsesc mitingistii de profesie, iar protestatarii au dovedit ca stiu sa-i izoleze pe cei iesiti in strada din dorinta de a se bate cu jandarmii. Pe de alta parte, este singura manifestantie la care, spune Andrei Luca Popescu, protestatarii strang cu grija sticlele, ambalajele, cutiile şi mucurile de ţigară, lăsându-le ordonat la stâlpi, în pungi, pregătite pentru gunoieri.

”<Revolutia hipsterilor> este mult mai destinsă, mai curată uman şi moral decât <revoluţia> anti-Băsescu din ianuarie 2012, unde nu se putea discuta în contradictoriu cu protestatarii, dacă nu voiai să declanşezi un conflict de stradă cu o armată de moşnegi încrâncenaţi de manipulările televiziunilor de partid”, scrie jurnalistul de la Gândul, care gaseste si alt motiv de optimism: politicienii au inceput sa se teama de Piata Universitatii.

Chiar daca se vede ca politicienii evita sa-si asume raspunderea privind proiectul Rosia Montana, discutia in Parlament e binevenita, crede Dan Andronic, de la „Evenimentul zilei”. Va fi prima dezbatere adevarata in actualul legislativ. Andronic pare sa regrete blocarea proiectului. El evoca pe larg campania impotriva mineritului cu cianuri declansata in urma cu 10-15 ani de ONG-urile miliardarului american George Soros.

Pe site-ul Hotnews, Dan Tapalaga apreciaza calitatea manifestantilor anti-Rosia Montana, dar remarca „antioccidentalismul lor latent”. In opinia sa, protestele seamana cel mai bine cu cele din mai 68, de la Paris, „generate de criza sistemului democratic de tip liberal”, dar si de ”seductia marxismului”.

Or, ”Romania, ca si alte tari europene, traverseaza astazi o noua criza de incredere in sistem” (am citat). Noua generatie din Romania se poate oricand mobiliza, mai spune Tapalaga, pentru a salva caii din Delta, ca sa curete un camp de gunoaie sau pentru a manifesta impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, dar va trata cu indiferenta ”inflatia de cercetati penal din guvern sau de la varful partidelor, decapitarea brutala a ICR, prezenta ubicua a mogulilor sau atacurile politicienilor impotriva justitiei, impotriva unor institutii de baza ca DNA sau ANI”. ”Agenda lor s-a schimbat” - este constatarea comentatorului de la Hotnews.
XS
SM
MD
LG